שתף קטע נבחר

סשה ברון כהן: צוחק עלינו, וכמה שזה מצחיק

יום אחד הוא ראפר חובב נשק וסמים, יום אחר הוא עיתונאי קזחי חרמן ואנטישמי. מ"עלי ג'י" ועד "הדיקטטור", מ"בוראט" ועד "ברונו": מועדון הסרט המופרע מצדיע לסשה ברון כהן

מדי חודש אנחנו סוקרים כאן את האנשים ששינו את העולם באמצעות הקומדיות שלהם. החודש, יוקדשו אירועי מועדון הסרט המופרע לגאון שהמציא קומדיה מסוג חדש - או לפחות לקח אותה למקום שאחרים לא העזו: סשה ברון כהן. הסרט שיוקרן הוא "הדיקטטור", שם גילם את הגנרל אלאדין, שליט וואדייה. למעשה הסרט מבוסס באופן רופף על ספר - "זאביבאח והמלך" מאת הרודן העיראקי סדאם חוסיין, שהיה לרב מכר במולדתו ונמכר בחמישים סנט לעותק.

 

אז מי האיש הזה, ומה עובר לו בראש? סשה נועם ברון כהן נולד במערב לונדון לאם ישראלית ואב וולשי. כילד הצטיין בריקודי ברייקדאנס, הלך לתנועת נוער יהודית ואפילו בילה שנה בישראל, בקיבוץ ראש הנקרה. הוא למד היסטוריה באוניברסיטת קיימברידג', ושם הצטרף לחוג לדרמה - ממנו צמחו קומקיאים רבים וביניהם ג'ון קליז וגרהם צ'פמן מחבורת מונטי פייתון, סטיבן פריי, יו לורי ועוד.

 

עבודת התזה של ברון כהן עסקה במעורבות היהודים בתנועה לזכויות האזרח בדרום ארצות הברית בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים. נראה שהוא ניצב בפני בחירה בין העולם האקדמי לבין עולם הקומדיה. כאן הציב לעצמו דד-ליין: אם תוך חמש שנים הוא לא "עושה את זה" בעסקי השעשועים - ימצא לעצמו עבודה בתחום ההתמחות שלו.

 

נעים להכיר: עלי ג'י, סטלן מקצועי

אחרי שסיים את לימודיו, ברון כהן עבד כדוגמן במגזיני אופנה והחל להנחות תוכנית בתחנת כבלים מקומית. ב-1995, ערוץ 4 הבריטי יצא בקול קורא לחיפוש מנחה חדש לאחת מתוכניותיו. ברון כהן שלח קלטת בה הוא מגלם כתב טלוויזיה דמיוני בשם קריסטו (שבהמשך יתפתח לבוראט דג'יאב, הכתב מקזחסטן). הקלטת המשונה משכה את תשומת לבם של המפיקים, והביאה לו תפקידים נוספים בטלוויזיה.

 

אחד מהם היה דמות בשם עלי ג'י, שהחלה את דרכה בפינה בשם "קול הנוער". מדובר בטיפוס יהיר שרצה להיות ראפר שחור, והאמין שסמים, אלימות וראפ הם הדברים הכי מגניבים בעולם, כי ככה חברים שלו אמרו לו. או במילים אחרות, פרודיה על הנוער הבריטי.

 

השלב הבא היה כשעלי ג'י קיבל סדרה משלו, ובה היה מארח אנשים מתחומים שונים. מלצחוק על הנוער הוא עבר ללעוג לכל מה שמגוחך וצבוע בחברה הבריטית. כאן למשל, מגיע שוטר לספר על כלי נשק מסוכנים, בזמן שעלי ג'י רק רוצה לדעת כמה יעלה לו לקנות אותם.

 

 

עונה נוספת של "עלי ג'י" הופקה בארצות הברית עבור רשת הכבלים HBO, וכאן הלעג לצביעות הבריטית פינה מקום לטובת לעג לגזענות וההידרדרות המוסרית בחברה האמריקנית. בקטע הזה הוא דן בצורה מתורבתת על בעיות במשפחה, ומתעניין מתי כדאי לחשוף את הילדים לעישון סמים והאם זה בסדר שהוא נמשך מינית לאחותו.

 

 

עלי ג'י הופיע בספיישלים טלוויזיוניים, התארח בקליפ של מדונה לשיר "Music" ובסופו של דבר התגלגל לסרט קולנוע שמספר על חייו בשכונה, מלחמתו ברשע ובחירתו לפרלמנט הבריטי.

 

 

ובינתיים, באותה סדרה התפתחה דמות המשנה של בוראט: כתב עילג שנשלח על ידי משרד התיירות של קזחסטן לסקר את החיים באנגליה, ומאוחר יותר בארצות הברית. בוראט הוא טיפוס אנטישמי, הומופוב, חסר נימוס ושובה לב. ברון כהן סיפר שדמותו של בוראט מבוססת על רופא רוסי שפגש פעם, איש מאוד מצחיק - אבל לא בכוונה.

 

האנשים שפגש וראיין לא ידעו כי מדובר בדמות פיקטיבית, וכך הצליח לחלץ מהם אמירות שספק אם היו נאמרות מול כתב אמיתי. למשל, באחד הראיונות ישב בוראט עם ניאו-נאצי שהתפאר באבותיו, שהיו מעורבים בתיכנון הפיתרון הסופי.

 

 

בסרט הקולנוע "בוראט" עזב ברון כהן את הקומדיה המתוסרטת ונתן לאנשים שפגש להניע את העלילה. סיפור המסגרת היה פשוט: בוראט רוצה להגשים את החלום האמריקני ולהתחתן עם פמלה אנדרסון. בכל סצנה שצילם ידע מה הפרט הבא בעלילה שעליו לקדם, אבל לא ידע איך יגיבו האנשים ה"אמיתיים" שיפגוש. זה שילוב נדיר של סרט דוקומנטרי עם תסריט קומי. בזמן צילומי הסרט, המשטרה הגיע לעצור את בוראט עשרות פעמים. ממתק נוסף חיכה בסרט לצופה הישראלי - השפה הקזחית של בוראט היא בעצם עברית מתובלת בסלנג.

 

 

הסרט, שזכה להצלחה אדירה, גרם לממשלה הקזחית לגנות בחריפות את בוראט בטענה שהוא מתנהג ב"חוסר נימוס שעומד בסתירה להתנהגות האתית המתורבתת של העם הקזחי". ממשלת קזחסטן אף הסירה את האתר של בוראט כיוון שהשתמש בכתובת borat.kz (שכן kz היא סיומת רשמית של קזחסטן).

 

הסלמה נוספת נרשמה יום לפני ביקור נשיא קזחסטן בארצות הברית. בוראט ערך מסיבת עיתונאים (מפוברקת) מול הבית הלבן ובה הזמין את ג'ורג' בוש לסרטו החדש, וכן כמה אזרחים אמריקנים מכובדים נוספים כמו או ג'יי סימפסון ומל גיבסון.

 

כמו כן, ביקש בוראט להכחיש דיווחים כוזבים שהופצו על ידי המדינה השכנה אוזבקיסטן על כך שהקזחים שותים שתן תוסס של סוסים, גוזרים עונש מוות על מי שאופה בייגלה ומייצאים יותר מ-300 טונות של שיער ערווה בשנה. אם ימשיכו להפיץ תעמולה כזו, "לא תהיה לנו ברירה, אלא לתקוף את עריהם בקטפולטות", הצהיר. בתגובה שכרה ממשלת קזחסטן אנשי יחסי ציבור שפירסמו מסמך בן ארבעה עמודים במגזין הניו יורק טיימס כדי להגיב על טענותיו של בוראט.

 

הלהיט האנטישמי "זרוק את היהודי לבאר", בהשתתפות הקהל

 

אבל אז ברון כהן הודיע שהוא הולך להשמיד את הדמות של בוראט - בדיוק כפי שעשה לעלי ג'י. הוא נעשה מפורסם מדי ולא יוכל להתל שוב באנשים.

 

מהומוסקסואל מוחצן לעריץ מוחצן לא פחות

בסרט "ברונו" פיתח ברון כהן דמות נוספת שגילם בעבר בסדרה "עלי ג'י". מדובר הפעם בהומוסקסואל אוסטרי מוחצן שמגיע ללוס אנג'לס במטרה לזכות בתהילה עולמית ולהמציא את עצמו מחדש. כדי לגלם את ברונו, ברון כהן התעמל, צבע את שיער ראשו וגילח את כל שיער גופו. כמו בסרט "בוראט", הוא פוגש אנשים אמיתיים כשהעלילה הכללית מאפשרת לו להיטרף לחלוטין. זה למשל מה שקרה כשהתגייס למשמר הלאומי של אלבמה. הצילומים לקטע זה הופסקו אחרי שאחד הצוערים זיהה את סשה ברון כהן והלשין למפקדיו.

 

הסרט הצליח, אבל לא בכל העולם: שר התרבות של אוקראינה אסר על הקרנת "ברונו" במדינתו, בטענה שאינו תואם את הערכים המסורתיים והמשפחתיים במדינה. במלזיה לעומת זאת אסרו את הקרנת הסרט בטענה כי הוא עלול לגרום לאנשים להפוך להומוסקסואלים. אפילו באנגליה קיצצו כשתי דקות מתוכו, על מנת להקל על הגבלת גיל הצפייה בסרט.

 

את ההשראה לסרטו החדש, "הדיקטטור", שאב ממיטב רודני העולם: קים ז'ונג איל, קדאפי ובעיקר נשיא טורקמינסטן לשעבר, שכינה עצמו "טורקמנבאשי" (אבי הטורקמנים). נשיא זה שינה את שם החודש ינואר לשמו, וקרא לחודשים האחרים על שמות בני משפחתו (כשאת יום חמישי שינה לשמה של אמו). כשהרופא אסר עליו לעשן, הוא אסר על העישון בכל המדינה.

 

 

הפעם מדובר היה בסרט עלילתי, בו מגיע הגנרל אלאדין לבניין האומות המאוחדות בניו יורק, אך מגלה שסגנו החליף אותו ברועה צאן שנראה בדיוק כמוהו. העריץ מגולח מזקנו המפואר ומוצא את עצמו משוטט ברחובות ניו יורק, כשאיש לא מאמין שהוא שליטה האמיתי של וואדייה. מוכרת מזון אורגני (אנה פריס) מחליטה לעזור לו, והתוצאה היא קומדיה מצחיקה עד דמעות.

 

בקשתו לצלם בבניין האומות המאוחדות בניו יורק נתקלה בסירוב. ברון כהן

טען שנאמר לו ש"אנחנו באו"ם מייצגים דיקטטורים רבים, והם לא יאהבו שתעשה מהם צחוק". מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הגיב על הפרשה בחיוך: "לסשה ברון כהן יש חוש הומור נפלא".

 

בטקס האוסקר נטען כי נאסרה כניסתו של הדיקטטור לשטיח האדום. בדיעבד, התברר שהיתה זו שמועה שהפיץ ברון כהן בעצמו. הדיקטטור הופיע בתקשורת והכריז בחגיגיות: "האומה האדירה של וואדיה ניצחה את הנחשים הציונים של הוליווד".

 

 

על השתתפותו בסדרה "תרגיע", בסרט "הוגו", ב"משפחת סימפסון" ועל דמויות אחרות כמו "סופר גרג" (שכיכב בפרסומת שלא שודרה מעולם) יסופר במועדון הסרט המופרע בסינמטקים, לפני הקרנת "הדיקטטור" מול קהל חי וצוחק. תחי וואדיה!

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומרצה באירועי "מועדון הסרט המופרע" ברחבי הארץ. ביום שבת, 22 בספטמבר, ייערכו בסינמטק תל אביב ובסינמטק ירושלים ארועי מחווה לסשה ברון כהן עם הקרנת הסרט "הדיקטטור". מפגש שיוקדש ללסלי נילסן ייערך בסינמטק שדרות ביום שני, 24 בספטמבר, עם הקרנת "האקדח מת מצחוק". בסינמטק חיפה ייערך אירוע שיוקדש לקומדיות של סטיב מרטין עם הקרנת "נוכלים עם סגנון" ביום חמישי, 27 בספטמבר. קונגרס "היפופוטם" השנתי , שיכלול מופע מערכונים חדש והקרנה של קומדיית הפולחן "המוסד הסגור" ייערך במסגרת פסטיבל אייקון בסינמטק תל אביב ביום רביעי, 3 באוקטובר, אל תוך הלילה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  gettyimages
סשה ברון כהן הוא "בוראט", בין היתר
צילום: gettyimages
לאתר ההטבות
מומלצים