שתף קטע נבחר

העלייה בשיעור האבטלה: בגלל הערבים?

הזינוק באבטלה, בשיעור של 1%, שנרשם בחודש אפריל, הפתיע רבים, ביניהם פרופ' ערן ישיב ממרכז טאוב. בבדיקה שביצע ישיב התברר, כי הסיבה היא הרחבת הסקר ל-100 יישובים בפריפריה, שחשפה את הנתונים להיקף האבטלה האמיתי במגזר הערבי. "שליש מהמובטלים בישראל הם ערבים"

באפריל האחרון הופתעו קוראי החדשות הכלכליות בארץ כאשר שיעור האבטלה זינק בפתאומיות בשיעור של יותר מ-1%, מ-5.4% ל-6.5%. הם הופתעו עוד יותר כאשר התברר שהמקור לשינוי הוא המעבר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לשימוש בסקר כוח האדם המקובל על הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי (OECD).

 

 

מה יש בסקר החדש שגרם לעלייה כה ניכרת בשיעור האבטלה הנמדד? שאלו את עצמם רבים, כולל נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שדרש מהלמ"ס הבהרות בנוגע לנתונים. האם העלייה החדה מלמדת על כך שהנתונים שלאורם חיינו עד כה היו שקריים ואם זו המציאות אז מה היא מלמדת על מעמדם של נתוני הלמ"ס בכלל?

 

 

השאלות הללו הטרידו גם את פרופ' ערן ישיב, ממרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית. הוא החליט לעקוב אחרי התפתחות סקר כוח האדם החדש, ולבחון מהו מקור השינויים שחלו בתוצאות הסקר.

 

הסקר החדש שונה מהסקרים שנערכו עד כה מ-3 בחינות עיקריות: הוא כולל גם את החיילים ולא רק את כוח העבודה האזרחי, הוא נערך מדי חודש ולא מדי שלושה חודשים והוא הורחב כך שנכללים בו עוד כ-100 ישובים, ברובם קטנים ופריפריאליים.

 

הצד החיובי: ההשתתפות בכוח העבודה גבוהה יותר

לטענת פרופ' ישיב, המקור לזינוק בשיעור האבטלה בסקר החדש הוא שהרחבת המדגם לישובים קטנים ומרוחקים יותר חשפה את התוצאות להיקף האבטלה האמיתי במגזר הערבי, שהוא גבוה בהרבה משחשבו. לדבריו, שיעור האבטלה שנמדד בקרב הגברים הערבים בסקר החדש כפול ממה שנמדד בקרבם בסקר הישן. בקרב הנשים הערביות נמדד שיעור אבטלה הגבוה פי שלושה מזה שנמדד בסקר הישן.

 

הנתונים החדשים מלמדים כי בעיית האבטלה במגזר הערבי, שנחשבה גם ככה לאחד האתגרים הגדולים של המשק הישראלי, חמורה יותר משחשבו. בהתאם לנתונים החדשים שיעור המובטלים הערבים בקרב סך המובטלים בישראל עומד על כ-30%, גבוה משמעותית מחלקם באוכלוסיה.

 

עם זאת, מצא ישיב גם כי על פי הסקר החדש היקף ההשתתפות בכוח העבודה בישראל (כמות האנשים בגילאי 64-15 שעבדו או חיפשו עבודה) גבוה משחשבנו. שיעור ההשתתפות מוסיף להיות נמוך בהשוואה למדינות אחרות החברות בארגון ה-OECD – אך על פי חישוביו של ישיב, הוא גבוה ב-4% מהשיעור שחושב על פי הסקר הישן.

 

"לנתונים הנוכחיים יש כמה השלכות על המדיניות הממשלתית", ציין פרופ' ישיב, "הם מראים כי ישנה בעיה חמורה יותר ממה ששיקף הסקר הישן של אבטלה במגזר הערבי. פירושו של דבר שיש לתת יותר חשיבות לצעדים המטפלים באבטלה במגזר זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים