שתף קטע נבחר

רוסיה לארה"ב: "השלכות קשות לעיצומים באיראן"

התקררות היחסים בין וושינגטון למוסקבה נמשכת. על רקע הסנקציות האמריקניות החדשות על איראן, מאיים משרד החוץ הרוסי: "יהיו השלכות חמורות על היחסים בינינו אם חברות רוסיות יושפעו". הביע נכונות לסייע בבניית הכור הנוסף בבושהר

סדק נוסף ביחסי רוסיה וארה"ב, על רקע תוכנית הגעין האיראנית. מוסקבה הזהירה את וושינגטון היום (יום ג') מפני "השלכות חמורות" על יחסי שתי המעצמות אם חברות רוסיות שפועלות באיראן יושפעו מהסנקציות האמריקניות החדשות שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית.

 

ברוגז בפסגה? פוטין ואובמה נמנעים זה מזה

 

"אנחנו מניחים שהחברות שלנו שלא מפרות את ההגבלות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם לא יושפעו על ידי החוקים האמריקניים האנטי-איראניים", הצהיר משרד החוץ הרוסי. "שאם לא כן, הדבר יוביל להשלכות חמורות על היחסים הרוסיים-אמריקניים".

 

הסנאט האמריקני אישר לפני כשבוע חבילה חדשה של עיצומים כלכליים נגד מגזר הנפט של איראן, יום לפני שיחות המשא ומתן בבגדד בין שש המעצמות לבין הרפובליקה האיסלאמית. הסנקציות החדשות נועדו להשלים את החקיקה בבית הנבחרים מחודש דצמבר, שאוסרת לקיים עסקים עם הבנק המרכזי של איראן.

 

הן כוללות איסור על ניהול עסקים עם חברת הנפט הלאומית של איראן ועם חברת המכליות הלאומית של הרפובליקה האיסלאמית. המטרה: לסגור פרצות בעיצומים קודמים נגד ייבוא נפט מאיראן. ההחלטה גם קבעה שכל האופציות על השולחן כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני, אולם היא לא מתירה פעילות צבאית.

 

במסגרת הסנקציות, רשאי נשיא ארה"ב ברק אובמה להטיל עיצומים על כל מדינה או חברה שיקיימו יחסים עם איראן לשם פיתוח מקורות אורניום או דלק.

 

רוסיה הביעה היום גם נכונות לסייע לאיראן בבניית כור גרעיני נוסף בבושהר, כוונה שעליה הצהירה טהרן שלשום. "אנחנו מוכנים לכך אם הדבר אינו אסור", צוטט ראש הסוכנות האטומית הרוסית בסוכנויות הידיעות של ארצו. לדבריו, "הדבר מותר במסגרת עיצומי מועצת הביטחון של האו"ם". בעשור האחרון סייעו הרוסים לבנות את הכור האזרחי הקיים בבושהר, שמשמש לייצור חשמל. אך השלמתו התעכבה בין היתר בשל חילוקי דעות כספיים עם איראן.

 

ארה"ב מובילה קו תקיף נגד איראן, שבא לידי ביטוי גם בהתבטאויותיה לאחר סבב השיחות האחרון עם נציגי הרפובליקה האיסלאמית. אז דווקא אמרה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון שהסנקציות על איראן יימשכו ואף יחריפו, והביעה אופטימיות מכך שרוסיה וסין מיישרות קו לחלוטין עם ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה, מול טהרן.

 

אתחול היחסים בין ארה"ב לרוסיה ב-2009 (צילום: AP) (צילום: AP)
אתחול היחסים בין ארה"ב לרוסיה ב-2009(צילום: AP)

 

את האיום החדש יש לבחון על רקע ההידרדרות הכללית ביחסים בין הבית הלבן לקרמלין, מאז שובו של ולדימיר פוטין לכס הנשיאות. פוטין לא הגיע לפסגת G8 בקמפ-דייויד החודש, ואילו אובמה הודיע שלא ישתתף בפסגת אפי"ק, מפגש מנהיגי המדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט, שתיערך בספטמבר בוולדיווסטוק שברוסיה.

 

מאחורי ההימנעות ההדדית עומדת המחלוקת בנושא הצבת הטילים של נאט"ו באירופה. ארה"ב מתנגדת להצעת פוטין להוריד בדרגה את מערכות ההגנה של נאט"ו ולאפשר לרוסיה להגן על מדינות אירופה מפני איום טילים בליסטיים. אובמה נסוג לפני שלוש שנים מתוכניתו של ממשל בוש להציב מערכת הגנה מפני טילים בליסטיים בצ'כיה ובפולין, והחליף אותה בפריסת ספינות מתקדמות המסוגלות ליירט טילים שכאלה. מאז החלה וושינגטון בפרויקט הגנה מקיף שכולל את ספרד, טורקיה ורומניה - שאליו הוזמנה גם רוסיה, החוששת מאיום על יכולת ההרתעה הגרעינית שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר. עזרו לבנות ומוכנים לעזור עוד
צילום: AFP
מומלצים