שתף קטע נבחר

משאף עוזר לחולי CF - למה במאוחדת לא נותנים?

אבסורד: כל קופות החולים, מלבד אחת, מאפשרות לחולי סיסטיק פיברוזיס להשתמש במשאף לנטילת אנטיביוטיקה, המקצר את משך הטיפול לעשירית ואף נחשב יעיל יותר. מאוחדת: "המשאף אינו יעיל יותר, אנו בוחנים אפשרות לאשר"

תרופה מהירה ויעילה יותר קיימת בהישג יד - אך אינה מסופקת לחולים: רחל רבקה קליין, בת 26 מביתר עילית, מקדישה מדי יום כשעתיים לפחות לתחזוק הבריאות שלה. לא מדובר כאן בפינוק או במותרות, אלא בטיפולים אינטנסיביים ומתישים שנועדו להאריך את חייה כחולת סיסטיק פיברוזיס (CF).

 

קראו עוד על סיסטיק פיברוזיס:

 

בין תרגילי הפיזיותרפיה היומיומיים לתרופות שהיא נוטלת, היא מבצעת פעמיים ביום אינהלציה, 20 דקות בכל פעם, כדי להחדיר לריאותיה אנטיביוטיקה מסוג Tobramycin. אנטיביוטיקה זו פועלת נגד החיידק פסאודומונס, זיהום ריאתי כרוני התוקף חולי CF ומחייב אותם ליטול טיפול תרופתי קבוע.

 

"כבר 16 שנה שאני מתמודדת עם חיידק שהדבר היחיד שהורג אותו זה האנטיביוטיקה הזאת", אומרת קליין בראיון ל-ynet. "במכשיר האינהלציה הכי זריז מדובר ב-20 דקות, וזה בנוסף לשגרת הטיפולים היומית הארוכה שלי".

 

"משנה את החיים לגמרי"

בחודשים האחרונים אישרו כל קופות החולים בישראל, מלבד קופת חולים מאוחדת, שימוש במשאף חדש בשם Tobi Podhal שבאמצעותו ניתן ליטול את האנטיביוטיקה.

 

מדובר במכשיר קטן ונייד, שבניגוד למכשירי האינהלציה אינו זקוק לסטריליזציה יומיומית. היתרון הגדול של המשאף הוא במשך הפעולה שלו: הוא מעביר את התרופה בתוך שתי דקות בלבד, עשירית מהזמן באינהלציה.

 

רופאים ממליצים על שימוש במשאף החדש, אשר נפוץ כבר גם באירופה ובקנדה. כשקליין ביקשה להשתמש במשאף ופנתה לקופת חולים מאוחדת, היא נענתה בשלילה. "במקום להקדיש לעניין 40 דקות ביום אפשר לפתור זאת בכמה דקות, אבל הם פשוט לא אישרו את המשאף, גם לא כשפניתי לרוקח הראשי בקופה.

 

"האנטיביוטיקה הזאת יכולה להרוג סופית את החיידק ולהשפיע על תוחלת החיים שלנו, וגם להפחית את מספר האשפוזים שלנו בשנה, כיוון שבכל כמה חודשים החולים צריכים לקבל גם אנטיביוטיקה לווריד בבית החולים. המשאף יקר יותר מהאינהלציה, אבל זה יכול לשנות לנו את החיים בצורה בלתי רגילה".

 

"חולי CF עושים לפעמים חמש אינהלציות ביום, ומדובר על כשעה וחצי ביום", מסביר פרופ' איתן כרם, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות בהדסה הר הצופים ומנהל מרפאת CF. "לזה יש להוסיף עוד שעה של פיזיותרפיה ביום, וכבר מגיעים לשעתיים וחצי שבהן עסוקים בטיפולים. היתרון הגדול של המשאף הוא שמשך הטיפול הוא שתי דקות, וזה חוסך זמן משמעותי מאוד לחולים.

 

"בנוסף, בשל העומס הטיפולי הרב חולים רבים לא מתמידים בטיפולים, כי הם לא עומדים בעומס היומיומי, לכן יעילות המשאף מתבטאת גם בהיענות לטיפול ובסיכוי שהם ייקחו את התרופה. כתוצאה מכך, יש סיכוי טוב יותר שמצבם יהיה יציב יותר והם יזדקקו לפחות אשפוזים.

 

"מחקרים מצביעים על יעילות רפואית דומה, ולמיטב ידיעתי העלויות הן אותן עלויות, כך שאין סיבה שלא לאשר לחולים להשתמש במשאף".

 

"המשאף משדרג את אופן נטילת התרופה", מסכימה שירה זגורי, מנכ"לית איגוד סיסטיק פיברוזיס בישראל. "הפעולה אורכת רק שתיים-שלוש דקות, והחולים מאושרים. העלות היא אותה עלות, אבל החיסכון בזמן מהותי, ואין צורך גם לנקות את המשאף כמו את מכשירי האינהלציה.

 

"קופות החולים האחרות אישרו כבר לפני חמישה-שישה חודשים את השימוש במשאף, אבל יש כיום כמעט 30 חולים שמחכים לתרופה מאוחדת וממשיכים להיות מטופלים באינהלציה בזמן שחברים חולים שלהם כבר זוכים בטיפול המהיר יותר".

  

מאוחדת: המשאף אינו יעיל יותר

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "התכשירים הקיימים כיום בסל מאוחדת לטיפול בחולי CF מספקים מענה יעיל ומוכח למטופלים. המשאף המדובר אינו יעיל יותר מתכשירים אלו.

 

"עם זאת, מאוחדת בוחנת ומרחיבה כל העת את מצאי התרופות והתכשירים השונים שבאפשרותה לספק ללקוחותיה ובכלל זה גם את המשאף המדובר, ולו בזכות הנוחות מסוימת שהוא מוסיף למטופל.

 

"יודגש כי המשאים והמתנים שלנו עם הספקים השונים מתנהלים בחדרי הדיונים ולא מעל גבי התקשורת".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משאף מקצר את הטיפול לעשירית מהזמן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים