שתף קטע נבחר

צילום: AP

איראן: נקים בשנה הבאה כור גרעיני נוסף בבושהר

השיח האגרסיבי בין איראן למערב נמשך. זמן קצר לאחר שאחמדינג'אד קרא לאיחוד פנימי מול "כוחות הרשע שלוחצים על המדינה", הכריז ראש תוכנית הגרעין על מתקן נוסף בעל קיבולת של אלף מגה-וואט שיוקם בבושהר, לצד הכור שכבר פועל בחסות רוסית. "אין לנו ניסיון בבניית כורים, נשתמש בכוחות חיצוניים"

עובדות בשטח. איראן תשיק בשנה הבאה מתקן גרעיני חדש באזור בושהר, כך הודיע היום (יום א') ראש הארגון לאנרגיה אטומית במדינה, פרידון עבאסי, "אנחנו מתכוונים לבנות בשנה הבאה כור בעל קיבולת של אלף מגה-וואט בבושהר, לצד הכור שפועל כבר במקום", צוטט עבאסי בסוכנות הידיעות האיראנית "מהר", אך לא הוסיף פירוט באשר למעורבותה של רוסיה בבניית הכור החדש.

 

איראן טוענת כי היא זקוקה לכורים גרעיניים על מנת לעמוד בביקוש הגובר לחשמל. בעבר הצהירו בכירים באיראן כי הם מתכוונים לבנות כורים נוספים למטרה זו. בנאום באוניברסיטה לפיזיקה בטהרן, הוסיף עבאסי כי לאיראן אין ניסיון בבניית כורים, "ולכן עלינו לסיים לתכנן את הבנייה ולהשתמש בכוחות חיצוניים".

 

איראן בדרך לפצצה - כתבות נוספות ב-ynet:

איראן התלוננה לאו"ם: "ישראל מחרחרת מלחמה"

איראן על האורניום ה"מועשר מדי": זו טעות טכנית

 

הכור הגרעיני הקיים בבושהר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור הגרעיני הקיים בבושהר(צילום: AFP)

 

הכור האזרחי בבושהר שבדרום המדינה, לחופי המפרץ הפרסי, פועל תחת פיקוח סבא"א וטכנאים רוסיים והחל לייצר חשמל בספטמבר האחרון. בנייתו החלה כבר ב-1975 על ידי חברות מגרמניה, בהן "סימנס", אולם הפרויקט הופסק ב-1980 על רקע פריצת מלחמת איראן-עיראק. בעשור האחרון סייעו הרוסים לבנות את הכור, אך השלמתו התעכבה בין היתר בשל חילוקי דעות כספיים עם איראן. לטענת האיראנים, בפעילות מלאה הוא אמור לספק כאלף מגה-וואט חשמל לרשת הארצית.

 

בהתאם להסכם עם מוסקבה, מוטות הדלק המשומשים מועברים לעיבוד מחדש ברוסיה, מחשש שאיראן תעשה שימוש בפלוטוניום, יסוד כימי מתכתי רדיואקטיבי שיכול להוות חומר בקיע לייצור פצצת אטום. למרות שמדובר בכור אזרחי "כשר", החשש במערב הוא שעצם הפעלתו נותנת לאיראן ידע רב וניסיון בתחום הגרעיני. חשש נוסף הוא שאם טהרן תחליט להפר את החוזה עם רוסיה, הכור עשוי לסייע בייצור פלוטוניום.

 

מוקדם יותר היום, הוסיף ראש הארגון האיראני דלק נוסף למדורה הגדולה גם כך שהבעירה ארצו במאבקה מול דרישות מעצמות המערב. "טהרן לא תיענה לדרישה להפסיק את העשרת האורניום לרמה של 20%", צוטט בעיתון מקומי. "אין סיבה שנוותר על כך, אנחנו מייצרים דלק ברמה זו בדיוק עבור הצרכים שלנו, לא פחות ולא יותר".

 

זמן קצר לאחר מכן, קרא נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לחברי הפרלמנט להתאחד ולשתף עמו פעולה במאבק נגד "כוחות הרשע שמכתרים את המדינה", כהגדרתו. "הרשעים באים מכל הכיוונים כדי להפעיל לחץ על האומה שלנו. נטרול השפעתם, עמידה מול הלחץ ושיתוף פעולה הם המשימה העיקרית שלנו כיום", אמר אחמדינג'אד, בנאום שנועד לגשר על המחלוקת הפנימית הרבה בינו לבין חברי הפרלמנט, בעקבות תבוסתו בבחירות, לפני כחודשיים.

 

נשיא איראן. "שיתוף פעולה נגד הרשע" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא איראן. "שיתוף פעולה נגד הרשע"(צילום: רויטרס)
 

דברי ראש תוכנית הגרעין מהווים שלב נוסף בדיאלוג התוקפני שמתנהל זה זמן רב בין איראן למערב. אמש הבהיר גורם אמריקני בכיר שמעורה בשיחות בגדד כי "אין לנו שום כוונה להיענות לדרישה האיראנית להכיר בזכותה להעשיר אורניום. איראן חייבת להפסיק את ההעשרה עד שתספק תשובות לקהילה הבינלאומית".

 

לדבריו, ארצות הברית ובנות בריתה ימשיכו להפעיל לחץ באמצעות סנקציות כל עוד איראן לא עומדת בדרישות הבינלאומיות ממנה. "יש אחדות דעים מוחלטת בקרב מדינות המערב, אך אין לי תשובה אם האיראנים משתתפים בשיחות כדי לבזבז זמן או כדי למצוא פתרון. יש מסלול להסכם, וסיכמנו בבגדד לדבר על הפסקת ההעשרה לרמה של

20%, אך כלל לא ברור אם נוכל להגיע להסכם".

 

בסוף השבוע פורסם כי אנשי הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א) גילו סימנים המעידים על כך שהאיראנים העשירו אורניום לרמה של עד 27%, אולם לפי שעה כלל לא ברור אם הדבר נעשה בכוונת תחילה - או שמדובר בתקלה. מומחה אמריקני אמר בסוף השבוע כי "זה מקובל שכשמתחיל תהליך של העשרה יש גם חלק קטן שהוא מעל הרמה של 20%. לאנשי סבא"א יש גישה לפורדו כמה פעמים בחודש, והבדיקות שלהם אמינות".


פורסם לראשונה 27/05/2012 10:13

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן
צילום: AFP
שיחות הגרעין בבגדד
צילום: רויטרס
ראש סבא"א
צילום: AP
מומלצים