שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

עוד קצת כסף: סטודנט, מגיעות לך הטבות במס

לא רבים מהסטודנטים מודעים להטבות המס המגיעות להם. בין אם קיבלתם מלגה ובין אם אתם עובדים, ואפילו אם לא, עם קצת מאמץ, אתם עשויים להגדיל את הכנסתכם עד אלפי שקלים. מדריך

שנת הלימודים האקדמית נפתחה, ואת רבבות הסטודנטים הגודשים את הקמפוסים מטרידה לא מעט הסוגיה הכלכלית. מלבד שכר הלימוד והוצאות המחיה, דרוש גם כסף לבילויים ולפנאי. גם אלו מקרב הסטודנטים שעובדים, מקבלים בדרך כלל משכורת נמוכה במיוחד, שלא תמיד מכסה את שלל ההוצאות.

 

 

ואמנם, לא רבים מודעים לכך שרשויות המס מאפשרות לציבור הסטודנטים ובעלי תואר טריים הטבות והקלות שונות במסים. מסתבר שעם קצת מאמץ, ניתן לחסוך לעיתים אלפי שקלים.

 

בעזרת רו"ח, עו"ד אייל מוליאן, מנהל בכיר באשכול המיסים של פירמת BDO זיו האפט, ליקטנו עבורכם את הטבות המס השונות הרלוונטיות לציבור הסטודנטים שיסייעו לכם ב"אתגרים הפיננסים".

 

להגיע לסף המס

ראשית, כדאי לדעת, מס הכנסה מעניק נקודות זיכוי לבעלי זכאות תואר. כל נקודת זיכוי שווה 2,580 שקל בשנה בנטו - סכום משמעותי. זכאות לתואר ראשון מקנה זכאות לנקודת זיכוי אחת במשך מספר שנות הלימוד של התואר, אך לא יותר משלוש שנים. תואר שני מזכה בחצי נקודת זיכוי במשך מספר שנות הלימוד של התואר, אך לא יותר משנתיים.

 

חשוב לשים לב כי נקודת הזיכוי ניתנת החל מהשנה שלאחר שנת הזכאות לתואר. כלומר אם הזכאות לתואר קיימת בשנת 2013, הזכאות לנקודות הזיכוי תהיה החל משנת 2014 ואילך.

 

זיכוי במס הוא למעשה הפחתה מתשלום מס הכנסה שאנו אמורים לשלם על שכרנו. בדרך כלל בשנים הראשונות של הקריירה, השכר של הבוגר הטרי נמוך יחסית, כך שהוא אינו מגיע לסף המס (הסכום המינימאלי שממנו מתחילים לשלם מס הכנסה) וכך לא מנוצלות מלוא נקודות הזיכוי והן הולכות לאיבוד (לא ניתן להעביר נקודות זיכוי משנה לשנה).

 

לכן, לעיתים, למרות החשיבות של סיום החובות הלימודיים בזמן, ייתכן וכדאי לדחות את מועד הזכאות לתואר בשנה-שנתיים (למשל אי הגשת סמינריון), וכך לנצל את נקודות הזיכוי בשנים מאוחרות יותר, שבהן בדרך כלל ההכנסות גבוהות יותר, כך שנקודות הזיכוי מנוצלות במלואן. רצוי לבחון קודם, מה המשמעות הכספית של דחיה כזו, שכן אתם עלולים לשלם קנס על איחור במילוי החובות הלימודיים.

 

בהקשר זה, תוקן לאחרונה החוק במטרה להקל על בוגרי המקצועות הדורשים התמחות (עו"ד, רו"ח, אדריכלים וכו'). כיוון שהשכר בשנות ההתמחות הינו נמוך יחסית, החל מהשנה יכולים סטודנטים במקצועות הללו לבקש לדחות את מועד תחילת קבלת נקודת הזיכוי, וכך להתחיל ליהנות מהן רק החל מסיום ההתמחות, כאשר שכרם יהיה גבוה יותר.

 

בקשו תשלום מראש

חישוב המס נעשה לכל שנה קלנדרית (מ-1 בינואר) בנפרד, ואולם ישנם לא מעט סטודנטים המשתלבים במקומות עבודה באמצע השנה הקלנדרית ולא בתחילתה. במקרה כזה סך השכר השנתי עשוי שלא להגיע לסף המס ולכן גם לא ניתן לקבל את הטבות המס. לכן, במידה ולסטודנט לא היו הכנסות מתחילת השנה, כדאי לסכם מול המעביד (בתקווה שהוא יסכים, כמובן) על קבלת "מענק חתימה". מדובר בתשלום מראש שיגלם חלק מהשכר של השנים הבאות. באופן כזה ניתן לנצל את מדרגות המס הנמוכות אשר לא נוצלו בתחילת השנה וכן זכאות לנקודות זיכוי, אשר יתכן ואינן מנוצלות.

 

כיוון שבדרך כלל הכנסתם השנתית של סטודנטים אינה גבוהה, כאמור, חשוב שתהיה מודעות להטבות המס לבעלי הכנסות נמוכות. כך למשל, יש סטודנטים שיש להם הכנסות הנובעות מריבית על פיקדון או תוכנית חיסכון (למשל, כזו שפתחו להם הוריהם). קבלת הכנסה מריבית בידי סטודנט שהכנסתו השנתית הכוללת נמוכה מ-61,000 שקל בשנה, מזכה אותו בפטור ממס על ההכנסה מריבית עד סכום של 9,480 שקל לשנה. מי שישתכר שנתי סכום גבוה יותר ייהנה מפטור חלקי. הפטור אינו ניתן באופן אוטומאטי והוא מותנה בהגשת טופס לתיאום מס (דו"ח אישי), או בקשה מראש לתיאום מס, שניתן להוריד מאתר רשות המסים.

 

פטור מס ממלגה: תלוי איזה סוג

נושא חשוב נוסף הוא מיסוי מלגות. קיים פטור מתשלום מס הכנסה בגין מלגה שניתנה לסטודנט או לחוקר בתקופת לימודיו במוסד לימוד ומחקר. סכום הפטור המוענק לחוקר הוגבל לתקרה שנתית של 94,000 שקל (נכון לשנת 2012). בהקשר זה יש לומר כי ישנה אבחנה בין כמה סוגי מלגות:

 

א. מלגות הצטיינות/מצב סוציו-אקונומי - מלגות הניתנות כתשלום כספי ישיר או באמצעות השתתפות בשכר לימוד או הפחתת שכר לימוד וכו', בגין השגת הישגים אקדמיים או מחקריים גבוהים או בגין ביצוע פעילות התנדבותית או מלגות הניתנות על רקע של מצב סוציו-אקונומי המצדיק סיוע. מלגות אלה פטורות ממס.

 

ב. מלגות אשר בצידן מתן שירותים - מלגות הניתנות לסטודנטים או חוקרים בתמורה למתן שירות למוסד האקדמי/מחקרי או למי מטעמם, בצורה של שירותי הוראה, תרגול, בדיקת מבחנים ועבודות וכו'. גם אלו אינן פטורות ממס.

 

ג. מלגות קיום - מלגות הניתנות לסטודנטים (בד"כ כאלו הלומדים לתארים מתקדמים) ולחוקרים לשם כלכלתם וקיומם בתקופת הלימודים או ביצוע המחקר, על מנת לאפשר להם להפנות את מלוא מרצם וזמנם ללימוד ומחקר. לגבי מלגות אלו מומלץ לבדוק כל מקרה לגופו ולראות אם פטורות או לא.

 

הטבות נוספות במס ניתנות במקרים הבאים:

 

• סטודנט שהוא חייל משוחרר זכאי ל-1/6 נקודת זיכוי בחודש (שווה לשתי נקודות זיכוי בשנה) במשך שלוש שנים מהחודש שלאחר החודש בו השתחרר, במידה ושירת שירות סדיר של לפחות 23 חודשים מלאים (לחיילת משוחררת – לפחות 22 חודשים מלאים).

 

• סטודנט שהוא עולה חדש זכאי, ככל עולה חדש, לנקודות זיכוי במשך שלוש וחצי שנים מיום עלייתו כדלקמן: ל-1/4 נקודת זיכוי לכל חודש משמונה עשר החודשים הראשונים לעלייתו לישראל, 1/6 נקודת זיכוי לכל חודש משנים עשר החודשים שלאחריהם, 1/6 נקודת זיכוי לכל חודש משנים עשר החודשים שלאחריהם.

 

• סטודנטים שמתגוררים ביישובים בפריפריה נהנים גם הם מזיכוי במס, כאשר גובה ההטבה לסטודנטים אלה יקבע על פי יישוב מגוריהם.

 

לסיכום, כדאי וחשוב לבדוק את הנושאים השונים הקשורים במיסוי סטודנטים ואקדמאים. בדיקה לעומק, תכנון ומודעות יכולים לחסוך סכומי כסף משמעותיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החזר על תשלום מס בפקדונות
צילום: Shutterstock
רו"ח, עו"ד אייל מוליאן
צילום: אמיר אבני
מומלצים