שתף קטע נבחר

הכירו: ראש העיר הראשונה באירופה עם חיג'אב

היא איבדה את בעלה במלחמת בוסניה בשנות ה-90, אך הצליחה למלא תפקיד מרכזי בהקמת ארצה מן האפר וגם לגדל 3 בנים ולטפח קריירה. אמרה באביץ' מהעיר ויסוקו זוכה לכבוד רב במדינה שנשלטת מסורתית על ידי גברים: "זה לא משנה אם היא מכסה את ראשה או לא. היא חכמה ומבינה בכלכלה"

כשאמרה באביץ' צועדת ברחובות העיר הבוסנית ויסוקו ועוטה את כיסוי הראש המוסלמי חיג'אב, גברים שיושבים בבתי קפה מיד קמים מכיסאותיהם, מסדרים את בגדיהם ומכבים את הסיגריות שלהם. הכבוד שהם רוחשים לבאביץ' מובן: היא ראש העיר החדשה שלהם.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות בעולם :

טראמפ: אובמה יפרסם מסמכיו ואתרום 5 מ' דולר

 

באביץ', כלכלנית בת 43, פרצה דרך במדינה הבלקנית המצולקת ממלחמות אחרי שהפכה לראש העיר הראשונה עם חיג'אב, וככל הנראה בכל אירופה כולה. ניצחונה בבחירות לראשות העיר ויסוקו בא בעוד באירופה מתנהל ויכוח ציבורי חריף סביב חוקים שאוסרים כיסוי ראש מוסלמי במקומות ציבוריים.

 

הגברים בבתי הקפה קמים מכיסאותיהם כשהיא עוברת ברחוב. באביץ' (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגברים בבתי הקפה קמים מכיסאותיהם כשהיא עוברת ברחוב. באביץ'(צילום: EPA)

 

בטורקיה האיסלאמית, למשל, שמבקשת להצטרף לאיחוד האירופי, שומרים השלטונות על מדיניות נוקשה, לפיה סמלים דתיים נמצאים מחוץ לחיים הציבוריים. עבור באביץ', ניצחונה בבחירות הוא הוכחה שהשמירה על המסורת האיסלאמית עומדת בקנה אחד עם ערכי הדמוקרטיה המערביים. "זהו ניצחון לסובלנות", סיפרה באביץ', שאיבדה את בעלה במלחמה. "שלחנו מוויסוקו מסר של סובלנות, דמוקרטיה ושוויון".

 

"גאה להיות מוסלמית ואירופאית"

ראש העיר הטרייה לא רואה כל סתירה בין ההשפעות שמגדירות את חייה. "אני המזרח ואני המערב", היא הכריזה. "אני גאה להיות מוסלמית ולהיות אירופאית. אני מגיעה ממדינה שבה דתות ותרבויות חיות זו לצד זו. כל זה ביחד הוא הזהות שלי".

 

במשך עשורים הייתה בוסניה מורכבת מתמהיל של בוסנים מוסלמים (בוסניאקים), סרבים נוצרים אורתודוקסים וקרואטים קתולים, שלעתים קרובות נלחמו זה נגד זה, אולם רוב הזמן חיו יחדיו בשלום. ואז הגיעו מלחמות הבלקן של שנות ה-90, שבהן השתחררו מצוואר הבקבוק שנאות על רקע אתני והובילו לפירוקה של יוגוסלביה.

 

בתפקידה ככלכלנית וכפוליטיקאית, מילאה באביץ' תפקיד פעיל בהקמתה של בוסניה מן האפר. היא עבדה כרואת חשבון בבנק וכיהנה כשרת כלכלה אזורית בטרם רצה לראשות עירהּ. כעת היא חשה שהיא מוכנה לנהל את העיר ויסוקו על 45 אלף תושביה, רובם בוסנים מוסלמים, בארבע השנים הקרובות.


כרזות הבחירות של באביץ' היו היחידות שלא הושחתו. העיר ויסוקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כרזות הבחירות של באביץ' היו היחידות שלא הושחתו. העיר ויסוקו(צילום: AFP)

 

באביץ' רוצה לתקן את התשתיות בוויסוקו, שנהרסו בחלקן במלחמת בוסניה בשנים 1995-1992 ובחלקן על ידי העוני ששרר לאחר המלחמה. היא גם מתכננת להפוך את העיר לאטרקטיבית להשקעות ולעודד צעירים לפתוח עסקים קטנים. כל זאת כחלק מהאסטרטגיה שלה להילחם בשיעור האבטלה הגבוה בעיר - יותר מ-25 אחוזים.

 

"סוף סוף התגברנו על הדעות הקדומות שלנו"

"אנחנו גאים שבחרנו בה", אמר מוריס קרבדיץ', בעל עסק קטן בן 38. "זה לא משנה אם היא מכסה את ראשה או לא. היא חכמה ומבינה בכלכלה". לפי באביץ', ניצחונה בבחירות שבר מחסומים רבים, מדעות קדומות נגד נשים בחברה שנשלטת מסורתית על ידי גברים ועד להצמדת תווית שלילית לחיג'אב עוד מתקופת המשטר הקומוניסטי.

 

"סוף סוף התגברנו על הדעות הקדומות שלנו", היא אמרה. "אחת הייתה על נשים בפוליטיקה, אחרת הייתה על נשים שעוטות חיג'אב, והייתה גם אחת על נשים עם חיג'אב בפוליטיקה".  

 

עדיין משקמים את הריסות המלחמה. בחינת עצמות קורבנות הטבח בסרברניצה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עדיין משקמים את הריסות המלחמה. בחינת עצמות קורבנות הטבח בסרברניצה(צילום: רויטרס)

מלחמות הבלקן הותירו צלקות רבות. קברי קורבנות הטבח בסרברניצה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלחמות הבלקן הותירו צלקות רבות. קברי קורבנות הטבח בסרברניצה(צילום: רויטרס)

 

באביץ' היא חברת "מפלגת האיחוד הדמוקרטי" הימנית. היא החליטה לחבוש כיסוי ראש אחרי שבעלה נהרג בלחימה בעת ששירת בצבא הבוסני ורואה זאת כ"זכות אנושית". הדת ועבודה קשה סייעו לה להתגבר על מות בעלה, לגדל לבד את שלושת בניהם ולפתח קריירה. ראש העיר החדשה אמרה שהיא מוכנה לעבוד מסביב לשעון ולהוכיח לאנשים בוויסוקו שהם עשו את הבחירה הנכונה. דבר זה, לדבריה, יסלול את הדרך לנשים רבות נוספות ללכת בעקבותיה.

 

5 מתוך ראשי העיר שנבחרו - נשים

על פי החוק הבוסני, 30 אחוזים לפחות ממועמדים בבחירות במדינה צריכים להיות נשים, אולם עד כה המצביעים בקלפיות סירבו לתת לנשים הזדמנויות. רקחמש 5 מתוך 185 ראשי הערים שנבחרו בבוסניה ב-7 באוקטובר הן נשים.

 

הסימנים לכבוד שרוחשים לבאביץ' בעירה מורגשים בכל מקום. במהלך מערכת הבחירות לראשות ויסוקו הופיעו כרזות של מועמדים שונים ועליהן שורבטו שיני ערפד, שפמים או משקפיים. אף לא אחת מהכרזות שנשאו את תמונתה של באביץ' הושחתה בגרפיטי. נשים מבוגרות שעוטות חיג'אב עוצרות מול תמונותיה בעיר כאילו הופנטו על ידי העיניים הכחולות ומלאות הנחישות שלה. כמה מהן נראו בוכות ומלטפות תמונות שלה שנתלו על קיר.

 

"הן קרוב לוודאי מביטות על התמונה שלי וחושבות על ההזדמנויות האבודות שלהן", אמרה באביץ'. "הן קרוב לוודאי חושבות: לכי על זה ילדה! עשי זאת אם אני לא יכולה לעשות את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אני המזרח ואני המערב". באביץ'
צילום: EPA
מומלצים