שתף קטע נבחר

הפיליפינים: הסכם שלום עם המורדים המוסלמים

סכסוך עקוב מדם שנמשך זה 40 שנה צפוי להגיע לקצו. לפי ההסכם בין הממשל למורדים, בדרום הפיליפינים תוקם ישות אוטונומית שאותה ינהל המיעוט המוסלמי

סכסוך בן 40 שנה בין הממשל בפיליפינים למורדים מוסלמים מגיע לקצו. נשיא הפיליפינים בניגנו אקינו הודיע הבוקר (יום א') כי הצדדים הגיעו להסכם שלום בתקווה להביא להפסקת העימותים שגבו ברבות השנים את חייהם של 120 אלף בני אדם ופגעו קשות בכלכלה המקומית.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

לפי ההסכם בין הממשלה למורדים, באזורים בדרום המדינה שבהם קיים רוב של אוכלוסייה מוסלמית, תוקם ישות אוטונומית עד תום כהונתו של הנשיא אקינו בשנת 2016. "האזור החדש ייקרא בנגסמורו", הכריז הנשיא אקינו בנאום שהועבר בשידור חי מארמונו. "ההסכם יוצר ישות חדשה והוא ראוי לשם שמסמל את המאבקים של אבותינו הקדומים במינדנאו".

 

אף שבדרך ליישום ההסכם עדיין צפויים מכשולים, העסקה מסמנת פריצת דרך משמעותית באמון בין הממשלה לבין בני קהילת המורו במדינה ופלג חזית השחרור האיסלאמית שלה (MILF). העסקה בין הצדדים הושגה במהלך שיחות שהתקיימו בשבוע האחרון בבירת מלזיה, קואלה למפור. במסגרת ההסכם נקבע כי תוקם ועדה עם 15 חברים בתוכה, שתנסח חוק ליצירת הישות החדשה. הסמכות השיפוטית תיקבע במשאל עם.

 

בהסכם נקבע כי האזור המוסלמי החדש יקבל יותר סמכויות פוליטיות וכלכליות כולל אפשרות לקצץ במסים וכן תפקיד פעיל יותר בביטחון הפנים. בפיליפינים הביעו הערכה כי גורמים איסלאמיים קיצוניים יתפלגו מ-MILF וימשיכו ללחום באזור שנקשר היסטורית עם פעילי אל-קאעידה. מומחים טוענים כי מנהיגי חזית השחרור האיסלאמית הולכים ומזדקנים ומבקשים כבר לראות את הישגי המשא ומתן שהתנהל בשנים האחרונות.

 

הנשיאה לשעבר קוראסון אקינו ניסתה במהלך כהונתה להגיע להסכם עם החזית הלאומית לשחרור בני המורו, אולם הדבר עורר חשד בקרב הנוצרים במדינה. בשנת 93' הושג הסדר שבמסגרתו נקבע כי החבלים המוסלמיים של הפיליפינים יקבלו אוטונומיה. נציגי בני המורו הסכימו לקבל על עצמם אוטונומיה, אולם עד עכשיו הדבר לא צלח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסכם היסטורי. הנשיא אקינו
צילום: רויטרס
מומלצים