שתף קטע נבחר

צפו: כריש לוויתן הגיע לזלול דגים ונלכד ברשת

עשרות כרישי לוויתן מגיעים לזלול אלפי דגיגים מרשתות דיג במפרץ באינדונזיה. אחד מהם, זכר רעב שניסה את מזלו, נלכד ברשת. חוקרי כרישי לוויתן שעקבו בים אחרי דגי הענק, נחלצו לעזרתו

כרישי הלוויתן באינדונזיה למדו במהלך השנים למצוא מקור מזון קל להשגה. במקום לשוטט בים ולחפש להקות דגים גדולות, הם מצאו מזנון חופשי בדמות רשתות דיג עצומות, בהן נלכדים אלפי דגיגים.

 

למפרץ Cendrawasih מגיעים עשרות כרישי לוויתן רעבים, שמתאספים לארוחת זלילה גדולה בסמוך לרשתות. אחד מכרישי הלוויתן שהגיעו למפרץ במדינה בסוף החודש שעבר, שחה הישר לתוך הרשת שהציבו הדייגים בים והסתבך בתוכה.

 

 

למזלו, אנשי ארגון קרן השימור הבינלאומית (CI) מארצות הברית עוקבים בחודשים האחרונים אחר ההתנהגות הייחודית של כרישי הלוויתן, במטרה לנסות ולהבין את מסלול הנדידה של כרישי הלוויתן באיזור המפרץ.

 

החוקרים שהבחינו בדג הענק במצודה, נחלצו לעזרתו ותוך זמן קצר, סייעו לו לצאת בשלום מסבך הרשת, בחזרה אל הים הפתוח. לדבריהם, בעקבות מקרי הלכידה בשוגג, הדייגים המקומיים שוקלים לשנות את מבנה הרשתות כדי למנוע מבעלי החיים הגדולים להיכנס אליהן בשוגג.

 

זוללים אלפי דגים מרשתות הדייגים

החוקרים תיעדו גם את חגיגת הזלילה הגדולה של כרישי הלוויתן בסמוך לרשתות הדיג. הסרטון שהועלה לעמוד היוטיוב של הארגון, זכה לכמיליון צפיות בשבועות האחרונים.

 

במסגרת המחקר שמתבצע יחד עם הרשויות המקומיות בסיוע אנשי קרן הטבע העולמית באינדונזיה ומכוני מחקר נוספים, תוייגו 30 כרישי לוויתן שאל גופם הוחדר שבב זיהוי זעיר, שיאפשר לחוקרים לזהות כל אחד מכרישי הלוויתן.

 

שבב הזיהוי ניתן לסריקה באמצעות סורק ידני חסין מים, בדומה לשבבי הזיהוי המותקנים בגופם של כלבים, חתולים ובעלי חיים בגני חיות.

 

תיוג כרישי הלוויתן באינדונזיה (צילום: CI - Mark Erdmann) (צילום: CI - Mark Erdmann)
תיוג כרישי הלוויתן באינדונזיה(צילום: CI - Mark Erdmann)

 

ד"ר מארק ארדמן, ביולוגי ימי מטעם קרן השימור סיפר בהודעת הארגון כי מדובר בטכנולוגיה שלא נוסתה עד כה בקרב כרישי לוויתן. "אחת הסיבות העיקריות לכך היתה שזה לא מעשי לשחות אחרי הענקים הללו עם סורק ידני מתחת למים", הוא אמר. "מה שהופך את מלאכת התיוג לאפשרית במפרץ הוא ההרגל המיוחד במינו בו האוכלוסיה של כרישי הלוויתן מתאספת כדי לאכול מרשתות הדייגים בהם נלכדים דגיגים קטנים".

 

השבבים יאפשרו לחוקרים לסרוק את כרישי הלוויתן מתחת למים וכך למעשה, זוכה כל כריש לוויתן לשאת עימו תעודת זהות אישית, שתאפשר לחוקרים באיזור המפרץ לזהותו ולקבל מידע עדכני על מסלולי הנדידה הייחודי לו.  מתוך 30 כרישי הלוויתן, 29 מהם היו זכרים באורך של שלושה עד שמונה מטרים.

 

כרישי הלוויתן (Rhincodon typus) מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום - מין פגיע הנמצא בסכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 ואפילו 18 מטרים ואינם מסוכנים. תכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם.

 

למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלוויתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע במדוייק היכן הם מתרבים או משריצים צאצאים חדשים, והיכן מצויים נתיבי הנדידה העיקריים שלהם.

 

במטרה לתעד ולמפות את כרישי הלוויתן ברחבי העולם הקים בשנת 2003 ארגון הסביבה "ECOCEAN" פרויקט ייחודי במינו, בסיוע קרן הטבע העולמית. הפרויקט מתעד את האוכלוסיה באמצעות צילום הלוויתן ותיוגו.

 

לכל כריש לוויתן יש דפוס ייחודי של קווים ונקודות על העור, הממוקמים סביב הסנפיר ומאחורי הזים החמישי, ומהווים למעשה טביעת אצבע. בעזרת אלגוריתם בו השתמשו לראשונה מדעני טלסקופ החלל "האבל" כדי למפות את כוכבים בשמי הלילה, הצליחו אנשי הארגון ליצור תוכנה הממפה את הנקודות על עור הכריש ומשווה בין שאר התמונות במאגר. כך למעשה ניתן להשוות בין הכרישים ולגלות האם ישנם כרישי לוויתן שחוזרים למקום מסויים על בסיס קבוע, או במרווחים של שנים.


פורסם לראשונה 17/07/2012 15:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגיעים לשאוב דגים ולעיתים נתפסים ברשתות הדיג באינדונזיה
מומלצים