שתף קטע נבחר

קצין ירדני: "נתק עם ישראל? לא מצידנו"

הבקשה הפלסטינית להכרה באו"ם לא הגיונית, בין ירדן לישראל אין מתיחות. כך לפחות סבור ראטב עמרו, בכיר לשעבר בצבא ירדן, שהשתתף בכנס בהרצליה. אבל גם הוא מזהיר: "אף אחת ממדינות ערב לא תסכים שתתקפו את איראן"

"כשהייתי בצבא לחמתי נגד הישראלים אבל דווקא מי שסבלו ממלחמות הם אלה שהכי משוכנעים שיש לפעול למען השלום. אני עושה את העבודה שלי ולא אכפת לי ממה שאחרים אומרים". כך הסביר ל-ynet ראטב עמרו, קולונל בצבא ירדן שפרש לגמלאות, שהגיע כהרגלו להשתתף בכנס הטרור הבינלאומי של המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה. השבוע הוא עשה זאת שוב, אף שבימים אלה בחוגים רבים בעולם אין זה פופולרי להיפגש עם ישראלים, קל וחומר בכנס העוסק במאבק בטרור. 

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

עמרו, שהיה אחראי לנושא השטחים במשרד החוץ הירדני בין השנים 1987-1996, מסביר בראיון שנערך עימו לפני סערת הסרט האנטי-איסלאמי, איך הצליח לשמור על עקביות ביחסו לישראל, גם על רקע השינויים בעולם הערבי: "כשנחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן, עבדתי במשרד החוץ והתחלתי לחשוב שכאיש צבא עלי ללכת קדימה. אחרי ההסכם, העבודה שלנו בירדן הייתה להכשיר את קרקע היחסים בין ישראל לירדן עבור הדור הבא".

 

בשנים האחרונות הוא עומד בראש המרכז למחקרים אסטרטגיים "הוריזון" בעמאן, ובכנס בהרצליה הרצה על ההשלכות של האביב הערבי על הזירה הפלסטינית. כשברקע כוונתו של יו"ר הרשות הפלסטינית לבקש מעצרת האו"ם להכיר בפלסטין כמדינה שאינה חברה בארגון, בקשה שכבר זכתה לברכת הדרך מצד הליגה הערבית וירדן, עמרו דווקא אינו סבור כי זו הדרך הנכונה. "הם יכולים ללכת לאו"ם, אבל אני מאמין שהם צריכים לפתור את הבעיות ולהגיע להסדר קבע עם הישראלים ורק לאחר מכן לבקש הכרה כמדינה. הפלסטינים עושים את ההיפך. מדינה על מה? הם יכריזו על מדינה של 22 אחוזים משטחה של פלסטין ההיסטורית. מה בנוגע לירושלים? מה בנוגע לפליטים הפלסטינים? מה בנוגע לגבול עם ירדן? מה בנוגע לגבול עם ישראל?".

 

הסוגיה הפלסטינית משפיעה גם על יחסי ישראל-ירדן. לדבריו, זו הסיבה לכך שנתניהו ועבדאללה לא נפגשים. "אנחנו מאמינים שנתניהו מהסס לפתור את הסוגיה הפלסטינית ומהסס לשבת עם אבו מאזן וללבן את הבעיות", אמר. 

 

באשר לשאלה אם יש נתק בין ההנהגה הישראלית לזו הירדנית, ניסה עמרו להרגיע: "אני מאמין שאין מתיחות בין המשטרים. יש לנו שגרירות ויש לנו יחסים טובים. אם אתה הולך לגבול אתה רואה ירדנים וישראלים שעוברים הלוך ושוב".

 

מלך ירדן ומנהיג חמאס, בתחילת השנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלך ירדן ומנהיג חמאס, בתחילת השנה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 

בהתייחס להתחממות היחסים בין ההנהגה הירדנית לחמאס בחודשים האחרונים, הדגיש עמרו כי היחסים הטובים עם התנועה לא יובילו לפתיחה מחודשת של משרדי חמאס בעמאן: "הסיבה היא שאנחנו תומכים באבו מאזן ומאמינים שרק לו יש לגיטימיות מהפלסטינים ומהעם הפלסטיני".

 

תקיפה באיראן? "כל האזור ישלם את המחיר"

על היחסים עם מצרים אמר כי בימיו של מובארק הם היו טובים יותר, אך ציין כי אין בעיות עם ממשלו החדש של מוחמד מורסי. "אנו לא נגד שום ארגון. אנחנו מתייחסים למצרים כאל אחת האחיות שלנו, ומקווים שהם יצליחו".

 

ומה בדבר הסוגיה האיראנית, שמטילה את כל כובד משקלה על היחסים בי מדינות האזור? "כאיש צבא אני מאמין שזאת תהיה טעות גדולה אם נתניהו יחליט לתקוף את איראן. אני מסתכל על הנושא מנקודת מבט אזורית. אם תהיה תקיפה ישראלית או אמריקנית נגד איראן, אני חושש שכל האזור ישלם את המחיר והאנשים יסבלו מכיוון שזה לא קל לפגוע במתקני הגרעין. מאוד קשה להגיע לשם. אם אתם חושבים שיהיה אפשר להשתמש במטוסי F-16, צריך להבין שזה יהיה מאוד קשה".

 

אבל ירדן לא מרוצה מתוכנית הגרעין  האיראנית.

 

"אף אחד בעולם הערבי לא מרוצה מתוכנית הגרעין האיראנית".

 

אז אולי טוב שישראל תעשה את העבודה בשביל מדינות ערב.

 

"להגיד לך את האמת? אף אחת ממדינות ערב לא תסכים שתתקפו את איראן. הם יכולים להגיד מדי פעם שאתה יכולים ושאיראן היא אויבת, אבל בשורה התחתונה איראן היא מדינה איסלאמית ואף אחד לא יכול להסכים לזה. לפעמים אני מאמין שנתניהו משתמש בעניין האיראני כפרופגנדה, במטרה לפתור את הבעיות בתוך ישראל. אף אחד לא יודע מה יקרה אחרי תקיפה שכזו, לכן אני מקווה שישראל תשנה את דעתה".

 

בתשובה לשאלה אם אולי הפתרון לסוגיה האיראנית נעוץ בפיתוח של תוכנית גרעין בדומה לזו של איראן, אמר עמרו: "אנו בכלל לא חושבים על נשק גרעיני. אנחנו חיים בשלום ושמחים על שיש לנו אחד המשטרים הטובים בעולם. בשביל מה אנחנו צריכים נשק גרעיני? יש לנו אחד מהצבאות הכי טובים באזור, אז מדוע? נגד מי נשתמש בנשק?".

 

למרות הרצון לפתור את הסוגייה האיראנית לא בדרך צבאית, עמרו מודה כי לירדן יש בעיה עם טביעת האצבע האיראנית באזור שנחשפת בכל מקום, ומדגים זאת באמצעות המתרחש בשטחים: "אבו מאזן מתמודד עם כל כך הרבה אתגרים כתוצאה מההתערבות האיראנית. הוא אפילו לא יכול לשכנע את חמאס לשבת באותו שולחן ולחתום על הפיוס. גם בסוריה - במקום לשכנע את הצדדים ליישב את הסכסוך, הם משלמים כסף לאסד ושופכים שמן למדורה".  

 

אחינו הסורים

מצבור הנשק הכימי של אסד מעורר בישראל חשש גדול במקרה שיועבר לחיזבאללה, או שאסד יעשה בו שימוש בעצמו. אך עמרו סבור שיום זה לא יגיע בקרוב: "זה לא יהיה פשוט לחיזבאללה להשתמש בנשק הכימי. מדובר בנשק אסטרטגי. אפילו אם אסד יעביר אותו לידיהם, הם לא יוכלו להשתמש בו נגד אף אחד, אפילו לא נגד ישראל". הסיבה לכך, לדבריו, היא שההשפעה של הנשק הכימי תלויה ברוח. הוא הוסיף באותו הקשר כי "אם חיזבאללה או סוריה ישתמשו בנשק כימי, כל האזור יתחיל לבעור ויהיו כל כך הרבה בעיות. אף אחד לא יסכים לזה או ישתוק על זה".

 

סורים במחנה פליטים ירדני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סורים במחנה פליטים ירדני(צילום: רויטרס)
 

האם יש אצלכם חשש שפעילים קיצוניים מאל-קאעידה למשל ינצלו את המצב בסוריה וישתלטו על הנשק הזה?  

 

"אני לא מאמין בזה כיוון שאני לא חושב שבאל-קאעידה יוכלו לשלוט על נשק כזה. הנשק מוגן מאוד. והסורים דואגים לכך".

 

דווקא עברו כאיש צבא מחזק אצלו את האמונה בדרכים אחרות ליישוב סכסוכים: "אני לא מאמין בפתרון צבאי בסוריה. אני מאמין שלאחר זמן מה אסד יעזוב. אף אחד לא מאמין שהוא יוכל לשלוט בסוריה. הוא איבד את הלגיטימיות שלו. אני לא מאמין שירדן תתמוך בפתרון צבאי במדינה".

  

אך בינתיים ממשיכים הפליטים והעריקים הסורים לזרום לגבול הירדני, מה שיוצר מתיחות באזור הגבול ובין צבאותיהן של השתיים. "אנו שולטים במצב בגבול בין סוריה לירדן", פסק עמרו בנחרצות. "אנחנו לא יכולים לסגור את הגבול, להיפך. אנחנו חייבים לפתוח אותו, כיוון שמדובר באחים שלנו שמאמינים שירדן היא אחת המדינות הבטוחות בעולם. הם יכולים למצוא חיים בטוחים בירדן", אמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמרו. איראן כפרופגנדה
צילום: אורן שלו
מומלצים