שתף קטע נבחר

חוזרים לשגרה: המדריך למפקד באזרחות

מדוע "גאוות יחידה" טובה לא רק לצבא, אלא גם לארגון? על רקע הפסקת האש והחזרה לשגרת העבודה – מספר דברים שכדאי לקחת מהצבא לקריירה האזרחית, וגם דברים שכדאי להשאיר בבסיס

הפסקת האש נכנסה לתוקף ואיתה גם החלה החזרה ההדרגתית למציאות שפויה ממבצע "עמוד ענן". תושבי הדרום ישובו, בתקווה, לשגרת עבודה תקינה ואיתם גם חיילי מילואים רבים, אשר ישובו לחייהם האזרחיים - ובתוכם גם לקריירה שלהם.

 

עולם הפיקוד מול עולם הניהול

ההבדלים בין פיקוד בצבא לבין ניהול באזרחות הם רבים ומהותיים. תחומי האחריות, למשל. מפקד בצבא אחראי על פקודיו בכל ההיבטים, גם מחוץ לבסיס, בעוד האחריות של המנהל האזרחי נתחמת בין שעות העבודה ונוגעת להתנהלות המקצועית בלבד.

 

לעומת העבודה באזרחות, בה יכול המנהל לבחור את האנשים תחתיו לפי רצונו, מצבת כוח האדם של המפקד בצבא היא נתונה ועליו להתמודד איתה כפי שניתנה לו. גם ההתקדמות שונה בין השניים: בעוד שקידום ניהולי הוא תלוי ניסיון, ותק וגיל, בצבא מינויים ניתנים בנסיבות שונות ולא מעט פעמים מוצאים את עצמם בני 21 בתפקיד פיקודי על גדוד של חיילים, עם כלי רכב צמוד – ובעיקר, סמכות רבה.

 

מעולם הצבא לעולם הקריירה

נשים של אנשי צבא או בעלים של נשות צבא יספרו כי בן או בת הזוג "מביא את הצבא הביתה". לרוב מדובר על תחושה של פיקוד, או הטלת משמעת מוגזמת ואולי גם קפדנות יתר, אשר חיוניים להתנהלות במסגרת צבאית, אך פחות לחיי זוגיות ומשפחה.

 

הדבר נכון גם מבחינת קריירה אזרחית: רבים מחיילי המילואים האוחזים בתפקידים פיקודיים, אוחזים בתפקידים "פיקודיים" גם בקריירה המקצועית שלהם והנם בעלי תפקיד ניהולי זה או אחר. כאשר חוזרים אנשי מילואים אלו לתפקידם האזרחי שבשגרה, לעתים הם מביאים איתם אליו דפוסי התנהגות שפוגמים בתהליכי הארגון ובהשגת היעדים שלהם, ודווקא משאירים מאחור כמה עקרונות חשובים וחכמים יותר.

 

החזרה הצפויה לשגרה יכולה להוות מינוף מצוין לייבוא של כמה ממאפייני הפיקוד הנכונים – אל תוך תפקיד הניהול, וגם הבנה על אילו דווקא כדאי לוותר באזרחות.

 

לא מפקד - מנהיג

"תפקידו של מנהיג הוא להוביל את ההולכים אחריו מהיכן שהם נמצאים - אל מקום שלא היו בו מעולם" (הנרי קיסינג'ר)

 

רבים וטובים ניסו להגדיר את תפקידו של המנהיג ולעמוד על הסוד להצלחתו במילוי תפקידו. בשורה התחתונה, ניתן להגיד כי מפקד צריך לסגל לעצמו את היכולת לקבל החלטות, להניע את פקודיו לביצוע המשימה ולהוביל את התהליך עד סופו, תוך ניצול מקסימלי של הנתונים העומדים בפניו.

 

עקרונות אלו נכונים גם למנהל: הארגון הוא לפני הכל – סך עובדיו. חשוב שמנהל יידע להניע את הכפופים לו בצורה שתשרת את מטרות העסק, אך בו בזמן יידע להתייחס גם לנתונים האישיים של העובדים, ולמקסם את היכולות שלהם לטובת השגת המטרה.

 

עמידה ביעדים – תוך ראייה אנושית

"ההצלחה האמיתית של מעשה תלויה, יותר מכל דבר אחר, ברוחם של האנשים המעורבים בעשייה. ורוחם של האנשים היא תמיד השתקפות של רוח מנהיגם" (סוואמי קריאננדה)

 

מרכיב חשוב בעמידה במשימה בהצלחה, הוא התחשבות מלאה בגורמים שבתוכה. מפקד יודע כי עם כל החשיבות של השגת המטרה ושמירה על הכללים והמשמעת, אין עליו להתעלם מצרכי האנשים הממלאים אותה. כך גם מנהל טוב: עליו לראות את המחלקה או הצוות שלו כגוף המורכב מאוסף של יחידים, אשר לכל אחד מהם צרכים, רצונות ואף קשיים. לכן, הוא יתחשב בכל אלו (תוך שמירה מקסימלית על תקינות תהליכי הארגון, כמובן) בראייה אמפאתית ככל האפשר. כמו בצבא, על העובדים לקבל ממנו את התחושה כי הם יכולים ואף מוזמנים לפנות אליו בכל נושא המצריך את התייחסותו, וכי יקבלו לא רק אוזן קשבת, אלא גם מתן פתרון בפועל לבעיות העולות מכיוונם.

 

החלפת "גאוות יחידה" ב"גאוות הארגון"

"המבחן האמיתי של מנהיג הוא בהשאירו אחריו בנפשם של המונהגים את השכנוע והרצון להמשיך" (וולטר ליפמן)

 

תכונה חשובה נוספת של מפקד היא היכולת לרתום את האנשים שתחתיו סביב רעיון משותף. הרעיון הוא להפיח בהם מוטיבציה ורצון אמיתי להצליח במשימה שנתונה – לכן, אין סיבה ש"אחוות לוחמים" לא תהפוך ל"אחוות עובדים".

כיצד לעשות זאת? בעיקר לפרגן. קודם כל, לארגון עצמו: חשוב כי העובד ירגיש כי העבודה אותה הוא מבצע הנה חשובה מספיק לארגון, וכי רואים אותה (ואותו). משובים, פידבקים וגם מחמאות קבועות הם דרך בטוחה לוודא זאת. אך מעבר לכך, אם העובד ירגיש כי אתם מאמינים באמת ובתמים בארגון ובמטרותיו, רבים הסיכויים כי ביטחון זה ידבק גם בהם, והם יחושו נחושים יותר לפעול עבורו.

 

"דוגמה אישית": גם בתפקיד האזרחי

"ראשית חכמה למנהיג כי הוא שיקבע את הדוגמה" (סון טסו)

 

קובעים נוכחות חובה לכל העובדים שלכם לאירוע מסוים, אך מבריזים ממנו בעצמכם? דעו כי הדבר משפיע על העובדים שלכם באופן ישיר ולא חיובי במיוחד. המונח "דוגמה אישית" בצבא מקבל דגש חזק מאוד, ומפקדים מתבקשים תמיד להוות כזו עבור פקודיהם, למען ייראו וייראו.

 

גם בארגון, דוגמה אישית היא חשובה מאין כמוה. היא לא רק מבהירה לעובדים כי המטרה שהוצבה היא אכן חשובה מספיק כדי שגם המנהל שלהם יעמוד בה, היא גם תורמת לשיפור ראייתם אתכם כאחראים וחלק בלתי נפרד מהמערך הצוותי, ולא כ"אורחים לרגע" .

 

ואילו דברים כדאי להשאיר בבסיס? בדומה לנשות אנשי הצבא, גם העובדים לא רוצים להרגיש שהם חיים תחת משטר צבאי קפדן. לכן, מעל הכל - יש לזכור לשמור על פרופורציות. בעוד שהשירות בצבא הוא על פי חוק, כל עובד נמצא בארגון מרצונו החופשי בלבד. עסק הוא גוף דמוקרטי, ולא רק שלא ניתן לחייב את העובדים לעבוד בו, אי אפשר לכפות עליהם לבצע את המוטל עליהם באופן אבסולוטי. בהתאם, עולם המונחים של מנהל צריך להיות שונה, ועל מילים כמו "לפקד" ו"להורות" להתחלף במונחים כגון "להנחות" ו"לרתום".

 

זכרו: המניעים של עובדים שונים מאוד ממניעים של אנשי הצבא. המוטיבציה העיקרית של אנשי הצבא היא אלטרואיסטית: ה"קריאה לדגל" והשמירה על ביטחון המדינה. אך המניע של העובד הוא אגואיסטי יותר והוא יכול לקום ולעזוב במידה והתנאים – או היחס מהמנהל – לא יתאמו את הציפיות שלו.

 

לכן, יש לחשוב לא רק על יחס אמפאתי, מתחשב ומחושב כלפי העובד, אלא גם על מתן תנאים (שכר, הטבות, תנאי עבודה טובים שוטפים וגם יחס טוב) שיהלמו את מעמדו של העובד בארגון ויעניקו לו מוטיבציה להישאר בו לאורך זמן.

 

הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר ב-AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שמרית אסף
עינב בוימפלד
צילום: שמרית אסף
מומלצים