שתף קטע נבחר

האו"ם: הזדקנות העולם - פצצת זמן מתקתקת

הם חיים בעוני, סובלים מאפליה, נאלצים לעבוד עד גיל מבוגר ולא זוכים להזדקן בכבוד. דו"ח של האו"ם קורא למדינות המפותחות והמתפתחות בעולם ליצור רשתות ביטחון שיבטיחו שאנשים קשישים יזכו להבטחת הכנסה ולגישה לשירותי בריאות ורווחה

מחקר גדול שפרסם האו"ם מזהיר כי המספרים ההולכים וגדלים בעולם של קשישים מהווים פצצת זמן מתקתקת שמציבה אתגרים משמעותיים למערכות הרווחה, הפנסיה והבריאות של המדינות המפותחות והמתפתחות גם יחד.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות בעולם :

 

מחברי המחקר מבכים את העובדה שהידע והמיומנויות שרכשו אנשים מבוגרים הולכים לאיבוד במקום שישתמשו בהם בחברות שבהן הם חיים.

 

לנשים מבוגרות הרבה יותר קשה לקבל גישה לשירותי בריאות (צילום: AP  ) (צילום: AP  )
לנשים מבוגרות הרבה יותר קשה לקבל גישה לשירותי בריאות(צילום: AP )

 

ביפן, לדוגמה, ההזדקנות המהירה של החברה ניכרת ברגע שנוחתים בשדה התעופה של טוקיו ורואים מי מבצע את עבודות הניקיון. במדינות אחרות, אנשים צעירים נוטים לעבוד בעבודות "שחורות" מסוג זה, אולם ביפן מדובר לרוב באנשים שבאופן ברור נמצאים הרבה מעבר לשנות החמישים.

 

30% מתושבי יפן מעל גיל 60

שיעור האנשים המבוגרים ביפן הוא הגבוה ביותר בעולם והיא המדינה היחידה בעולם ש-30 אחוזים מתושביה נמצאים מעל גיל 60. על פי המחקר שערכה קרן האוכלוסייה של האו"ם (United Nations Population Fund), עד שנת 2050, יותר מ-60 מדינות, מסין ועד קנדה ואלבניה יהיו באותה סירה ביחד עם יפן.

 

הדו"ח קורא לממשלות להגן על תושביהן המבוגרים ולהבטיח שהם יזדקנו בכבוד ובבריאות טובה. במדינות רבות עדיין נפוצה האפליה כלפי קשישים ורבים מהם חיים בעוני, כך נכתב בדו"ח האו"ם, ומצב זה לא שונה גם בכמה מדינות מתועשות עשירות.

 

הבעיה חמורה ביותר בכל הקשור לנשים, שהגישה שלהן לעבודה ולשירותי בריאות מוגבלת לעתים קרובות במהלך חייהן, כמו גם זכויותיהן להחזיק ברכוש ולרשת רכוש.


מבוגרים ביפן עובדים בעבודות ניקיון במקום הצעירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבוגרים ביפן עובדים בעבודות ניקיון במקום הצעירים(צילום: רויטרס)

 

"הרבה יותר צריך להיעשות כדי לחשוף, לחקור ולמנוע אפליה, פגיעה ואלימות נגד אנשים מבוגרים, בעיקר נשים שהן פגיעות יותר", נכתב בדו"ח. 

 

"אנו זקוקים למנהיגות אמיצה", אמר בבטונד אוסוטימהין, מנהל קרן האוכלוסייה של האו"ם. "הזדקנות ניתנת לניהול, אולם חייבים קודם כול לנהל אותה".

 

בכמה מדינות בעולם, כמו לטביה וקפריסין, כמחצית מבני 60 ומעלה חיים בעוני. ואפילו במדינות מתועשות כמו יפן, הקשישים נאבקים כדי לקבל שירותים שונים.

 

כשבת 77 נאלצת לטפל באמה בת ה-100

היסאקו טסוקידה בת ה-77, מורה בית ספר בגמלאות מטוקיו, חיה במה שנשמע כמו החלום הרטוב של כל פנסיונר. היא לוקחת שיעורים באמנות הלחימה טאי צ'י ושיעורים בסידור פרחים ופוקדת את מרכז הכושר והספא שבאזור מגוריה. אלא ששעות הפנאי של טסוקידה באו אחרי שנים רבות שבהן טיפלה בבעלה החולה ולאחר מכן באמהּ. ביפן, הנטל הגדול על טיפול בקרובי משפחה מבוגרים נופל על קרוביהם המבוגרים גם כן.

 

במשך שנים ניסתה טסוקידה למצוא בית אבות לאמהּ, כיום היא בת 100, ורק לפני שישה חודשים הצליחה במשימתה אחרי שהתפנה מקום נדיר באחד מבתי האבות במדינה. אולם כעת היא תוהה מה יהיה כאשר היא עצמה תצטרך לעבור את אותו מאבק בשבילה. "אני תוהה אם אוכל לעשות את זה שוב כשאהיה מבוגרת יותר ואצטרך למצוא לעצמי מקום ללכת אליו", היא אמרה.

 

הדו"ח של האו"ם קובע כי שיקולי מדיניות חייבים לכלול התחשבות בבעיות שעמן מתמודדת האוכלוסייה המזדקנת. עוד הוא קובע כי ממשלות צריכות ליצור רשתות ביטחון כדי להבטיח שאנשים קשישים יזכו להבטחת הכנסה ולגישה לשירותי בריאות ורווחה. בדו"ח הוצגו נתונים, לפיהם רק חמישית מכל העובדים בעולם מחזיקים בביטוח בריאות מקיף.

 

ביפן, מי שבדרך כלל מסייע לקשישים הם שכניהם או ארגונים דתיים, ובהשוואה לעבר, מתקנים רבים - בהם מעליות - נבנו עבורם כדי לשפר את הגישה למקומות שונים. עם זאת, עם הגילוי מוקדם יותר השנה של זוג מבוגר ובנם מתים בדירתם בפרבר בטוקיו אחרי שגוועו ברעב, הודגשו הבעיות של יפן עם העוני והאבטלה השוררים בה.

 

בעיה נוספת שעמה מתמודדת יפן היא העלייה במספר המבוגרים שחולים בדמנציה. כ-36.5 מיליון בני אדם ברחבי העולם לקו במחלה זו ב-2010 - מדי שנה חולים בעולם 7.7 מיליון בני אדם במחלה ועלות הטיפול בהם מגיעה ל-604 מיליארד דולר.

 

על פי האו"ם, כל מדינה חייבת להבטיח את זכויות האדם הבסיסיות של תושביה המבוגרים. במדינות רבות, בהן ארצות הברית, הודו, ברזיל ומכסיקו, מראה הסטטיסטיקה כי בדרך כלל הקשישים משלמים למערכות הפנסיה במהלך חייהם יותר ממה שהם מקבלים בחזרה. במקביל, בעוד גיל הפנסיה עולה ונרשמים קיצוצים בהטבות בשל גירעונות תופחים, התושבים הקשישים משלמים יותר מסים באופן יחסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מבוגרים רבים נאלצים לטפל בקרוביהם הקשישים. יפן
צילום: AP
שיעור הקשישים ביפן הוא הגבוה ביותר בעולם
צילום: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Miho Takahashi
מומלצים