שתף קטע נבחר

יש קץ לילדות - ובשוק העבודה הוא נראה רע

מעסיקים לא ממהרים להעסיק עובדים מעל גיל 40, והעובדים המבוגרים סובלים. פניות של עובדים מבוגרים מצביעות על תופעה של ניצול, פגיעה והשפלה כלפי עובדים בשל גילם. עובדי ניקיון מבוגרים מקבלים 11 שקל לשעה ומעסיקים מבקשים "שיתנו קצת מעצמם" ויעבדו ללא תמורה בתקופה הראשונית

תתבגר, יהיה רע ולמרות שיגיע לך יותר - תתקפל. לרובנו זה יקרה: עבודה בגיל מבוגר, ולפי מה שנראה זה הולך להיות ממש לא נעים.

 

 

העולם שייך לצעירים ומעסיקים מעדיפים עובדים צעירים באופן ברור. בתחומים מסוימים, אדם בסוף שנות ה-30 לחייו נחשב כמבוגר ולא רלבנטי. אבל יחד עם זאת, המדינה מגדילה את גיל הפרישה.

 

שתי מגמות אלו יכולות לדהור זו לכיוון זו לכיוון זו באין מפריע, אך כשיש שיבוש קטן בדרך, הדבר מביא, לא פעם, לצלילה אל תהום עמוקה ופגיעה אנושה באיכות החיים. כך לדוגמה, המשמעות המעשית של פיטורים בגיל מתקדם, היא לא פעם יציאה לחלוטין ממעגל התעסוקה.

 

בנוסף, חוסר הביקוש לעובדים מבוגרים ומתיחת גיל העבודה כלפי מעלה מביא לשוק של עובדים רבים עם מעסיקים היכולים לעשות, כמעט, ככל העולה על רוחם ולנצל את העובדים.

 

מבוגרים יותר חוששים יותר מפיטורים

חברת AllJobs בשיתוף חברת המחקר Zeta Tools, ערכה לאחרונה סקר בנושא ביטחון תעסוקתי. הסקר נערך בקרב 1,273 עובדים ומחפשי עבודה במשק הישראלי וממנו עלה כי כמחצית הנשאלים בני ה-46 ומעלה חוששים למקום עבודתם ומציינים כי הם מרגישים שהמשרה שלהם לא בטוחה.

 

20% הנשאלים בקרב גילאי 26-30 מרגישים בטוחים מאוד לגבי מקום עבודתם, בעוד שרק 9% מהנשאלים בגילאי 55+ מרגישים כך. בנוסף, 62% מהנשאלים בגילאי 55 ומעלה ציינו שפוטרו בשל שינוי ארגוני במקום עבודתם. בסך הכל מצא הסקר כי 57% מהנשאלים מרגישים שהמשרה שלהם בטוחה, לעומת 43% מהנשאלים אשר לא מרגישים בטוחים במקום עבודתם.

 

 

למרות תוצאות הסקר, מחקרים רבים מראים, דווקא, כי עובדים מבוגרים מועילים יותר לארגון. עם זאת, נראה שהרצון המעסיקים בחברה דינאמית ותוססת, חזק יותר ואפליה על רקע גיל היא עובדה מוגמרת, שעליה יכול להעיד כמעט כל מחפש מעל גיל 40 שפשוט מחפש - לעבוד.

 

החוק אוסר על אפליית קבלת עובד על רקע גילי, וכן אפליה בתנאי העסקה, אך תופעת האפליה על בסיס גיל אינה מתבטאת רק באי קבלה לעבודה על רקע הגיל. הדבר מקבל ביטוי חריף בהמשך בתנאי העבודה.

 

פניות אנונימיות לארגוני עובדים, כדוגמת קו-לעובד, מצביעות על תמונה עגומה וניצול עובדים חריף. האפשרויות של העובדים המבוגרים מצטמצמות, כאמור, וכך נראה אותם עובדים יותר בתחומים מסוימים. תחומים מסוימים- כדוגמת: השגחה על בחינות בגרות שנעשית באמצעות חברות כוח-אדם, טיפול בקשישים, קופאיות ועבדות ניקיון – כל אלו נתחמו כמעט לחלוטין למבוגרים.

 

כמו כן, העובדים המבוגרים, עקב מצבם הפגיע, נוחים יותר להתייחסות של השפלה ופגיעה בכבודם. בנוסף, קיימת ציפייה מצד המעסיק שיתפשרו גם על תנאי העסקה וגם על המגיע להם על פי חוק, שלא פעם המעסיק מציג עצמו כ"עושה להם טובה".

 

מטאטים אותם מתחת לשטיח

השבוע נודע ל-ynet על שלושה עובדים מבוגרים, ממוצא רוסי, העובדים ללא תלוש שכר ומנוצלים במקום עבודתם. האחד בן 57 העובד כמאבטח ומרוויח 12 שקל לשעה, השני בן 70 שעלה לפני שלוש שנים לישראל ומרוויח 15 שקל כמטאטא רחובות ובהכשרתו הוא מהנדס חשמל והשלישי הוא בן 60 ועובד כמאבטח תמורת 10.8 שקל לשעה.

 

 "ככל הנראה מדובר בעובדים המקבלים הבטחת הכנסה. זאת תופעה המוכרת לנו", מסבירה חנה זוהר מ"קו לעובד", האחראית על תחום עובדים ישראלים ופלסטינים.

 

לדבריה, החוק מאפשר למקבל הבטחת ההכנסה לעבוד ולהרוויח כסף, אך המעסיקים מפחידים את העובדים המבוגרים ומספרים כי אסור להם לעבוד ואסור שהדבר ייוודע. בכך גורמים המעסיקים, לדברי זוהר, כי העובד המבוגר יחשוב שהמעסיק עושה עבורו טובה. "סיבה נוספת", אומרת זוהר. "היא שברשויות המקומיות, חברות מסודרות מגישות הצעות לרשות המקומית לבצע עבודות טאטוא, אך אלו מעסיקות קבלני משנה שמעסיקים את העובדים".

 

התנהלות זאת, לדבריה, אסורה מכיוון שהקשר נעשה עם העירייה לכן נוצר גלגול שלישי פסול (עירייה, חברה שזכתה במכרז וקבלן משנה המגייס עובדים).

 

בתחום ניקיון הרחובות כך מתנהלת, בדרך כלל, המציאות העגומה, בה כולם גוזרים קופון על חשבונו של העובד המבוגר: החברה שזכתה במכרז קשורה בחוזה עם רשות מקומית, ככל הנראה, לאחר שהציגה מחירים אטרקטיביים לביצוע העבודה.

 

החברה עצמה לא יכולה לעמוד במחיר האטרקטיבי, אם תשלם שכר לפי חוק. לפיכך, הזוכה במכרז פונה לקבלן משנה שמעסיק עובדים. זה פונה לעובדים מבוגרים ומציע להם לעבוד ללא תלוש שכר, לאחר שהפחיד אותם כי אסור שייוודע לרשויות המדינה כי הם עובדים. "יש לזכור", אומרת זוהר. "כעת הוגברה האכיפה ובמקרים שכאלו העובדים יכולים לתבוע את מזמין השרות, ולא רק את המעסיק הישיר שלו, כלומר את הרשות המקומית בה הוא עובד", מוסיפה זוהר.

 

יש לך משהו אחר? תתחיל לעבוד בחינם

סיפור דומה דווח לאחרונה בפנייה אנונימית לארגון "קו לעובד" על ידי קופאית ברשת מרכולים בצפון. "לא די שאנחנו בני ה- 50+, שלמדנו והשקענו כספים בלימודי מקצוע", נטען על ידי הקופאית. "אנו נאלצים כעת לחוות איך המקצועות שלמדנו מאוישים רק על ידי צעירים ומה ש"מותירים" לנו זה משרות של קופאיות וסדרניות סחורה".

 

"מנצלים את גילנו. בסופר זה נאמר לי שאם ברצוני להיות קופאית, ימי הלמידה (שלושה ימים) הם על חשבוני, ללא תשלום", הוסיפה בפניה. "כשאמרתי שאינני מסכימה לכך נאמר לי שיש מספיק קופאיות מנוסות. "תתני קצת מעצמך" נאמר לי שם", הוסיפה הקופאית בפנייתה ואמרה: "זה משפיל ומעליב בנוסף לזה שזו עבירה על החוק".

 

פנייה אנונימית נוספת שהגיע לארגון מצביעה על התחמקות מעסיקים מתשלום זכויות סוציאליות. עובד בחברה להקלטות דיונים וכנסים סיפר על העסקתו כפרילנסר תמורת 24 שקל לשעה כאשר תשלומי המיסים השונים נעשה על חשבון העובד. בנוסף, החברה לא נושאת בנטל התשלומים הסוציאליים וזכויות העובד כדוגמת: דמי חגים, חופשה, הבראה פיצויים ופנסיה. המשמעות, לפי קו לעובד, היא כי העובדים האלו מועסקים בשכר נמוך משכר המינימום.

פורסם לראשונה 14/07/2012 08:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
""ככל הנראה מדובר בעובדים המקבלים הבטחת הכנסה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים