שתף קטע נבחר
עיצוב: shuuterstock, אלברטו דיאז קורדה

"להסתכל על עצמי ועל כולנו כגוף אחד"

חלקם גרים כבר שנה באוהל ברחוב כהפגנת מחאה על המצב החברתי בארץ, אבל רוב הסיכויים שלא שמעתם את קולם. שיחה משותפת עם פעילי מאהל קרית שמונה שמעידים שלמרות הקשיים "אם התחלת לעשות את זה, יכול להיות שלא תרצה להפסיק". מדור "איך עושה שינוי?"

לאחר שצלח את החורף, פונה לפני מספר חודשים ממקומו גם מאהל קריית שמונה, בהוראת העירייה. פונה ממקומו - והחל לנדוד משכונה לשכונה. ביום שהגעתי אליו הוא התמקם בפארק הזהב שבלב העיר, בין המדשאות והעצים, המסגד הישן והמעיין, שעל שמו קרוי הפארק.

 

ליד האוהל הסמלי עמדה קבוצה קטנה של אנשים, שהסבירו לי שרוב פעילי המאהל נסעו להשתתף בעצרת הגדולה שהתקיימה באותו יום בתל אביב. התיישבנו על הדשא ליד האוהל, בין כרזות בשלבים שונים של הכנה, על מזרנים ועל כסאות חוף, ואחרי סבב היכרות שאלתי אותם אם תנועת השינוי היא בשבילם בראש ובראשונה תנועה של שינוי חיצוני-חברתי, או פנימי-אישי, או שניהם יחד. אני מביא פה את דבריהם של גבי ויינרוט, קרן קסטנבנד, ירון בן-עזרי, אלי בריף וסופיה שרון.

 

גבי: ההפרדה שעשית, בין שינוי של החברה לשינוי פנימי, היא – כמו כל הפרדה – במובן מסוים לגמרי מלאכותית. אצלי אפשר לראות את זה בכך, שברגע שהחלטתי שאני רוצה לשנות את החברה, או אפשר לומר - את העולם, מיד השתניתי בעצמי. זה מתחיל מהרמה הכי בסיסית, כיוון שכבר שנה שאני גר ברחוב, ואי-אפשר לומר שזה לא גרר שינוי פנימי. והשינוי הזה הוא גם הסיבה לכך שאני עדיין פה - כי התמכרתי אליו.

 

אני קורא לזה "לחיות לפי המצפון שלך", ומסתבר שזה מאוד ממכר. כמו שאפשר להתמכר לדברים שמזיקים לנו, אפשר גם להתמכר לחיים בהתאם המצפון. אבל זהו דבר שמעט אנשים מבוגרים יכולים להרשות לעצמם בעולם שלנו. אתה כל הזמן נדרש לעשות פשרות. וגם אני עשיתי הרבה פשרות בחיים שלי. אתה נדרש לעשות ויתורים מאוד גדולים כדי לחיות לפי המצפון שלך. אבל אם התחלת לעשות את זה, יכול להיות שלא תרצה להפסיק. כנראה שאני במצב הזה.

 

קרן: אני גדלתי לא רחוק מכאן, ביסוד המעלה, אבל בתשעת החודשים האחרונים אני בקרית שמונה - ואני מרגישה יותר מחוברת לעיר הזאת מאשר למקום שבו גדלתיי, בעיקר מפני שרוב הזמן אני בחוץ ונפגשת עם אנשים. ואני משתנה - יכולים להעיד על כך האנשים פה - והשינוי נובע מכך שאני נמצאת כל-כך הרבה זמן במרחב הציבורי. זה דבר שקורה מעצמו, גם אם בהתחלה יש לך התנגדות לכך. אני רואה איך אני בסביבה הזאת, של תנועת השינוי, ואיך אני מתנהגת בסביבות אחרות, ואני יותר אוהבת את מה שאני רואה עכשיו. למרות שלאחרונה הפיצול הזה הולך ונעלם, כי השינוי שמתחולל בי הולך ומעמיק. וזה מושך אותי לעוד.

 

ירון: אני מתעניין מאוד בשינוי האישי שאנשים עוברים במסגרת תנועת השינוי, ואני חושב שמי שלא נמצא בתהליך של שינוי אישי - לא נמצא במהפכה. כלומר, הוא אולי נמצא פה בגופו, אבל הוא לא באמת במהפכה. כשאני בוחן את תהליך השינוי שאני עובר, הדבר הכי משמעותי שאני רואה על עצמי הוא יכולת הקשב - לא רק יכולת קשב לאדם אחר, אלא גם יכולת קשב למעגל.

 

היכולת להקשיב לאדם אחר היא דבר שהיה קיים בי עוד לפני המהפכה, אבל מה שהתפתח בי במהפכה היא היכולת לשבת במעגל ולשמוע לא רק הרבה דיבורים אינדיבידואליים, אלא גם את הסך-הכול שלהם, את הקול של המעגל. לשמוע מה המעגל אומר, מעבר למה שכל אדם במעגל אומר.

 

שינוי נוסף שאני עובר הוא נשירה של הפחד מהאחר. אני חושב שהפחד מהאחר הוא אחד המחסומים הגדולים לשינוי - אנחנו בדרך-כלל יושבים עם הדומה לנו, עם חברים שאנחנו מכירים, שבדרך-כלל דומים לנו, וכשאתה חי תקופה ארוכה במאהל אתה נפגש עם המון אנשים שלא דומים לך ושלא היית בוחר לשבת איתם, כי לא הכרת אותם בכלל. ואז מסתבר לך שהדומה רב על השונה, ואתה מפסיק לפחד מהאחר.

 

אלי: בעניין החיבור בין שינוי אישי ושינוי חברתי, אצלי אני רואה את זה ביכולת שלי לשתף פעולה. אני באופיי מאוד סוליסט - יודע בדיוק מה אני רוצה והולך על זה - ופתאום אתה צריך לשתף פעולה בשביל לעשות דברים ולהשיג דברים. עכשיו -בשביל לשתף פעולה אתה צריך לדבר עם אנשים, להכיר אנשים, וזה מוציא אותי מהמקום האינדיבידואלי, הנפרד שלי.

 

אני לא אומר שזה קל, זה מאוד קשה - כל פעם אני צריך לצאת מהגבולות שלי, ליצור חיבור וקשר במקום שקודם לא ראיתי אותו, לנהל שיחות עם אנשים שקודם לא הייתי מדבר איתם, להקדיש זמן לדברים שקודם לא היו מעניינים אותי. זה ברמה האישית, וברמה הגדולה זה אומר לא להסתכל על עצמי בתור סקטור, בתור פלח נפרד או גוף נפרד בתוך החברה, אלא להסתכל על עצמי ועל כולנו כגוף אחד.

 

סופיה: אני חושבת שאגו הוא הרעה החולה של החברה שלנו, ושכולנו צריכים להתגבר על האגו כדי שנוכל לחשוב ביחד, להחליט ביחד ולפעול ביחד. כשיושבים במעגל ורוצים להגיע לעשייה משותפת, מי שתקוע בעצמו וברעיונות שלו פשוט לא משתתף. אתה חייב לוותר על האחיזה שלך ב"זה הרעיון שלי ואני רוצה שהכול יתנהל בהתאם אליו", אחרת אתה מוצא את עצמך מחוץ למעגל. לא פיזית, אבל מבחינת היכולת שלך להשתתף ולתרום באמת למעגל. וזה מעמת אותי הרבה פעמים עם האגו שלי, עם "אני רואה את זה כך ואני רוצה שזה יהיה כך". כי רק כשאני מרפה מהרצון הזה, יכול להיווצר משהו שהוא באמת של כולנו.

 

האם אתם מדברים או עוסקים יחד בנושא של שינוי אישי?

ירון: קודם כל - בטוח שלא מספיק. הייתה תקופה שקיימנו פה מעגלים שקראנו להם "כביסה", שעסקו בעיקר ביחסים הבינאישיים, במטענים שהצטברו, אבל כבר הרבה זמן לא עשינו זאת. כל פעם אנחנו אומרים שנעשה אותם שוב, כי מטענים מצטברים כל הזמן, מתוקף החיים שלנו בחבורה, אבל אנחנו לא מגיעים לזה. זה חסר לנו.

 

אני חושב שעצם היותנו במרחב הציבור, ועצם החיים שלנו יחד, מייצרים לחץ אישי לשינוי. אין לך ברירה, אם אתה רוצה לחיות ולעבוד עם אנשים אחרים - אתה חייב להתמודד עם האגו שלך, עם הפחדים שלך. והרבה אנשים לא עומדים בלחץ, והרבה עזבו בגלל זה. אולי זו סיבה נוספת שכדאי לקיים מעגלי תמיכה, שבהם נדבר על השינוי האישי. אולי זה יקל על חלק מהאנשים ויאפשר להם לא לפרוש.

 

אבל זה גם לא פשוט, כי עצם הפתיחה של דבר אישי במעגל היא התמודדות לא פשוטה. זה דורש ממך להתגבר על פחד ולהיחשף. אפילו מה שקורה בשיחה עכשיו הוא קצת חריג בשבילנו. הנטייה הטבעית שלנו היא לדבר על "הדברים הגדולים", והרבה יותר קשה לנו לדבר על דברים אישיים. אז אולי בזכות השיחה הזאת כן נתחיל ליצור מעגלי תמיכה שיעסקו בשינוי אישי.

 

  • "איך עושה שינוי?" – האם יכול האדם להשתנות במהותו? האם יכולים היחסים בין בני אדם להשתנות באופן יסודי ועמוק? האם יכולה החברה להשתנות באמת? ואם כן, אז איך? ואיך אוכל אני "להיות השינוי שאני רוצה לראות בעולם"? ראיונות, מאמרים ורבי-שיח שנוגעים בשאלות היסוד של כל תנועת שינוי.

 

  • עמיר פריימן , עורך המדור, הוא יזם התפתחות תודעתית-תרבותית, כותב ועורך ספרים, יו"ר מועצת התנועה להעצמת הרוח בחינוך. הצעות לקישור עם אנשים או קבוצות שהייתם רוצים לפגוש במדור שלחו ל- amirfreimann@gmail.com . לראיונות נוספים במדור לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמיר פריימן
מאהל בפארק
צילום: עמיר פריימן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים