שתף קטע נבחר

לתת לשמש לזרוח גם בבית החולים

אנשי הייטק, עו"ד, רו"ח, יזמים, עצמאיים, קרייריסטים וסטודנטים, אנשים עסוקים לכל הדעות נפגשים כדי לתת קרן אור של שמחה לילדים מאושפזים או משתקמים ברחבי הארץ. איך? מה? ואיפה? "פרויקט סאנשיין" - נעים להכיר

"פרויקט סאנשיין" הוא ארגון בינלאומי המספק פעילויות חברתיות וחינוכיות לילדים חולים ולבני משפחתם, בעת שהותם במרכזים רפואיים/שיקומיים. העמותה שהוקמה ב-1998 מונה כיום מעל ל-10,000 מתנדבים ברחבי העולם, ביותר מ-200 בתי חולים ומרכזים רפואיים בעולם.

 

מרב מור, מתנדבת בעבר בעמותה, מספרת על חוויה אישית מתוך ההתנדבות שלה ב"פרויקט סאנשיין":

"ביום שישי האחרון החלטנו להתחיל מהמחלקה האונקולוגית, שיש לה פינה חמה אצלי בלב. נכנסנו לחדר ובו שני בנים בני 6, קירחים ושמנמנים וחמודים. אחד שיחק וצחק, השני הקיא לתוך סיר שהחזיקה אמו. חיכיתי שיסיים, וראיתי אותו פוזל לעגלה אז מיד ניגשתי.

 

הצעתי שנשחק בקליעה למטרה, אבל אמא שלו אמרה שעל אף שהוא רק בן 6, נועם מאוד חכם וממש אוהב משחקי חשיבה. אמרתי לה בהיסוס שמדובר במשחק שמומלץ לילדים גדולים יותר, אבל נועם כבר ראה והתלהב אז התחלנו.

 

מיותר לציין שהילד ניצח בתחבולות רציניות והסביר לי איך טעיתי כמו טירונית. וכל זה בהתלהבות יוצאת דופן, פרצופים מצחיקים וגאווה אדירה. לאחר שלושה משחקים חשבתי לעבור הלאה לחדר אחר, אבל אמא שלו לקחה אותי הצידה. היא הסבירה שנועם מאוד חולה, ושהרופאים רוצים להכניס לו זונדה ליד והוא לא מוכן ולא מצליח לקבל אותה (לכן ההקאות).

 

היא ביקשה שאשאר איתו עוד קצת, כדי שתוכל לדבר איתו תוך כדי שאנחנו משחקים ואני אוכל להסיח את דעתו מעט. כשהרגשתי את הדמעות עולות לי הסתכלתי על נועם שבדיוק סיים לסדר לי מקום יותר נוח על המיטה שלו, וחזרתי לעצמי.

 

בסופו של דבר נשארתי עם נועם במשך שעתיים. שיחקנו משחקי חשיבה נוספים, בנינו סירה מלגו, דיברנו על הגן שלו, וצחקנו עם אמא שלו המדהימה. נועם ראה ששותפו לחדר משתחרר הביתה ופזל לעברו כל הזמן ואמר לי בפנים רצינית שגם הוא רוצה ללכת כבר הביתה. אמרתי לו, שאם הוא היה בבית לא היינו נפגשים ומשחקים, והוא צחק ואכל לי עוד חייל במשחק חשיבה.

 


"אין מאושרת ממני שיכלתי לבוא ולשחק איתו במשך שעתיים"

 

אחרי שעתיים ראיתי נועם אחר. מילד מקיא, חלש ושכוב על מיטתו - נועם עמד על המיטה כדי לתת לי חיבוק, זרק חיצים למטרה בכוח רב, צחק צחוק מלא וגרוני, וגם כשאמא שלו דיברה על הלוקימיה, הוא חיבק אותה ואמר שהוא מוכן לנסות שוב עם הזונדה.

 

אני לא פגשתי ילד כזה מימיי. הטוהר שיש לו בעיניים, התמיכה של אמו המדהימה והאומץ האדיר שלו מבהירים לי שהוא ייצא מזה כמו גדול. אין מאושרת ממני שיכלתי לבוא ולשחק איתו במשך שעתיים. זו היתה זכות בשבילי, מתנה אדירה ש"פרוייקט סאנשיין" הואיל לתת לי. את היום הזה אני לא אשכח, וכמובן שגם לא את נועם".

 

הפעילות של פרויקט סאנשיין בארץ התחילה על ידי יובל פסוב (33) מנהל מכירות ופיתוח עסקי בחברת 'מטומי' בתל אביב ויו"ר העמותה בישראל. כעת ישנם מעל ל-80 מתנדבים הפועלים ב-4 מרכזים רפואיים/שיקומיים: בי"ח "שניידר" לילדים, בית חולים "מאיר" בכפר סבא, מרכז הספורט השיקומי (ספיבק) של אילן ברמת גן, ובית חולים "גהה" בפתח תקווה (במרכז החינוכי שכולל גן ובית ספר). בחודשים הקרובים ייפתח מרכז נוסף בבי"ח רמב"ם בחיפה. גיוס הכסף נעשה על ידי הסניף המרכזי של העמותה בארה"ב.

 

פעילוית סאנשיין כוללות:

  • סדנאות יצירה - מאפשרות לילדים לקחת שליטה בחזרה, על מציאות חייהם. בעזרתה הם מקבלים כלים חשובים להתמודדות עם המתחים המתלווים למחלתם וזוכים לתשומת לב אישית באופן שמעודד התפתחות.

 

  • "מועדון הקריאה של פרוייקט סאנשיין" - מתנדבי פרויקט סאנשיין קוראים עם הילדים או מקריאים להם במרכזים הרפואיים/שיקומיים. במסגרת הפרויקט, לעיתים מתקיימים גם מפגשי סופרים/משוררים עם הילדים. בסוף המפגש, כל ילד מקבל עותק של הספר מתנה. מועדון הספר מאפשר לילדים להרחיב את העניין שלהם בקריאה וכתיבה.

 

  • "שפים של סאנשיין"  - מתנדבי פרויקט סאנשיין מבשלים או אופים יחד עם הילדים במרכזים הרפואיים/שיקומיים. הפעילות בעלת ערך מוסף שיקומי - הן פיזית (למשל בגן עם נכויות פיזיות) והן נפשית (פעילות של יצירה משותפת עם המתנדב) היא מראה לילד כמה הוא מוכשר ומייצרת גאווה רבה במשהו שהוא עצמו יצר למרות שנמצא בתקופה לא פשוטה בחייו.  

 

מה מבדיל את "פרויקט סאנשיין" משאר העמותות והארגונים המסייעים לחולים?

פסוב: "המתנדבים של "פרויקט סאנשיין" רובם אנשי הייטק, עו"ד, רו"ח, יזמים, עצמאיים, קרייריסטים וסטודנטים לתארים מתקדמים. כולם עסוקים, כולם עובדים ולומדים. לכן היה לנו חשוב לאפשר התנדבות גמישה, שלא תכביד על העוסקים  במלאכה: רק בוקר שישי אחד בחודש להעברת הפעלה". בעמותה מבקשים התחייבות לשנת התנדבות לפחות (נ. פ).

 

קשה לתאר את תחושת הסיפוק

ענבר שרם (31) מת"א, עו''ד במשרד שנהב קונפורט שביט ושות' ומשמשת כיועצת משפטית בקבוצת "מלם תים". מתנדבת פעילה בארגון מזה כשנתיים, מספרת איך החלה לקחת חלק בפעילות ההתנדבותית של 'פרויקט סאנשיין'. 

 

מה הסיבה שהצטרפת לפרויקט?

"הצטרפתי ל'פרויקט סאנשיין' מתוך צורך לתרום ובמסגרת מסודרת, קבועה. התנדבתי בעבר ביוזמות שונות אך חיפשתי במשך תקופה מקום התנדבות קבוע שאהיה מעוניינת ליטול בו חלק. כששמעתי על הפרויקט וביררתי פרטים נוספים ידעתי מיד שאצטרף. ראיתי פרסום מסוים של אחד מחבריי בפייסבוק, משם הדרך לעמותה היתה קצרה".

 

איך את מצליחה למצוא זמן להתנדב? ומדוע בחרת להשקיע את הזמן הפנוי שלך דווקא בהתנדבות בבית חולים?

"ההתנדבות בביה''ח היא בעיקר בימי שישי בהם רובנו לא עובדים ובתדירות של אחת לחודש. על אף שזה לעיתים לא פשוט, אם נחשב הרי מדובר בסה''כ בכמה שעות, יום אחד בחודש, שתורמות כל כך הרבה- זה בהחלט אפשרי וכל קושי מתגמד כשמרגישים ומבינים את המשמעות של ההתנדבות הזו.

 

בנוסף, מדובר בהתנדבות, וכשיש מדי פעם תקופות שבאופן אישי לחוצות יותר יש כמובן תמיד את האפשרות להוריד הילוך... העמותה מדגישה לאורך כל הדרך שהמתנדבים צריכים להיות קשובים לעצמם ולצרכיהם - גם במהלך ההתנדבות עצמה בביה''ח וגם אם זה נוגע לתדירות. גם אני באופן אישי הורדתי הילוך כשזה התבקש מבחינתי. ככה גם תמיד כיף לחזור.

 

דרך ההתנדבות אנחנו מצליחים לשמח ילדים חולים ואף את משפחותיהם, זו מטרה נעלה וקשה לתאר את התחושה והסיפוק כשאנחנו מצליחים לשמח אותם".

 

 

האם החשיפה ל"פרויקט סאנשיין" וההתנדבות בו סייעה לך במישור האישי?

פגשתי אנשים מדהימים במסגרת העמותה ורכשתי חברים חדשים. אנחנו נפגשים גם

מחוץ לפרויקט ביוזמתנו כחברים והעמותה עורכת גם מפגשים למתנדבים. אבל הדבר העיקרי בעיניי זה עניין הפרופורציות, כשעושים השוואות לסיטואציות אחרות בחיים שחשנו בהם תסכול, קושי או עצב מסוים ואותם קשיים מתגמדים לפתע.

 

פתאום מבינים כמה הרבה דברים הם שטויות ולא באמת בעיות גדולות - ההסתכלות על החיים מושפעת בעיניי בעקבות ההתנדבות. הערך המוסף של להיות מתנדב ב'פרויקט סאנשיין' הוא שלא כל יום אתה גורם לילד חולה להתנתק משגרת היום הקשה שלו ולחייך. SAY NO MORE".

 

  • לקבלת מידע נוסף, תרומות והתנדבות ב"פרויקט סאנשיין", פנו לליהי רכזת התוכניות, "פרוייקט סאנשיין ישראל" בדוא"ל: LBelleli@projectsunshine.org
  • או הצטרפו לדף הפייסבוק לקבלת העדכונים – Project Sunshine Israel .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל פסוב
צילום: יובל פסוב
צילום: יובל פסוב
צילום: יובל פסוב
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים