שתף קטע נבחר

אומדן ראשון: המשק צמח ב-3%

בשוק ההון ציפו לצמיחה של פחות מ-3%, אך נתוני הלמ"ס הראשוניים מציגים צמיחה של 3.2% ברבעון השני ל-2012 ושל 3% במחצית הראשונה של השנה. למרות ההפתעה, מדובר בהמשך של מגמת ההאטה. שר האוצר הגיב לנתונים באיפוק: "נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שהמשק נמצא בפרשת דרכים"

על פי אומדן ראשון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), המשק הישראלי צמח במחצית הראשונה של 2012 ב-3%, לאחר צמיחה של 3.3% במחצית השנייה של 2011 ו-5.1% במחצית הראשונה של 2011.

 

על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו היום (ב'), המשק צמח ברבעון השני ב-3.2%, בעקבות עלייה של 10.3% בייצוא הסחורות והשירותים ועליה של 5.4% בהוצאה לצריכה פרטית. נתוני הייצוא החיוביים הושגו למרות ירידה חדה ועקבית בייצוא הסחורות לחו"ל בחודשים האחרונים. זאת, מכיוון שחלה עלייה חדה יותר בייצוא השירותים, נתון שמושפע גם ממכירת חברות הזנק (סטארט-אפ).

 

במובן מסוים, מדובר בנתונים מפתיעים לטובה, לאחר שממוצע ההערכות של שוק ההון עמד על רמה של 2.5%. עם זאת, מדובר עדיין בנתון המשקף האטה. "נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שהמשק נמצא בפרשת דרכים", אמר בתגובה שר האוצר, יובל שטייניץ. "מחד, מנועי הצמיחה ממשיכים לעבוד ומאידך, סימני האטה ברורים הנובעים מהמשבר הכלכלי באירופה ובארה"ב".

 

לדברי השר, "הנתונים מחייבים אותנו ביתר שאת לריסון תקציבי ומשמעת כלכלית ובמהלכים שיתמכו בצמיחה גבוהה ואבטלה נמוכה".

 

יש לציין כי מדובר באומדן ראשוני ואומדנים אלה משתנים לרוב בשיעור משמעותי לאורך השנה. "סדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ מתאפיינות באי סדירות גבוהה במיוחד בשנים האחרונות", נכתב בהודעה שנלוותה לנתונים. "מצב זה מקשה על ניתוח ההתפתחויות על סמך סדרות נתונים רבעוניים מנוכי עונתיות ועדיף לבחון את ההתפתחויות לפי תקופות ארוכות יותר".

 

מה צומח ומה לא?

למרות רמת הדיוק הנמוכה של הנתונים, הם עדיין עשויים ללמד על נקודות החוזק והחולשה של הכלכלה הישראלית. מהנתונים עולה, כי המשק סובל מחולשה בתחום יצוא המוצרים, הנובעת מירידה בביקוש למוצרי התעשייה הישראלית בחו"ל, ובעיקר באירופה.

 

מנגד, ישנה עלייה מתמדת בביקוש לשירותים הישראלים בחו"ל. מגמה זו נובעת ממכירת חברות הזנק ומהצלחתם של חברות היי-טק ישראליות המעניקות שירותים לחברות גדולות בחו"ל.

 

סעיף ההשקעה בנכסים קבועים, המשקף את כמות ההשקעה בבנייה, ברכישת דירות, ברכישת מכונות וציוד לעסקים וברכישת מכוניות, היווה בשנתיים האחרונות את הקטר במשך את המשק קדימה. כעת נראה כי הקטר הפך למשקולת.

 

ההשקעה בנכסים קבועים עלתה במחצית הראשונה של 2012 ב-4.2% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 14.1% במחצית הקודמת ועליה של 17.9% במחצית המקבילה אשתקד. ההשקעה בבתי מגורים עלתה במחצית הראשונה ב-6.3% בלבד, לאחר עלייה של 11.7% במחצית הקודמת ועלייה של 13.2% במחצית המקבילה.

 

הצריכה בישראל, שספגה מכה קשה בסוף 2011, מתחילה להראות סימני התאוששות. ההוצאה לצריכה פרטית עלתה במחצית הראשונה של השנה ב-4.4%, לאחר שעלתה ב-4.9% במחצית הראשונה של 2011 והאטה לצמיחה של 1.2% במחצית השניה של השנה שעברה.

 

העלייה בהיקף הצריכה הפרטית משקפת בעיקר עלייה בהוצאות על חשמל, מים ודלק ועלייה בהואצה על מוצרים לבית וריהוט. מנגד, העלייה בהוצאה על מזון ומשקאות הייתה מתונה מאוד, 0.7%, וכך גם העלייה בהוצאה על שירותי תרבות ובידור. 

 

תפקיד מכריע בנתוני הצמיחה מילא הגידול בתקציב המדינה, המשתקף בנתוני ההוצאה לצריכה ציבורית. היקף הקניות נטו של המגזר הציבורי גדל במחצית הראשונה של 2012 ב-6.8%, כאשר ההוצאה על צריכה ביטחונית בלבד עלתה ב-7%.

 

בסך הכל, גדלה ההוצאה לצריכה ציבורית, למעט היבוא הביטחוני, ב-3.7% במחצית הראשונה של 2012. זאת בהמשך לעליה של 4.1% במחצית השנייה של 2011 ו-1% במחצית הראשונה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתעה או האטה?
צילום: Index Open
שטייניץ: "המשק בפרשת דרכים"
צילום: רויטרס
מומלצים