שתף קטע נבחר

בדרום חוששים מהפסקת האש: "פספוס ענק"

ראשי רשויות באזורים שספגו את מרבית הרקטות מהרצועה הביעו הסתייגות נחרצת מההחלטה לעצור את המבצע של צה"ל בעזה. "זה פספוס ענקי", אמר ראש מועצת גן יבנה. אליו הצטרף ראש מועצת אשכול: "מי שלא יטפל בפצמ"ר הבא, יצטרך להתמודד שוב עם טילים על תל-אביב"

עם ההכרזה על הפסקת האש שהביאה לעצירת מבצע "עמוד ענן" ברצועת עזה עוד הערב (יום ד'), כך גדלו החששות בקרב ראשי רשויות בדרום מההשלכות בשטח. חלק מראשי הרשויות טוענים כי הפסקת אש כעת מעידה על חולשת ישראל, אחרים קראו "לתת לצה"ל לנצח" והיו גם כאלה שציינו כי העורף בדרום יכול להמשיך לעמוד מול הירי מעזה. לראיה, לאחר כניסת הפסקת אש לתוקפה, נורו מספר רקטות לעבר יישובי הדרום.

 

מבצע "עמוד ענן" - דיווחים אחרונים ב-ynet

6 פצועים באשכול מירי רקטה, בהם 4 חיילים

צפו: כך הותקפו מנהרות אמצעי לחימה ודלק

איראן מודה: סיפקנו לחמאס ידע לייצור טילי פאג'ר  

 

"אני לא מבין מה מסתתר מאחורי ההחלטה הזאת", אמר ראש מועצת מרחבים אבנר מורי. "ככל שמכים בנו, אנו צריכים לסגת ולברוח?! זה מראה רק על חולשה. אנו אנשי הדרום מוכנים לחיות כך ולסבול עוד כמה ימים, אפילו שבוע-שבועיים, אבל כשאנחנו יודעים שייתנו לצה"ל לסיים את העבודה. צריך פעם אחת ולתמיד לא להסס ולתת לצה"ל לגמור את העבודה כדי שהכול יהיה שקט".

 

מורי אמר עוד כי "צעד כזה שייחתם חד-צדדית? אני כבר לא מבין. ביבי וברק התחילו יפה את המבצע ואני מקווה שזה לא נכון. אנחנו מראים חולשה והתוצאה היא מה הפיצוץ שקרה היום בתל-אביב. הם מגיעים לכל הארץ עם הרקטות מעזה, אז למה מחכים?"

 

ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ', אמר בהתייחסותו להפסקת האש כי "בשבוע האחרון התבטאתי באופן חד וברור - תושבי הדרום מצפים לשקט מוחלט ולא יסכימו לקבל טפטופי טילים שישבשו את שגרת חייהם. המבחן היחיד יהיה מבחן התוצאה. אין זה מתפקידנו, ראשי הרשויות, לקבל החלטות במקום הדרג המדיני או להשיא עצות לדרג הצבאי באילו דרכים יושגו היעדים של המבצע".

 

דנילוביץ' אמר עוד כי "הענקנו, יחד עם תושבי הדרום שהתנהגו באופן מופתי, את מלוא הגיבוי ומרחב התמרון הדרוש על מנת שישיבו את השקט ליישובינו. הוכחנו שתושבי הדרום חזקים ומהווים מרכיב חשוב ומשמעותי בחוסן הלאומי. אם יישמר השקט, באופן מוחלט, בהתאם להסכם שהתגבש ופורסם, כי אז מטרות מבצע 'עמוד ענן' הוכיחו את עצמן. אך אם תהיה הפרה ולו הקטנה ביותר, אנו דורשים מממשלת ישראל לפעול באופן מיידי, נחרץ, נחוש ובלי להתמהמה".

 

ראש המועצה האזורית בני שמעון, סיגל מורן, התמודדה מאז תחילת המבצע עם ספיגה רבה של רקטות. גם היא חוששת מההשלכות של הפסקת האש. לדבריה, "אני אמביוולנטית, מצד אחד אנחנו רוצים שזה ייגמר אך מצד שני אם לא תהיה אחר-כך באמת תקופת שקט שתנוצל לתהליך מדיני, חבל על כל מה שהיה כאן. אנחנו עובדים מסביב לשעון בכדי לדאוג שהעורף יהיה איתן ויאפשר לצה"ל ולממשלה לקבל את ההחלטות הנכונות. אני מקווה שזאת ההחלטה הנכונה".

 

ראש מועצת גן יבנה דרור אהרון, שהודיע באחרונה על תמיכתו במפלגת ישראל ביתנו של שר החוץ ואחד מחברי "השלישייה" אביגדור ליברמן, אמר כי "לדעתי זה פספוס ענקי. אני מצפה שהמבצע יושלם כדי שמדינת ישראל תיצור שוב את כוח ההרתעה שלה. כרגע הצד השני מגביר את הלהבות, זאת אף שהם קיבלו מכה קשה. אני לא שבע רצון מההחלטה, למרות שאני לא מכיר את התמונה במלואה. אני בטוח שהדרג המדיני עושה הכול כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר".

 

"תנו לצה"ל לנצח". הפגנה נגד הפסקת האש בראשל"צ, הערב (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
"תנו לצה"ל לנצח". הפגנה נגד הפסקת האש בראשל"צ, הערב(צילום: אבי מועלם)

 

גם ראש העיר שדרות דוד בוסקילה הסתייג מעט מהדרך שבה הושגה הפסקת האש. לדבריו, "מבחינתנו, כל זמן שאנחנו שומעים שחמאס זועק ולוחץ להפסקת אש זה רק מראה שצה"ל עושה את עבודתו כמו שצריך ושחמאס לקראת שבירה. אני לא נגד סיום הלחימה אלא נגד האופן שבו היא תסתיים. סיום הלחימה צריך להיות מלווה באקורד שמצביע על עליונות ישראלית ברורה ושההרתעה של מדינת ישראל תחזור להיות חזקה כמו בעבר". בשדרות התקיימה הערב הפגנה של כמה עשרות תושבים נגד הסכם הפסקת האש. התושבים קראו לראש הממשלה להתפטר.

 

ראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי השמיע עמדה מתונה יותר. "אני לא רוצה להיגרר לוויכוח של מה הדרך לסיים את המבצע הזה. העמדה האישית שלי ואני חושב שהיא גם של התושבים שלי, שהתוצאה חייבת להיות שקט לשנים. אם המנהיגות החליטה שזאת הדרך הטובה ביותר להביא את הצד השני לאיזו הסכמה לפי ערבויות בינלאומיות, אז אני מקווה שזה מה שיהיה. לא נסכים לסוף מערכה שתביא אותנו לסבבים נוספים".

 

"לקבל החלטה לכל דשדוש" 

ראש מועצת אשכול חיים ילין העיד על כך שראשי הרשויות לא מוכנים לקחת עוד את חולשות הממשלות השונות על כתפי התושבים. "כל תושבי המועצה ועוטף עזה לא חוזרים למציאות שבה יורים קסאמים ופצמ"רים על הילדים והחקלאים שלנו", אמר ילין. "אם המבצע מיצה את עצמו והביא הישג אני מברך על כך ואם לא אז שממשלת ישראל תשאל מה היא תעשה עם הירי הראשון של פצמ"ר על חקלאי".

 

ילין הוסיף כי "אנו לא חוזרים לחוות את החוויה של 'צבע אדום' שוב. מי שלא יטפל בפצמ"ר הבא, יצטרך להתמודד שוב עם טילים על תל-אביב. נדרש מכל ממשלה לקבל החלטות לכל דשדוש. מי שמשלם תמיד את המחיר יהיו התושבים. הוכחנו לממשלה בחוסן הקהילתי שלנו שאנחנו יכולים להמשיך להיות מול גבול עזה במשך 12 שנים והממשלות הוכיחו שהם לא מסוגלות לטפל בירי". 

 

"עכשיו יטפטפו טילים על תל-אביב" 

תושבים בדרום הביעו אף הם הסתייגות מהפסקת המבצע הישראלי ברצועה עוד הערב. אחד מהם, דני שמילוביץ', העיד על עצמו שחווה אינספור נפילות של רקטות בשנים האחרונות. כמו רוב ראשי הרשויות, גם הוא חושש מההשלכות: "אני חושב שאם התחילו כבר מבצע חייבים לסיים אותו כמו שצריך,

 בהסכם לטווח ארוך, שיביא את השקט. ממה שעשינו עד עכשיו לא נראה שהאפקט הזה הושג. אנחנו מצפים לשקט כמו בתל-אביב או בכל מקום אחר".

 

יהודה אביצור (37) מאשקלון, טען שממשלת ישראל התקפלה. "אני לא יכול לקבל את העובדה שאדון מורסי מהאחים המוסלמים קובע מתי תהיה הפסקת האש. כהורה וכחייל שראה טילים בדרום, אני מוכן להמשיך לסבול ומצפה ליותר מהממשלה כדי שתשים סוף למצב הבלתי-אפשרי בדרום, גם אם זה במחיר של אבידות. התפקיד של הצבא שלנו הוא להגן עלינו ולא יכול להיות שהמבצע יסתיים ללא שקט מוחלט לדרום. אם זה מסתיים ככה, תוך זמן קצר נראה כאן שוב טילים".

 

אושרי (32), אף הוא תושב אשקלון, הביע זעם רב. "למה יצאנו למבצע הזה בכלל?!", הוא אומר. "שנים אנחנו אוכלים כאן נפילות והיינו יכולים לספוג עוד כדי שתהיה מכה רצינית שתביא את השקט לזמן ארוך. אם גומרים עכשיו, טילים הם רק שאלה של זמן. בפעם הבאה זה כבר יהיה לגיטימי לטפטף טילים על תל-אביב. אנחנו מביאים על עצמנו את האסון הבא. הממשלה הייתה צריכה לעקור את הבעיה מהשורש ולגלות אחריות, אבל במקום זה הפקירה את תושבי הדרום".

 

"העם דורש ניצחון". הפגנה באשדוד, אמש (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"העם דורש ניצחון". הפגנה באשדוד, אמש(צילום: עידו ארז)

 

צחי משה (42) מאשקלון שעובד בבית החולים ברזילי בעיר, הביע תמיכה בהסכם המתגבש. לדבריו, "הממשלה פתחה את המבצע הזה במהלך מבריק ואני מקווה שכך היא תסיים אותו ושהבנים שלנו יחזרו הביתה בשלום. גם אם זה לא בדיוק מה שתושבי הדרום רוצים, אני חושב שאפשר לסמוך על ההנהגה שלנו. כלוחם לשעבר אני יודע מה המשמעות והמחיר של פעולה קרקעית נרחבת".

 

גם בראשון לציון שספגה אתמול פגיעה ישירה של רקטה בבניין, נשמעו קולות של הסתייגות מהפסקת האש. בעיר התארגנה הערב הפגנה ספונטנית שבה השתתפו עשרות ובה נישאו שלטים שעליהם נכתב: "מנהיגים שמהססים – אזרחים נפגעים" ו-"תנו לצה"ל לנצח, העם דורש ניצחון".

 

"בן גוריון צפצף על העולם" 

משה, אחד המשתתפים בהפגנה שמתגורר בבניין שספג

 אתמול את הפגיעה הישירה, אמר כי "אני ממש לא בעד הפסקת אש, הם יודעים רק כוח, צריך לתת להם בכל הכוח, נגמר הסיפור. צריך למחוק אותם לגמרי". מרדכי (80) מראשון לציון הצטרף להסתייגות: "בן גוריון אמר 'או"ם שמום' וצפצף על העולם ולכן לא צריך להתחשב במה שהעולם אומר ולהמשיך לתקוף".

 

גם בתל-אביב שהתמודדה היום אחרי שנים רבות עם פיצוץ באוטובוס הביעו התנגדות למהלך. נטלי (27), תושבת העיר, אמרה כי "הפיגוע היום היה זוועה. לא צריך הפסקת אש וגם לא להיכנס רגלית, אבל צריך להמשיך להילחם. מי שמפסיק חד-צדדית הוא לוזר ואני מקווה שלא יפסיקו". דעה דומה השמיע חיים גורן, תושב שכונת שפירא. לדבריו, "זה פשוט מעודד את חמאס להמשיך בפעילות טרור".  

 

בהכנת הכתבה השתתפו אילנה קוריאל, עומרי אפרים, נרי ברנר וגלעד מורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזעקה בבאר שבע
רויטרס
בדרום מתנגדים להפסקת אש. עזה, היום
צילום: רויטרס
"סיום הלחימה צריך להיות מלווה באקורד שמצביע על עליונות ישראלית". ראש העיר שדרות בוסקילה
"לא נסכים לטפטופי טילים". דנילוביץ'
צילום: הרצל יוסף
מומלצים