שתף קטע נבחר

5 דברים שיש לעשות במקרה של תלונת שווא

תושב השפלה שנעצר השבוע בגין תלונתה השקרית של אשתו, הוא דוגמה מייצגת לעולם שלם של תלונות שווא נגד מי מבני הזוג, שמבקשות לייצר יתרון בהליך הגירושים ולהשפיע עליו. איך מתמודדים עם התלונות השקריות ומה אומר החוק?

השבוע פורסם בכלי התקשורת מקרה של תושב השפלה שנעצר בגין תלונת שווא שקרית מצד אשתו, שביקשה לפגוע בו לאחר שנבגדה על ידו. האשה התלוננה במשטרה כי בעלה היכה אותה, הוא נכלא וישב 10 ימים תמימים (!) מאחורי סורג ובריח, עד שחברו הקליט את האשה אומרת: "החוק מגן עליי, כל מה שאגיד זה מה שיהיה, המטרה היא לדפוק לו את החיים".

 

 

רק הקלטה זו, במקביל לסרטון שמראה את האשה נוהגת באלימות פיזית כלפי הבעל, תוך השמעת איומים והבטחות לאמלל לו את החיים ולפגוע בו לשם נקמנות גרידא, הביאו לשחרורו של הגבר ממעצר. וכך, עדות בודדת של אשה, ללא גיבוי ראייתי, הביאה לנקיטת הליך פלילי טראומטי ולהכתמת שמו של הגבר הנורמטיבי.

 

למרבה הצער, מקרה זה הוא רק דוגמה אחת שעלתה לכותרות ממקרים שהולכים ומתרבים בשנים האחרונות. נקיטת הליכים פליליים נגד מי מבני הזוג (בד"כ הבעל/גבר) נובעים מרצון ליצור יתרון בהליך הגירושים לרבות יתרון רכושי.

 

כשנמצאים בסכסוך גירושים מכוער, נוטים לעיתים להרגיש שכל האמצעים כשרים להשגת המטרה, ללא כל מחשבה על השלכות המעשים ובלי להבין שמדובר ברישום פלילי שעלול להתגבש לכדי כתב אישום נגד אותו בעל או אבי הילדים, ומבלי להבין שהליך כזה עלול להביא לנתק בין ההורה לילדים.

 

ייאמר מייד - אין הכוונה בדברים אלה לצאת נגד נשים שמגישות תלונות מוצדקות ואמיתיות כנגד הבעלים, אלא נגד אותן נשים שעושות שימוש טקטי נלוז בהגשת תלונות שווא, שכל מטרתן היא לפגוע פגיעה אנושה בצד השני. אם נתחיל בדוגמה שהבאנו, אותו בעל יכול להגיש תלונה נגד אשתו בגין תלונת שווא כדי שתטופל בהליך הפלילי. במישור האזרחי, הגבר יכול לתבוע פיצויים מאשתו בהליך אזרחי, בשל עוגמת הנפש והפגיעה בחרותו, שמו הטוב ופרנסתו.

 

 

 

הליך כזה יכול להתנהל גם במסגרת ההליכים המתקיימים ממילא בבית דין לענייני משפחה, במסגרת הליכי הגירושים או בנפרד מהם. האם אפשר לתבוע את המשטרה בגין מעצר השווא?

 

ובכן, אין מדובר במעצר עונשי, אלא במעצר שנועד לסייע למשטרה לחקור את התלונה, ללא חשש משיבוש הליכי חקירה. משכך, אפשר לנסות ולתבוע את המשטרה בגין מעצר שווא, אך סיכוייה של תביעה זו להתקבל אינם גבוהים.

 

אגב, אם תביעה שכזו אכן תתקבל, קיים חשש שהדבר ירפה את ידי המשטרה, שלא תוכל לעצור ו/או לבקש הארכות מעצר בשל החשש מתביעות נוספות בעתיד.

 

יצוין עוד כי בשנים האחרונות, יותר ויותר שופטים עושים שימוש בפסיקת הוצאות מוגברות נגד צד שביקש צווי הרחקה שלא בתום לב, ופוסקים פיצויים גבוהים לצד שניזוק מתלונות השווא.

 

חשוב לזכור שבסופו של יום, הליכי הגירושים יסתיימו, וההורים יצטרכו להתמודד עם השלכות מעשיהם, לרבות ההשפעה שלהם על ילדיהם. הנה 5 טיפים חשובים להתמודדות עם תלונות שווא שמוגשות נגדכם.

 

1. כאן מקליטים

רצוי ואף מומלץ להצטייד במכשיר הקלטה ו/או צילום כדי למנוע מצבים של יצירת פרובוקציות מבחינת הצד המעוניין ליצור יתרון טקטי בהליכי הגירושים. כל הקלטה שכזו תשמש אתכם בבית המשפט ויש לה משמעות ראייתית חשובה. בעידן הסמארטפונים הקלטה וצילום הינם עניין נגיש וזמין ביותר.

 

2. בלי פאניקה

נסו לא להילחץ ולשמור על מחשבה הגיונית וקור רוח. רוב האנשים שנאלצים להתמודד עם תלונות שווא הם אנשים נורמטיביים, שלא מכירים את מערכת המשפט הפלילית ולכן הפאניקה משתלטת עליהם כאשר הם נעצרים או מוזמנים לחקירה. יש לפנות לעו"ד פלילי שיסייע בייצוג בתחום הפלילי, וליידע על כך את עורך הדין שמטפל בהליך הגירושים.

 

3. ראיות תומכות

חשוב לנסות ולאסוף כל פיסת מידע התומכת בגרסה שלכם, כדי לבסס מניע ביחס להגשת תלונת השווא, ולהראות שהיא הוגשה רק כדי ליצור יתרון יחסי בהליכי הגירושים.

 

4. תלונות נגדיות

האינסטינקט הראשון של מי שמוגשת נגדו תלונת שווא, הוא להגיש תלונה נגדית. לרוב, מלבד תגובת אנטי וליבוי האש שתגרום למתקפת השמצות הדדיות, תלונה נגדית לא תשיג דבר. יותר מכך, ברוב המקרים כאשר אשה מגישה תלונת שווא שמתבררת להיות ככזו, לא יפתחו נגדה בהליכים בגין הגשת תלונת שווא ובדיית ראיות, כדי שלא לרפות את ידיהן של נשים אחרות שכן צריכות וזכאיות להתלונן.

 

 

עם זאת, לאחרונה אנו רואים שינוי במגמה זו, לאור ריבוי תלונות שווא והיעדר ההרתעה מפני תלונות כאלה, ובמשטרה החלו לנקוט בהליכים פליליים במקרים חמורים בהם הוגשו תלונות שווא נגד גברים, במיוחד על ביצוע עבירות מין.

 

5. לא להיכנע ללחץ

תלונה במשטרה זה מפחיד, אך כניעה ללחץ המופעל בגין הגשתה, עלולה להסב לכם נזקים רבים שאת השפעתם תחוו בטווח הרחוק יותר. סבלנות ואי איבוד הראש יסייעו לכם בהוכחה כי מדובר בתלונות שווא.

 

בהצלחה!

 

לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

הכותבת עורכת דין ומומחית לדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קודם כל כולאים אותם, רק אחר כך מבררים
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים