שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

הפלסטינים לאובמה: "יבּש את ביצת הכיבוש"

בג'יהאד האיסלאמי הנמיכו ציפיות נוכח "מדיניות מוטה לטובת ישראל", אך ברשות הפלסטינית ובחמאס קראו לאובמה לשנות כיוון. האחים המוסלמים במצרים: "מצפים לשינוי שהבטיח"

כגודל הניצחון - גודל הציפיות: מנהיגים במזרח התיכון מיהרו לברך על ניצחונו של ברק אובמה, שנבחר היום (ד') לכהונה שנייה, ובד בבד חידדו את הציפיות לגבי מעורבותה של ארה"ב באזור.

 

בחירות בארה"ב - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, בירך את אובמה על ניצחונו, הביע תקווה כי ארה"ב תהיה "נאמנה לשלום, ליציבות ולדמוקרטיה", וכי בעזרתה יושג פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967. "על אובמה לפעול ל'ייבוש ביצת הכיבוש הישראלי', משום שהיא מייצגת את המפתח לדמוקרטיה הרצויה", אמר ראש צוות המו"מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, שהבהיר בהודעה לעיתונות: "החלטנו להעביר את הסוגיה הפלסטינית לאו"ם בחודש הנוכחי, ואנו מקווים שאובמה יעמוד לצד הפלסטינים. מה שנדרש ממנו הוא לעצור את מדיניות ההתנחלויות והפגיעות הישראליות, לא לפעול כדי לעצור את מאמצי הפלסטינים באו"ם". עריקאת הוסיף כי הנשיא האמריקני צריך להבין שמלחמות וכוחות מארינס אינם מובילים לשלום ויציבות.

 

גם בחמאס קראו לאובמה לשנות את מדיניות החוץ של ארה"ב בטיפולה בסוגיות הפלסטיניות והערביות. דובר התנועה, סאמי אבו זוהרי, קרא לאובמה להשיב את האיזון המדיני, להפסיק את הנטייה המוחלטת לצד הישראלי, ולהתבונן גם על הזכויות הפלסטיניות החוקיות.

 

בג'יהאד האיסלאמי אמרו בתגובה כי ניצחונו של אובמה לא יועיל לפלסטינים. בכיר התנועה חאלד אל-בטש מסר כי אובמה פועל על פי אסטרטגיה ידועה, שעיקרה תמיכה בישראל. "יהיה מי שיהיה הנשיא הנבחר, האסטרטגיה האמריקנית ביחס לסוגיה הפלסטינית לא תשתנה משום שהמדיניות האמריקנית ברורה בתמיכתה בישראל כבעלת ברית".

 

מצרים וארה"ב: מי עוזר למי?

בכיר תנועת האחים המוסלמים במצרים, עיסאם אל-עריאן, הגיב בראיון לרדיו ברשת BBC על זכייתו של אובמה: "מגיעות לאובמה ברכות כי הוא לא איבד את העשתונות במהלך הבחירות", אמר. "העם המצרי והעולם מצפה לשינוי שאובמה הבטיח". בנוגע ליחסים בין מצרים לארצות הברית אמר אל-עריאן כי מדובר ביחסים מאוזנים כתוצאה מהמצב הנוכחי במצרים לאחר מהפכת 25 בינואר ונוכח מדיניותו של נשיא מצרים, מוחמד מורסי.

 

הוא הסביר כי "היחסים של מצרים עם העולם יהיו יחסים מאוזנים שיתבססו על מתן כבוד לאחר. אני מתנגד לכך שהמדיניות של ארצות הברית תהיה מבוססת על התערבות בעניין המצרי או בעניינים ערביים אחרים". לדבריו, ייתכן שבחירתו של אובמה תוביל למציאת פתרון למשבר בסוריה על מנת להפסיק את שפיכות הדמים במדינה.

 

חוגגים את הניצחון בשיקגו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים את הניצחון בשיקגו(צילום: רויטרס)

 

בחשבון הטוויטר שלו ציין אל-עריאן: "מדיניות החוץ של ארצות הברית ביחס לערבים לא תשתנה במידה רבה. התפנית החשובה היא הקבלה של רצון העם הערבי. עלינו להסתמך על עצמנו ועל משאבינו ולבנות את מצרים. אנו יכולים בהיעדר ההשפעה הישירה של ארצות הברית להוביל תהליך של כינון משטר חוקתי ודמוקרטי".  

 

שגרירת ארה"ב במצרים, אן פטרסון, התייחסה לדברים באומרה כי לבחירתו המחודשת של אובמה יהיו השפעות חיוביות על היחסים שבין מצרים לארצות הברית. "אני סבורה שהיחסים בין המדינות יתחזקו בתקופה הקרובה. היחסים בין מצרים לארה"ב מבוססים על הסיוע האמריקני למצרים ללא קשר למפלגה שזוכה בבחירות".

 

מצרים צופים באובמה, בכיכר א-תחריר (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
מצרים צופים באובמה, בכיכר א-תחריר (ארכיון)(צילום: AP)
 

 

המטיף הסעודי עוואד אל-קרני, המפורסם בעולם הערבי, צייץ אף הוא בטוויטר: "עם זכייתו של אובמה, ארצות הברית מחדשת את עצמה ומכריזה באופן מעשי על ניצחון עקרונותיה, כשהיא מנסה ללקק את פצעיה ולהחלים מאסונותיה. אנחנו עומדים בפני ארצות הברית חדשה שרוקמת עור וגידים, אולם להיכן?". 

 

שר ההסברה הירדני, סמיח אל-מועאיטה, אמר בראיון לרדיו BBC כי "ניצחונו של אובמה הוא עניין פנימי אמריקני". לדבריו, "הסוגיה הפלסטינית נסוגה לאחור במהלך כהונתו של אובמה, בגלל המדיניות שלו ונוכח מדיניותה של ישראל ביחס לתהליך השלום". הוא דרש מהממשל האמריקני שהנושא הפלסטיני יוצב בראש סדר העדיפויות בתקופה הקרובה, ושייעשה מאמץ נמרץ יותר ביחס למזרח התיכון, ובייחוד למשבר בסוריה. לדברי שר ההסברה הירדני, "העולם הערבי מחכה לראות מה יעשה אובמה בעניין המשבר בסוריה שמשפיע על האזור ועל המצב בירדן בפרט".

 

בסוריה, חבר הפרלמנט והפרשן הפוליטי, שריף שחאדה, שלל בראיון לערוץ "אל-עאלם" האיראני את האפשרות שארה"ב תחת כהונתו השנייה של אובמה תיכנס למלחמה בסוריה. לדבריו, ארה"ב לא רוצה שאותן המראות מעיראק יחזרו על עצמם מבחינת הרוגים אמריקנים והפסדים כלכליים. הוא קרא לאובמה להיות יותר מציאותי ופתוח בראייתו את הסוגיות של האזור.

 

שחאדה טען כי ארה"ב רואה את העולם הערבי והאיסלאמי מהזווית של ישראל. לדבריו, המדיניות האמריקנית ביחס לעולם הערבי מזוהה עם האינטרסים הישראליים באזור. הוא שלל אפשרות שזכייתו של אובמה תביא בשורה חדשה במישור זה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. ברכות מהמזה"ת
צילום: AFP
צילום: AP
אבו מאזן. הסוגיה הפלסטינית - לאו"ם
צילום: AP
מומלצים