שתף קטע נבחר

צילום: EPA

השדרוג שהכפיל את הכוח של כיפת ברזל

בשנה המבצעית הראשונה של מערכת ההגנה האקטיבית נדרשו שני טילים כדי ליירט רקטה שנורתה מרצועת עזה. שידרוג שהכניסו במערכת מפתחי כיפת ברזל ממינהלת חומה במשרד הביטחון צמצם את כמות הטילים הדרושה בחצי - משניים לאחד

מערכת ההגנה האקטיבית כיפת ברזל, שחצתה הלילה את רף 200 יירוטים של רקטות ששוגרו מרצועת עזה מאז החל מבצע "עמוד ענן", ובכך למעשה הכפילה את כמות היירוטים שביצעה מאז היירוט הראשון באפריל 2011, רשמה הצלחה נוספת במבצע: גידול של 2 אחוזים בממוצע באחוז ההצלחה של היירוטים, לכ-87 אחוז.

 

מבצע עמוד ענן - כותרות נוספות

 

אלא שלצד ההצלחה המרשימה, מתברר כי מפתחיה ממינהלת "חומה" במינהל פיתוח ואמצעי לחימה ותשתיות (מפא"ת) במשרד הביטחון, הצליחו לגרום לה להצליח באמצעות שדרוג מערכות. אחד מאלו מאפשר חיסכון בחלק גדול מהיירוטים, באמצעות שימוש בטיל מיירט (טמי"ר) אחד, במקום שניים, כפי שהיה בשנה הראשונה המבצעית של המערכת. 

 

עם מטחי הרקטות הבלתי פוסקים, לצד מלאי הטמי"רים הנתון, מדובר במכפיל כוח למערך ההגנה האווירית. "בסבבים קודמים אכן שוגרו שני טמי"רים לעבר המטרה, אך המדיניות השתנתה ככל שחיל האוויר למד והבין את המערכת וצבר ביטחון עצמי. "כיום ממומשת מדיניות חסכנית, כך שבמעט מקרים מיירטים באמצעות שני טמי"רים", הסביר ל-ynet ראש תכנית כיפת ברזל במינהל חומה סגן אלוף יוסי.

 

מהנדסי משרד הביטחון ורפאל עמלו בימים האחרונים, סביב השעון ובמרוץ נגד הזמן, במטרה להעביר את הסוללה החמישית של כיפת ברזל לחיל האוויר, בשל החרפת ההסלמה בדרום והירי לעבר מרכז הארץ.

 

מערכת כיפת ברזל בגוש דן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מערכת כיפת ברזל בגוש דן(צילום: מוטי קמחי)

 

לאחר שהסוללה, המשודרגת מבין הארבע עם יכולות זיהוי, דיוק, טווח ויכולת יעילה להתמודד עם מטחים ועם ירי של כלל סוגי הרקטות ואיומים נוספים, הייתה אמורה להיקלט בצה"ל בחודש ינואר 2013, אך היא נמסרה היום בצהריים והוצבה באזור גוש דן.

 

מחר: הממשלה תדון בהצטיידות נוספת

"אנחנו עובדים סביב השעון, בנוסף לעבודה שלנו בשטח, ללמוד מיירוט ליירוט כדי להשתפר עם הלוחמים והלוחמות", אמר סא"ל יוסי. "כרגע הסוללה הזו נמצאת באתר האינטגרציה שלנו, שם מרכיבים את כל מרכיבי הסוללה ובודקים את רכיביה בדיקה אחרונה מקצה לקצה כדי לוודא שהכול מנגן כמו שצריך.

 

"בחודשים האחרונים ביצענו תחקירים טכנו-מבצעיים של הסבבים האחרונים ושיפרנו את יכולות המערכת עוד לפני צריבת האלגוריתמים והתוכנות החדשות. הצלחנו לכוון עבודה של חודשיים וחצי ליומיים וחצי". סא"ל יוסי סיפר עוד כי "מיום ליום אנחנו מבינים שיכולותיה של כיפת ברזל מבחינה טכנולוגית הן רק קצה הקרחון ממה שהיא מסוגלת לעשות אל מול כלל האיומים".

 

הוא הוסיף והתגאה: "האמריקנים התקשרו אלינו ושאלו בפלאה: איך הצלחתם ככה בעצמאיות במוצר שלא קיים בכלל בעולם? זה רק גורם להיזכר מדוע בחרנו בסופו של דבר, למרות שהיו שהתנגדו לכך, בפתרון הטילנות ולא בפתרונות הלייזר או התותחנות".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, יביא מחר לאישור הממשלה הצעה להרחבת ההצטיידות במערכת כיפת ברזל ב-750 מיליון שקל נוספים, המורכבים מתקציב ישראלי וסיוע אמריקני. הסוללה השישית כבר נרכשה ותגיע לחיל האוויר בשנה הבאה והתקציב החדש יאפשר הצטיידות בסוללות נוספות.

 

בואו להתעדכן בחדשות, לשתף בחוויות ולהתאחד בעמוד הפייסבוק שלנו .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוללת כיפת ברזל בפעולה
צילום: אבי רוקח
מומלצים