שתף קטע נבחר

הפרילאנסרים הורגים את חברות מיקור החוץ

חברות סטארט-אפ רבות בארצות הברית מציעות לקחת לחברות קטנות או בינוניות אחרות חלקים מפרויקטים, ולאחר מכן מעסיקות פרילאנסרים שיבצעו חלק מהמשימה. בניצול האינטרנט המהיר, החברות מצליחות ללא שימוש בחברות אאוטסורסינג גדולות. עבור הפרילאנסרים עדיין מדובר בסיכון

לא הרחק מהקיוביקלס הצפופים ומוקדי השירות הרוחשים, מתרחשת מהפכה שקטה בנעלי בית.

 

 

הספרנית שילה אורטנסיו, מהפיליפינים, עבדה בספרייה של אוניברסיטה וקיבלה שכר כה קטן, עד שמחצית משכרה עבר לטיפול בילדים, והארוחות שלה הסתכמו בדגים יבשים וחביתה ליום. 4 שנים לאחר מכן, היא תמרנה בין שתי בנות, בעל ושני כלבים.

 

בעבודת הפרילאנס שלה, היא הרוויחה מספיק כדי לקנות קרקע לבית בסמוך למקום מגוריה, ולשלם מקדמה על דירה נוספת.  "יש לי כמות כפולה של עבודה, אבל זה לא מפריע לי כי זה לא מרגיש כמו עבודה", לדבריה.

 

אורטנסיו היא אחת מיותר מחצי מיליון פיליפינים שרשומים באתר הפרילנסרים oDesk.com- יותר מאשר כמות התושבים המועסקים על ידי תעשיית האאוטסורסינג הצומחת של המדינה.

 

על אף שמדובר עדיין בשלבים מוקדמים של התהליך, התומכים של ה"Commercial crowdsourcing" טוענים כי צבא גלובלי גדול של פרילנסרים משבש כבר עכשיו את שוק האאוטסורסינג המסורתי - החל מהכנת תצהירי מס ועד ביצוע מחקר על רופאי ילדים.

 

"זה הכל עניין של שיקולי עלות של אנשים ממדינות שונות", אומר סיו צ'ו קואק, סינגפורי שעובד במחקר עבור הבנק העולמי. "אתה יכול בימינו למצוא את העובדים שלך בכל מקום בעולם".

 

גם בארה"ב

חברות סטארט-אפ רבות בארצות הברית מציעות לקחת לחברות קטנות או בינוניות אחרות חלקים מפרויקטים, ולאחר מכן מעסיקות פרילאנסרים בודדים או צוותים עצמאיים שיבצעו חלק מהמשימה. בניצול האינטרנט המהיר, החברות מצליחות ללא שימוש בחברות אאוטסורסינג גדולות.

 

חברת 99Designs האמריקאית, לדוגמה, שילמה 40 מיליון דולר ל-180 אלף מעצבים גרפיים, כשבסיס המשתמשים הגדול ביותר שלה מחוץ לארה"ב הוא באינדונזיה. Elance מציעה 150 אלף פרילאנסים בהודו, שהרוויחו קרוב ל-150 מיליון דולר. ל-Odesk יש 2.4 מיליון פרילאנסרים רשומים ויותר מ-480 אלף לקוחות- ביניהן סיסקו ו-HP.

 

"המגמה של היום מניעה את שוק מיקור החוץ - שנשלט על ידי חברות גדולות שתיווכו בין הצדדים ולקחו את רוב הרווחים - אל הענן", אומר אנאד קולדארני, אקדמאי שהפך ליזם. "אתה כבר לא צריך לשלם את התעריפים של Infosys כדי לקבל תוצאות איכותיות ממערכת של מיקור חוץ".

 

חברות ה-Crowdsoursing מודות כי זו משימה קשה עדיין לשכנע חברות להתנסות בשירותיהן במקום להעסיק עובדים משלהן או לעבוד עם חברות גדולות של מיקור חוץ.

 

הסיכון

עבור הפרילאנסרים, מדובר בסיכון: הם לא תמיד מקבלים את התשלום על עבודה שהסתיימה בהצלחה, לא מקבלים ביטוח בריאות, ולא תמיד יש הצעות עבודה רלוונטיות.

 

" הקישור הראשוני אכן קשה לביצוע", אומר פאנוס איפטריוס, פרופסור באוניברסיטת ניו יורק שחוקר את הנושא. בתגובה לבעיה זו, נוצר גל שני של חדשנות, של חברות שמנסות ליצור המלצות, משובים ואמון, על מנת ליצור שוק בו חברות מוצאות פרילנאסים טובים ופרילאנסים יכולים לבנות לעצמם מוניטין.

 

עם התבססות מערכת היחסים עם פרילאנס מסוים, חלק מהחברות מעדיפות שפרילאנס ותיק ומהימן ישכור לעצמו צוות משלו, כמו שאורט נסיו, לדוגמה, מנהלת מספר פרילאנסים אחרים הרשומים באתר, מטעם לקוחות ותיקים שלה.

 

קולקארני מנסה לפתור את הנקודות החלשות בשרשרת עם חברת MobileWorks, שמכשירה עובדים על מנת להבטיח איכות, ומפרקת פרויקטים למיקרו-משימות, על מנת לשפר את מצבם של העובדים הפחות-מיומנים בהשגת העבודה הראשונה שלהם. משימות נעות בין תמלול טפסים של קרנות גידור ועד יצירת לידים של לקוחות פוטנציאלים.

 

"ברגע שהם יתמחו במיקרו-משימות", לדבריו, "הם ירגישו טוב באתרים כמו oDesk ו-Freelancer.com", בהם הם יכולים לקבל תעריפים גבוהים יותר.

 

גידול של 190% בהכנסה

אורטנסיו, למשל, התחילה עם דרישת שכר של 1.5 דולר לשעה, אותו שכר שהרוויחה כספרנית - אך כעת היא גובה כבר 8.5 דולרים. הפרילאנס הממוצע ב-oDesk, לדברי החברה, רושם גידול של 190% בהכנסה לאחר 3 שנות פעילות. החברה, שגובה עמלה מכל שכר של פרילנאס שעובד דרכה, מספרת כי המשתמשים הרשומים אצלה גבו 75 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2012, לעומת 40 מיליון דולר שנה קודם לכן.

 

ממש לאחרונה, עשרות מעצבים גרפיים מאינדונזיה התקבצו יחדיו על מנת להכין וידיאו תודה לאתר 99designs, שמחבר בין מעצבים ללקוחות. מנכ"ל ונשיא החברה, פטריק ליוולין, אמר כי המחווה ריגשה אותו עד דמעות.

 

חלק מהחברות טוענות כי מעבר לגריפת רווח, הן גם נלחמות בעוני באמצעות הכשרה והעסקה של פרילאנסים במדינות עניות, כמו MobileWorks, למשל. פארדיפ מוקראג'י, יועץ IT הודי שמייעץ לבנק העולמי, אומר כי תופעת ה-"impact sourcing" מעסיקה כבר 560 אלף עובדים, ועשויה להוות רבע משוק מיקור החוץ תוך עשור.

 

ממשלות וארגונים כמו הבנק העולמי מכירים בפוטנציאל של שוק שמייצר מטבע חוץ ודורש מעט מאוד השקעה התחלתית. בבנגלדש כבר הצהירו על פטור ממס על רווחים מהרשת, ו-MobileWorks חתמה לאחרונה על הסכם עם ממשלת ג'מייקה ליישום השירות בקנה מידה ארצי.

 

כל החברות מדגישות שהן מרוויחות מכך שהן מניידות תנועה של "מיקרו-יזמים", כך על פי אג'אי וינזה מבית הספר למנהל עסקים מאוניברסיטת אריזונה. או כפי ששילה אורטנסיו מגדירה זאת יותר בפשטות: "אנחנו רוצים להיות משפחה פיליפינית עצמאית ומודרנית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משתלם לכולם?
צילום: shutterstock
מומלצים