שתף קטע נבחר

במרחק נגיעה: צפו בכריש לוויתן מבקר באילת

צוללים במועדון "אקווה ספורט" באילת זכו למפגש קרוב ומפתיע עם כריש לוויתן באורך של כשבעה מטר. גבריאל ריף, צלם המועדון הצליח לצלם את הדג הענק. מול חופי ת"א תיעדו חוקרי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים להקת דולפינים גדולה ופגר של דולפין עב-שן קטלני נדיר שנסחף אל חוף תל-ברוך

בזמן שהמוני מבקרים מגיעים לחופים ברחבי הארץ ונאלצים להתמודד עם חום כבד ונחילי מדוזות בין הגלים, בחופי אילת זכתה חבורת צוללים למפגש עם מבקר מיוחד במינו.

 

גבריאל ריף, צלם תת-ימי במועדון הצלילה "אקווה ספורט" באילת, הצטרף ביום חמישי בצהריים אל משתתפים בקורס צלילה בחוף אלמוג כדי לתעד אותם בפעולה. 

 

עוד בערוץ בע"ח ב-ynet:

 

"אחרי עשרים דקות במים, הבחנו במרחק של כ-15 מטר מאיתנו בגוף כהה וגדול שמתקרב לעברנו", מספר ריף ל-ynet. "ראינו שהוא מתקרב. כל הצוללים במים היו מאוד נרגשים ואיפשרנו לו להמשיך במסלולו. למרות שזאת לא הפעם הראשונה שאני רואה כריש לוויתן, אי אפשר שלא להתרגש ממפגש עם אחד מבעלי החיים הגדולים במים". 

 

 

לדברי ריף, כריש הלוויתן ככל הנראה הופתע מהמפגש עם חבורת הצוללים. "הראות במים לא היתה טובה כל כך, והוא פתאום גילה שהוא הגיע למקום צפוף למדי עם אנשים והרבה בועות במים, אז הוא פשוט לקח פנייה ועם הזנב האדיר שלו, שינה כיוון והמשיך בדרכו".

 

דג עדין וענק - בסכנת הכחדה

להערכתו, מדובר בכריש לוויתן באורך של כשבעה מטרים. "גם הצוללים המנוסים ביותר חווים התרגשות רבה במפגש איתו וכששידרנו את הסרטונים שצילמתי במסך הטלוויזיה במועדון, האנשים שצפו בזה פשוט היו המומים שהוא עבר כל כך קרוב אלינו", מסכם ריף את המפגש.

 

כרישי הלוויתן (Rhincodon typus) מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום - מין פגיע הנמצא בסכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, הניזונים מפלנקטון, ומגיעים לאורך של כ-12 ואפילו 18 מטרים. כרישי הלוויתן אינם מסוכנים, ותכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם.

 

במספר רב של מדינות בעולם בהן מצויים כרישי הלוויתן, ישנו קוד התנהגות במפגש עם החיות בו מומלץ לצוללים להימנע מלחסום את מסלול השחייה של כרישי הלוויתן ולהשתדל ככל שניתן להימנע מלגעת וללטף את הדגים הללו, וזאת בכדי למנוע מהם עקה (סטרס) מיותרת ולפגוע בהתנהגותם הטבעית. בבליז במרכז אמריקה אף מטילים קנסות על צוללים שנוגעים בדגים הגדולים, המסתכמים בקנסות כבדים או עד שישה חודשי מאסר בפועל.

 

למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלוויתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע במדוייק היכן הם מתרבים או משריצים צאצאים חדשים, והיכן מצויים נתיבי הנדידה העיקריים שלהם. ביקוריהם של כרישי הלוויתן באילת מתרחשים מספר פעמים בשנה, בעיקר בחודשי האביב והקיץ, ומהווים חגיגה לכל חובבי הטבע מתחת למים.

 

ובתל-אביב: דולפינים חיים ועב-שן קטלני נדיר

חוקרי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי) יצאו לסקר במהלך השבת בסיוע מועדון היאכטות "שיא-גל" ופגשו במהלך ההפלגה להקה של שישה עד עשרה דולפינים ממין דולפינן מצוי, ביניהם גם צמד גורים,

 

הלהקה נצפתה במרחק של כחמישה קילומטר מחופי תל-אביב והחוקרים הצליחו לעקוב אחרי הדולפינים במשך כחצי שעה, אך לדבריהם, עקב תנאי הים, לא הצליחו לצלם את מרבית הדולפינים.

 

 (צילום: ד"ר אביעד שיניין, מחמ"לי) (צילום: ד
(צילום: ד"ר אביעד שיניין, מחמ"לי)

 

בנוסף, נמצא בשעות הבוקר המוקדמות בחוף תל-ברוך פגר של דולפין עב-שן קטלני, הנחשב לאחד היונקים הנדירים בים התיכון. לדברי ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מחמ"לי, הגיע ביום שישי דיווח מבעלי יאכטות במרינה בתל-אביב על פגר של דולפין לא מזוהה במרחק של מספר קילומטרים מחופי העיר. בשעות הבוקר המוקדמות בשבת התקבל דיווח מנדב ברנשטיין, דייג חובב על פגר הדולפין שנסחף לחוף תל-ברוך במצב ריקבון מתקדם.

 

"ככל הנראה הדולפין כבר נסחף בים כשבועיים", אומר שיינין ומוסיף כי בסיוע של מחלקת התברואה העירונית, הועבר הפגר של הדולפין לבדיקה.

 

על פי הודעת הארגון ולאחר בדיקת הדולפין על ידי החוקרים, זוהה הפרט כדולפין ממין עב-שן קטלני. לדבריהם, מדובר בקרוב משפחה גנטית ללוויתן הקטלן. בטבע טורפים הדולפינים הגדולים דיונונים, דגים גדולים, דולפינים ממינים אחרים ואף כלבי ים.

 

דולפין עב-שן קטלני בחוף תל-ברוך (צילום:נדב ברנשטיין, מחמ"לי) (צילום:נדב ברנשטיין, מחמ
דולפין עב-שן קטלני בחוף תל-ברוך(צילום:נדב ברנשטיין, מחמ"לי)

 

"מדובר בנקבה באורך של 1.65 מ' ועל פי הערכות, זהו פרט צעיר ביותר ולא ידועה לנו סיבת המוות", מסביר שיינין. "בעשור האחרון הם נצפו במספר מועט ביותר ורק בשנת 2003 נצפתה לראשונה להקת בת מספר פרטים במזרח הים התיכון. מדובר ביונקים ימיים המצויים בים סוף, אך גם בים התיכון. הם חיים בעומק של כמה מאות מטרים ובמרחק של עשרות קילומטרים מהחוף".

 

עוד חדשות על דולפינים, לוויתנים ובעלי חיים ימיים

 


פורסם לראשונה 07/07/2012 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל ריף
נודד מסתורי. כריש לוויתן באילת
צילום: גבריאל ריף
צילום: גבריאל ריף
הפתיע את הצוללים במים
צילום: גבריאל ריף
מומלצים