שתף קטע נבחר

תקציב עמותת פרס התיאטרון יקוצץ בשליש

סגירת חשבונות או התייעלות לגיטימית? בעמותת פרס התיאטרון טוענים לאפליה תקציבית ואי מתן הסברים על דרך קבלת ההחלטות. במשרד התרבות טוענים: "העמותה מגישה הצעות תקצוב גבוהות מהנדרש"

משרד התרבות יקצץ בשליש את תמיכתו בעמותת פרס התיאטרון הישראלי, שתקציבה הכולל עומד על 800 אלף שקלים. תמיכתו של המשרד מהווה כ-15 אחוז מסך התקציב. במשרד טוענים: "העמותה מגישה הצעות תקציב גבוהות מהצורך האמיתי להפקת טקס הפרס".

 

בתיאטראות אומרים שלא לייחוס: "מדובר בסגירת חשבונות על חשבוננו. במשרד התרבות פשוט לא אוהבים את דברי הביקורת שמושמעים לא אחת במהלך הטקס כלפי העומדים בראשו". השנה היה זה שחקן תיאטרון הקאמרי, איתי טיראן, שהטיח חצי ביקורת ישירים בשרת התרבות, לימור לבנת ואמר: "בשעה שצרי תרבות קמים עלינו לכלותינו, אנחנו צריכים לאחד שורות".

 

במכתב שנשלח לפני ימים ספורים למנכ"לית משרד התרבות, אורלי פרומן והגיע לידי ynet, עולות טענות לכאורה על אפליה לרעה מבחינה תקציבית מול גופים אחרים. "נבקש התייחסות מנומקת וקונקרטית לשאלה מדוע לדעת המחלקה והמדור, התקציב לביצוע פרס התיאטרון גבוה מדי? ומדוע התמיכה בפרס הבמה לתיאטרוני ילדים כפולה מזו הניתנת לפרס התיאטרון?". עוד נטען במכתב כי במשרד מתעלמים מבקשות העמותה להסבר מפורט על דרך קבלת ההחלטות בנוגע לקיצוץ הרטרואקטיבי בתקציבה. גם בקשה לקבלת פרוטוקול הדיון בו התקבלו ההמלצות לקיצוץ התמיכה ורשימת המשתתפים בו, טרם נענתה.

 

המכתב מרמז במקביל על הנחיות מבלבלות, והיעדר כתובת לניהול דיאלוג ישיר בין העמותה והנהלתה לבין הגורמים הרלבנטים העוסקים בנושא התמיכות במשרד התרבות. "נודה לך אם תנחי אותנו אל מי לפנות, ומי במשרד יטפל בערעור של העמותה", כתב במכתב איתמר גורביץ' מנכ"ל עמותת פרס התיאטרון הישראלי, למנכ"לית משרד התרבות - זאת לאחר שגולל את דרך החתחתים שעבר הערר במסדרונות מנהל תרבות עד שהגיע למבוי סתום.

 

עיקר תקציב הפעילות השוטף של עמותת פרס התיאטרון נסמכת על מימון עצמי של התיאטראות החברים בה. כעת אם יוחל הקיצוץ הרטרואקטיבי דה-פקטו, יהיו אלה התיאטראות שיידרשו להשלים את החסר. "ההודעה על הקיצוץ הגיעה זמן רב לאחר שהטקס כבר התקיים, כך שלמעשה העמידו אותנו בפני עובדות וכעת מי שייאלץ לספוג את המחיר, זה אנחנו", אומרים היום חברים בעמותה. עלויות ההשתתפות לכל אחד מהתיאטראות נאמדת כיום בסכומים שנעים בין 30 ל-70 אלף שקלים. במידה ויאלצו לכסות על פערי הקיצוץ, יידרשו התיאטראות להוסיף על סכומים אלה עשרות אלפי שקלים.

 

מנכ"ל העמותה איתמר גורביץ', אומר בתגובה: "אכן פנינו בימים האחרונים לגורמים שונים במנהל ובמשרד התרבות כדי לקבל הסברים בנוגע לקיצוץ ואנו ממתינים לתגובתם. טקס חלוקת פרסי התיאטרון, שמתקיים מזה 15 שנה, הוא אירוע דגל על לוח השנה של עולם הבמה הישראלי. מטרת הטקס להאיר ולתמרץ עשייה תיאטרונית מצוינת ולתת כבוד לעושים במלאכת התיאטרון. בשני נושאים אלה אותם מבקשת העמותה לקדם, אין לנו ספק שגם משרד התרבות תומך.

 

"פרס התיאטרון הישראלי מקבל לאורך שנים תמיכה בגובה שנע כ-15 אחוז מכלל תקציבו.

פרס הבמה לילדים ולנוער מקבל תמיכה שנעה בין 67 ל-97 אחוז מתקציבו הכולל. הפערים מעוררים סימני שאלה. עיננו כמובן אינה צרה בגובה התמיכה שמשרד התרבות בחר להעניק לפרסי הבמה לילדים ולנוער, נהפוך הוא, אין דבר שישמח אותנו יותר לראות שכלל התמיכה בעשייה התיאטרונית באשר היא תגדל. עם זאת, לא יעלה על הדעת שהתמיכה המזערית כמו זו שמקבלת עמותת פרס התיאטרון, תקוצץ באופן דרסטי שכזה ועוד בדיעבד, כלומר לאחר קיומו של הטקס ומיצוי התקציב".

 

ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "לאור העובדה כי בביקורת עומק של החשב הכללי במשרד האוצר התגלו בעמותת פרס התיאטרון ליקויים מהותיים בנוגע לפעילותה, זומנו נציגיה לשימוע במשרד התרבות. במקביל, מדור הפרינג' המליץ לקצץ בתמיכה בעמותה, הואיל וזו ממשיכה להגיש הצעות תקציב הגבוהות מהצורך האמיתי להפקת טקס הפרס. הטענה בדבר אפליה, מופרכת וחמורה משום שחברי המדור שוקלים את בקשות התמיכה באופן ענייני ומקצועי וללא כל משוא פנים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לימור לבנת. במשרד התרבות טוענים כי לא מדובר באפליה
צילום: מרק ישראל סלם
לאתר ההטבות
מומלצים