שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

טיבי עם הפלסטינים באו"ם: "אירוע היסטורי"

חבר הכנסת נחת בניו יורק ויפעל משם כדי לקדם את בקשת הרשות להצטרף כמדינה משקיפה שאינה חברה. "נאבקתי כל חיי למען חירות העם הפלסטיני והקמת מדינתו ולכן אני כאן", הסביר

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) נרתם למאמץ המדיני של הרשות הפלסטינית באו"ם, שמבקשת הכרה כמשקיפה לא חברה, ונחת הערב (יום ד') בניו יורק לקראת מה שהגדיר "אירוע היסטורי".

 

 

טיבי, שצפוי להשתתף בישיבת העצרת הכללית שתדון בבקשה הפלסטינית, הוסיף כי "המהלך מהווה ציון דרך לקראת הקמת מדינה פלסטינית עצמאית, שתהווה תרגום לעקרון שתי המדינות". לדבריו, "נאבקתי כל חיי למען חירותו של העם הפלסטיני והקמת מדינתו ולכן אני כאן היום, שותף ותומך".

 

 

טיבי נטל חלק בפעילות הפלסטינית באו"ם גם בשנה שעברה, ועורר בעקבות כך זעם רב בקרב פוליטיקאים וסיעות בימין. "הבקשה הפלסטינית היא בקשה לגיטימית", אמר אז ל-ynet,

 "זו בקשה שהיא מחויבת המציאות, היא זכות יסוד של העם הפלסטיני ותרגום ישיר של חזון שתי המדינות. המאבק של ראש הממשלה ושר החוץ נגד הבקשה הזו והמסע שהם מנהלים באפריקה, אירופה ודרום אמריקה חייב להיכשל".

 

הרשות הפלסטינית עסוקה בקדחתנות בהכנות האחרונות לקראת ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם. כל בכיריה כבר נמצאים בניו יורק, ובראשם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. הוא קיבל היום טלפון מנשיא מצרים מוחמד מורסי, שהביע את תמיכתו במהלך. בעת האחרונה התקרב מורסי דווקא ליריביו של אבו מאזן בחמאס, ששולטים בעזה.

 

על פי לוח הזמנים של האו"ם, מחר בשעות הבוקר (שעון ניו יורק) יחל כינוס טקסי של העצרת הכללית לרגל יום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני. זה מצוין ב-29 בנובמבר בכל שנה, בלי קשר ישיר להצבעה מחר. אבו מאזן ינאם בכינוס ויקבל איגרות תמיכה רשמיות ממדינות שונות בעולם.

 

בסיום הכינוס, שיימשך עד אחר הצהריים, תמשיך העצרת הכללית בסדר יומה המתוכנן, שבעיצומו - הבקשה הפלסטינית להצבעה על שדרוג מעמדה. הדיון ייפתח בנאום נשיא העצרת הכללית, ולאחריו יישא אבו מאזן הצהרה. מדינות שונות יוכלו לנצל את האפשרות להסביר כיצד יצביעו בנוגע לשדרוג המעמד של הפלסטינים, וכן בנוגע להחלטות נוספות בנוגע להם שיועלו להצבעה. לאחר מכן תתקיים ההצבעה בעצרת.

 

הילרי קלינטון, היום במחלקת המדינה. מה תעשה ארה"ב אחרי ההצבעה? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הילרי קלינטון, היום במחלקת המדינה. מה תעשה ארה"ב אחרי ההצבעה?(צילום: AFP)

 

בישראל מזלזלים

לעת עתה, הודיעו מדינות רבות באירופה על תמיכתן בבקשת הפלסטינים לשדרג את מעמדם למדינה משקיפה שאינה חברה באו"ם. ספרד, שווייץ, דנמרק ונורבגיה הודיעו על תמיכתן בבקשה והן מצטרפות לצרפת שהודיעה על כך עוד קודם. גם יוון תתמוך. הבריטים אמרו כי בכל מקרה לא יתנגדו לבקשה ואף יתמכו בה - אם יקבלו ערבויות מהפלסטינים כי אלו יחזרו לשיחות השלום, ולא יתבעו ישראלים בבית הדין הבינלאומי בהאג. מנגד, גרמניה הודיעה כי תתנגד או שתימנע. "קרוב לוודאי שלא נתמוך", אמר דובר הקנצלרית. ליטא תימנע.

 

בישראל הבטיחו הערב לפעול נגד הרשות. גורם מדיני איים כי "גם ישראל יכולה לשבור את הכלים, כפי שעושים הפלסטינים, באמצעות הפנייה לעצרת הכללית".

 

הגורם הוסיף כי "מדובר בהחלטה חסרת כל משמעות מכיוון שרק מועצת הביטחון יכולה לאשר הקמת מדינה. הפלסטינים נכשלו כבר פעמיים בגיוס רוב למהלך וכעת הם פונים לעצרת הכללית כדי לקבל הכרה סמלית. עכשיו הם מנסים לקבל הכרה למדינה שאינה חברה. יש להם רוב אוטומטי,

 כולל להחלטה שהשמש זורחת במערב. אנחנו רגילים לזה שהאו"ם מצביע תמיד נגד ישראל, ויש רוב אוטומטי כמו במועצה לזכויות אדם".

 

בישראל האשימו כי "אבו מאזן עושה מה שהוא עושה למען דעת הקהל הפלסטינית, בגלל כישלון אנשיו ברשות. בשבועות הקרובים לא יהיה שום שינוי ממשי בשטח. אבו מאזן מבקש הכרה במדינה שחציה כלל אינו בשליטתו".

 

שרת החוץ לשעבר ויו"ר המפלגה החדשה "התנועה", ציפי לבני, אמרה כי "הכישלון הצפוי לישראל מחר באו"ם הוא תולדה של מחדל מדיני מתמשך. כשישראל לא יוזמת ומובילה מהלכים - המהלכים נכפים עליה. תהליך מדיני עם אבו מאזן וחתירה להסכם הם אינטרס שלנו, שישמור על ישראל כמדינה ציונית, יהודית ודמוקרטית". לבני הוסיפה: "בגלל מחדלי ממשלת נתניהו יכיר העולם תוך שבועיים במדינת חמאס בעזה ובמדינה פלסטינית בגבולות 67'".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד טיבי בניו יורק, היום
חנאן עשראווי, היום ברמאללה
צילום: אוהד צויגנברג
הכיסא באו"ם כבר מוכן
צילום: AFP
מומלצים