משרד הבריאות נגד המכרה בערד: יגביר התמותה
בשורות טובות לתושבי ערד: משרד הבריאות הגיש את עמדתו הסופית לועדות התכנון, המתנגדת להקמת מכרה הפוספטים מחשש לקרינה רדיואקטיבית וזיהום אוויר. "תוספת תחלואה ותמותה תהיה בוודאות"
משרד הבריאות הגיש לוועדה המחוזית לתכנון ולבניה דרום את עמדתו הסופית, המתנגדת להקמת מכרה הפוספטים ליד ערד. על פי המסמך, הפעילות במכרה שבמשרד ראש הממשלה ניסו לקדם, תגרום לתוספת קרינה רדיואקטיבית וזיהום אוויר, שגיבירו את התחלואה והתמותה באזור.
- ניצחון לתושבי ערד: תידחה הקמת מכרה פוספטים
- תושבי ערד עתרו נגד הקמת מכרה הפוספטים האם כי"ל תוכל לכרות פוספטים במיליארד דולר בערד?
- פשרה בערד: הסיכון ממכרה הפוספט ייבחן שוב
מדובר בבשורות טובות עבור תושבי האזור, שבשנים האחרונות מנהלים מאבק מול חברת רותם אמפרט הרוצה לקבל אישור להפעיל את המכרה בשדה בריר הסמוך לעיר. "התכנית תביא לפגיעה אמיתית ולסכנה לבריאות התושבים הגרים באזור", נקבע במסמך. "תוספת תמותה ותחלואה תהיה בוודאות".
בין השאר מפורט, כי הפוספט עצמו מכיל אורניום וחומרים רדיואקטיביים אחרים, וכתוצאה, "הפעילות במכרה תביא לתוספת קרינה שלא ניתן להעריך אותה במדויק בשלב זה. קרינה זו מהווה סיכון ופגיעה בריאותית פוטנציאלית לאוכלוסיה הסמוכה".
בנוסף מצביע המסמך על סכנה בריאותית כתוצאה מפעילות כלי הכרייה והמשאיות להוצאת הפוספט מאתר הכרייה. "פעילות זו תביא לתוספת של זיהום אוויר על ידי תחמוצות גופרית, תחמוצות חנקן וחומרים אורגניים... שידועים בתרומתם לתחלואת מחלות לב ומחלות ריאה, וייתכנו גם סוגי תחלואה נוספים", צוין.
עמדת משרד הבריאות נשענת על חוות הדעת של ד"ר מיכה ברחנא, לשעבר רשם הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, וד"ר יהונתן דובנוב, סגן הרופא המחוזי בחיפה. הם קבעו כבר ב-2008, כי הקמת המכרה תביא לעלייה בתמותה ובתחלואה של תושבי ערד והיישובים הבדווים בסביבתו.
ומה עם האורניום?
מכרה הפוספטים תוכנן סביב הר בריר בשטחה המוניציפלי של העיר ערד. התכנית להקמת המכרה מקודמת בשנים האחרונות על ידי חברת רותם אמפרט מקבוצת כימיקלים לישראל שבשליטת משפחת עופר. במשרד ראש הממשלה גם ניסו לקדם את המכרה והזמינו חוות דעת, שממצאיה סותרים את אלה של משרד הבריאות.
"אנשי המקצוע במשרד הבריאות, עליהם הופעלו לחצים כבדים מכיוון לשכת ראש הממשלה בתואנה של נימוקים ביטחוניים, סירבו למעול בתפקידם כמי שאמונים על בריאות הציבור", מסר יעקב לקס, יו"ר עמותת התושבים "רוצים לחיות בלי מכרות". "אנו מקווים כי הוועדה המחוזית תבטל את התכנית להקמת מכרה סמוך לבתינו, ותקבע כי המכרה מסוכן ואין להקימו".
בארגון גרינפיס בירכו על עמדת משרד הבריאות, אבל קראו לו "לא להסתפק בכך ולצאת גם נגד הכוונה להתחיל בכריית אורניום באותו אזור". בארגון מתכוונים להיתר שקיבלה לאחרונה חברת גוליבר, המנוהלת על ידי מאיר דגן, לחיפוש אורניום בערד, על מנת להפיק בהמשך כמויות אורניום מסחריות. "כריית האורניום מסכנת את בריאות התושבים באזור ערד, ועלולה לגרום נזקים אדירים לסביבה", אמרים בארגון.
תגובת חברת רותם אמפרט: "חברת רותם אמפרט משוכנעת כי אין סכנה בריאותית בכרייה בשדה בריר, אך היא חוזרת ואומרת כי אם יתברר בבדיקה בלתי תלויה כי יש סכנה שכזו - היא לא תכרה בשדה בריר.
"אנו תמהים על העובדה שמשרד הבריאות מתעלם לחלוטין ממסקנות פרופסור שפירא, למרות התחייבות מפורשת של סגן השר ליצמן לקבל את מסקנות בדיקתו. כזכור, פרופסור שפירא קבע חד משמעית כי אין סכנה בריאותית בכרייה בשדה בריר, תוך שהוא פוסל פסילה מוחלטת חוות דעת שמשרד הבריאות החליט לאמץ במפתיע עכשיו".
"בהמשך לחוות הדעת הסותרות בנושא ועקב בקשת רותם לקבלת חוות דעת אובייקטיבית, החליט משרד הבריאות לבצע סידרת בדיקות על השפעתו בפועל של מכרה פעיל. החלטה זו זכתה להסכמה ותמיכה מצד כל הרשויות, כולל הועדה המחוזית".