שתף קטע נבחר

הייצוא צנח ב-7.7% - הירידה החדה ב-3 שנים

מכון הייצוא: יצוא הסחורות ללא יהלומים ירד בחודשים מאי-יוני בשיעור חד לעומת חודשים מרס-אפריל, ועמד על כ-7.5 מיליארד דולר. הירידה הושפעה, בין היתר, מירידה חדה של כ-19% בייצוא של ענף התרופות. שטייניץ: אכן יש סימנים של האטה

בחודשים מאי יוני 2012, חלה הירידה החדה ביותר בייצוא הסחורות מאז תחילת שנת 2009. כך עולה מנתוני מכון הייצוא. יצוא הסחורות ללא יהלומים ירד בשיעור חד של כ-7.7% לעומת חודשים מרס-אפריל, ועמד על כ-7.5 מיליארד דולר. יצוא היהלומים המלוטשים ירד בשיעור של כ-43% והסתכם בכ-1.1 מיליארד דולר.

 

 

במכון הייצוא מסבירים כי הירידה הושפעה, בין היתר, מירידה חדה בשיעור של כ-19% בייצוא של ענף התרופות. אולם, גם בנטרול השפעת הירידה החדה בייצוא התרופות, רשם יצוא הסחורות בחודשים אלו ירידה של כ-5.8% - הירידה החדה ביותר מאז מאי יוני 2010.

 

יצוין כי יצוא ההיי-טק ירד בחודשים אלו בשיעור של 7.2% בהשוואה לתקופה הקודמת (מרס-אפריל 2012) והוא הסתכם בכ-3.45 מיליארד דולר. בתוך כך, יצוא ציוד תקשורת, רפואי ומדעי ירד בשיעור של כ-4.6% והסתכם בכ-1.26 מיליארד דולר. יצוא כלי הטיס ירד בכ-2.4% והסתכם בכ-278 מיליון דולר.

 

בתוך כך, שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר ל"ממון" כי "אכן יש סימנים של האטה ברורה במשק. אנחנו רואים את זה בירידה בגביית המסים, ולצערנו גם במצב רוח קודר בקהילה העסקית, שחלקו נובע מהמחאה ברחובות ומהאטה מכוונת בצריכה. המשבר באירופה משפיע גם הוא. האווירה הלא טובה במשק גורמת גם לירידות השערים המתמשכות לאחרונה בבורסה, וזה בהחלט סימן לא טוב".

 

האטה בייצוא כבר מאז תחילת 2011 

נתוני מכון הייצוא עולים בקנה אחד עם דיווחי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לשנה זו. על פי נתוני הלמ"ס בחודשים ינואר-יוני 2012 עמד הגירעון המסחרי של ישראל (הפער בין היקף הייצוא להיקף הייבוא) על שיעור של כ-38 מיליארד שקל. זאת, לעומת 23 מיליארד שקל גירעון שנרשם עד יוני 2011.

 

מגמת ההאטה בייצוא ניכרת כבר מאז תחילת 2011, כאשר משבר החובות באירופה החל להתבטא בהאטה כלכלית במדינות הגוש ובירידה בביקוש למוצרים מישראל. בין 2010 ל-2011, גדל היקף הייצוא בשיעור זניח של 7.6%, לעומת גידול של 17.1% בהיקף הייבוא.  

 

מגמת הקיפאון בייצוא, לעומת הגידול המתמשך בייבוא, תורמים לירידת חלקו היחסי של הייצוא בסחר החוץ של ישראל. ב-2010 היווה הייצוא 83.2% מהייבוא, ב-2011 ירד חלקו ל-75.4% מהייבוא ובמחצית הראשונה של 2012 היווה הייצוא 67.5% בלבד מהייבוא.  

 

הפער ההולך וגדל בין הייבוא לייצוא פוגע במשק הישראלי בשני אופנים: ראשית, הגידול בגירעון המסחרי של המשק הישראלי גורם להיחלשות השקל. שנית, הירידה בהיקף הייצוא פוגעת בתעשייה הישראלית שמורכבת ברובה ממפעלים המייצרים ללקוחות בחו"ל.  

 

ואכן, נתוני משרד האוצר מאז תחילת השנה מעידים על מגמת התאוששות ברוב הפרמטרים הכלכליים, לעומת צמצום והאטה במגזר התעשייתי. בשלב זה, הירידה בייצוא ובהיקף הייצור במפעלים עוד לא גורמת לתופעות של פיטורים בתעשייה. יתכן שהסיבה לכך היא היחלשות השקל לאחרונה, שנגרמת בעקבות ההאטה בייצוא אך גם מקלה על אותם יצואנים, שרווחיהם מתקבלים במטבע זר והוצאותיהם יוצאות בשקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמל חיפה
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים