שתף קטע נבחר

תמיד חייבים הורמונים? החידושים בטיפולי פוריות

מכשיר לבחירת העובר בעל הסיכויים הטובים ביותר להתפתח ברחם, זריקה אחת שמחליפה שבע יומיות והורמון אנטי-אייג'ינג שמעלה את מספר הביציות בשחלה. 7 חידושים בתחום טיפולי הפוריות שמקלים על הסבל ומקצרים את הדרך להריון הנכסף

מדי שנה נערכים בישראל כ-35,000 טיפולי הפריה חוץ גופית. הדרך שעושות הנשים להגשמת חלומן להביא לעולם ילד כרוכה לא פעם בחששות מהטיפול, מכמות הזריקות, מתופעות הלוואי וכמובן מהאכזבה שההריון לא ייקלט. הנתונים מצביעים על כך שכל אישה עוברת בממוצע ארבעה עד שישה טיפולים עד שנקלט הריון ובכל פעם מחדש החששות הללו עולים וצפים. בנוסף, יש נשים שמגיעות לטיפולי פוריות עם מידע מועט ולעתים לא שואלות את הרופא המטפל על טיפולים חלופיים, אלא סומכות על שיקול דעתו מבלי לנסות להיות יותר מעורבות בהחלטות.

 

עוד על טיפולי פוריות בערוץ הורים:

כשהזוג הצעיר בטיפולי פוריות: 10 דרכים לעזור

מא' עד ת': על פוריות, טיפולי הפרייה ומה שביניהם

טיפולי פוריות: כמה עולה לעשות ילדים?

 

למרות שנדמה שבתחום טיפולי הפוריות לא הרבה השתנה, בשנים האחרונות נוספו מספר גישות טיפוליות וחידושים בתחום ההפריה החוץ גופית, שנועדו להעלות את אחוזי ההצלחה בטיפולים (הנמדדים במספר לידות חי לכל טיפול) ולשפר את איכות חייה של המטופלת.

 

1. טכניקת IVM

In vitro maturation מיועדת במיוחד לנשים הסובלות מתסמונת השחלה הפוליציסטית. אצל נשים אלו ישנם זקיקים קטנים ומרובים בשחלות, שלא מגיעים באופן טבעי להבשלה וביוץ. שיטה זו מאפשרת שאיבה של הביציות מזקיקים קטנים והבשלה של הביציות בתנאי מעבדה, ללא צורך במתן טיפול הורמונלי לאישה לשם גירוי הביוץ וגידול הזקיקים בשחלה.

 

בשיטה זו כאשר מתבצעת שאיבת זקיקים מן השחלה, אם נמצאות בהן ביציות בשלות הן מופרות, ביציות לא בשלות עוברות תהליך הבשלה בתרבית המכילה הורמונים במינון נמוך. ברגע שהביציות מבשילות הן עוברות תהליך הפריה והעוברים מוחזרים לרחם כפי שקורה בתהליך הפריה רגיל.

 

הטיפול בשיטת IVM מתאים לנשים שכאמור סובלות מתסמונת השחלה הפוליציסטית, אך גם לנשים צעירות עם מחזורים לא סדירים, נשים עם סיכון לגירוי יתר שחלתי, נשים שחוששות מנטילת הורמונים או שאינן יכולות ליטול הורמונים.

 

2. מדידת ערכי ההורמון האנטימלריאני (AMH)

בדיקת דם חדשה אשר נותנת אינדיקציה טובה לגבי כמות הביציות שנותרו לאישה בשחלות. נתון זה חשוב להערכת מידת הפריון של האישה, וזאת על מנת להעריך כמה שנים פוריות נותרו לה ולהתאים עבורה טיפול אופטימלי.

 

כל אישה נולדת עם כמות מסויימת של ביציות, אך מגיל 35 לערך כמות ואיכות הביציות פוחתת בהדרגה, עד שנפסק המחזור החודשי אצל האישה והיא נכנסת לגיל המעבר. הבדיקה יכולה לסייע לנשים בשנות ה-30 שלהן להעריך מתי עליהן למהר ולהקפיא ביציות או לנסות להרות. יש לציין שהבדיקה אומדת את מספר הביציות שנותרו לאישה, אך היא אינה מהווה גורם מנבא אמין להצלחה או כישלון של טיפולי הפוריות.

 

3. אלונבה (Elonva)

תרופה המשמשת להשראת ביוץ בטיפולי פוריות, ומחליפה שבע זריקות בזריקה אחת. זריקה אחת של אלונבה יכולה להחליף שבע זריקות יומיות בכל מחזור טיפול הפריה חוץ גופית, ובכך להקטין את העומס הטיפולי על המטופלת.

 

אלונבה מכילה הורמון FSH סינטטי (ההורמון שאחראי לגיוס הזקיקים בשחלות) בעל משך פעילות ארוך באופן משמעותי מהתכשירים הקיימים, הגורם לגדילה של מספר זקיקים בו זמנית על ידי גירוי מבוקר של השחלות. פרט זה מאפשר הזרקה חד שבועית של אלונבה. המשמעות עבור הנשים היא שלראשונה ניתן לחסוך לפחות שש זריקות יומיות ולהחליפן בזריקה אחת.

 

המורכבות של טיפולי הפוריות והקשיים הפיזיים והפסיכולוגים הנלווים אליהם, משבשים לא פעם את מהלך חיי המטופלות. היכולת לצמצם את מספר הזריקות בכל מחזור טיפול היא בשורה אמיתית לכל אותן נשים, שגם כך עוברות טיפול לא קל. אלונבה מאפשרת לנשים להפחית באופן משמעותי את מספר הזריקות שהן נאלצות להזריק, מבלי לפגוע ביעילות הטיפול.

 

4. האמבריוסקופ

מערכת Time-lapse שמאפשרת מעקב רציף אחר התפתחות העוברים במהלך שהותם במעבדה, כלומר מבלי להוציא אותם מהאינקובטור. המכשיר מצלם באופן שוטף את התחלקות התאים בביצית המופרית המתפתחת לעובר, על מנת לאמוד את איכות העובר המתפתח באופן מדוייק יותר. המכשיר מאפשר הבנה חדשה של התפתחות העובר ויתרונו בכך שהוא מסייע בבחירת העובר האופטימלי אותו כדאי להחזיר לרחם. לאור המגמה לנסות ולהחזיר עובר אחד בלבד, וזאת על מנת למנוע את הסכנה שבהריון מרובה עוברים, רבים רואים במכשיר זה מפתח לבחירה נכונה יותר של העובר הטוב ביותר להחזרה לרחם.

 

5. החזרת העוברים לרחם תחת אולטרא-סאונד

ביצית מופרית, בשונה מזרע שמשמש בהזרעה תוך רחמית, נעדרת כושר תנועה. לפיכך יש חשיבות רבה מאוד להזרקת הביצית או הקדם עובר למקום הטוב ביותר בחלל הרחם, כדי להבטיח שהעובר לא ייפלט החוצה והביצית המופרית תצליח להשתרש ברחם. זיהוי של מבנה הרחם תחת בדיקת אולטרא-סאונד מאפשר לרופא לבצע את החזרת העוברים, תוך הימנעות מנגיעה כואבת של הצנתר בקרקעית הרחם. בנוסף, החשיבות של החזרת העוברים תחת אולטרא-סאונד עולה אצל נשים אשר הרחם שלהן הוא אחורי או מוגדל בגלל נוכחות של שרירנים בדופן הרחם, ואצל נשים שעברו ניתוח קיסרי, שכן הזרקה של העוברים אל הצלקת שנותרה מהניתוח מקטינה באופן משמעותי את הסיכוי להרות.

 

6. ויטריפיקציה - הקפאת ביציות בזיגוג

נשים המבקשות לשמר לעצמן את האפשרות להרות גם לאחר גיל הפריון שלהן, יכולות לבחור לעבור תהליך של שאיבת ביציות והקפאתן. עד המצאת הויטריפיקציה נהוג היה לבצע שימור באמצעות הקפאה רגילה, אך לעתים נוצרו גבישי קרח זעירים בתאים בעת הקפאת הביציות והן נהרסו. בתהליך הויטריפיקציה, שהופך את נוזל התא לזגוגיתי, מסלקים את הנוזל מהתא, מסתייעים בחומר כימי מגן (קריופרוטקטנט) ומבצעים הקפאה מהירה של הביציות לטמפרטורה של 196 מעלות צלסיוס מתחת לאפס. ממחקרים שונים עולה ששיעור ההישרדות של ביציות שהוקפאו בשיטה זו גבוהים בהרבה מאלו שמוקפאות בשיטה האיטית 'הישנה'.

 

7. DHEA

תרופה לנשים עם תגובה שחלתית נמוכה. ההורמון הסטרואידי DHEA (די-הידרו-אפי-אנדרוסטרון) הוא תכשיר המקובל אצל אנשים הרוצים להאט את תהליך הזדקנותם (Anti-aging), שכן נמצא שרמת ההורמון גבוהה אצל צעירים ונמוכה בקרב מבוגרים. לפני מספר שנים דווח על אישה שנטלה על דעת עצמה את ההורמון, במקביל לטיפול פוריות אותו עברה, ונמצא כי בהשוואה לטיפולים קודמים בהם הושגו רק שלוש ביציות, לאחר שבעה חודשים בהן היא נטלה את ההורמון נשאבו 17 ביציות והושגו 16 עוברים.

 

במהלך השנים נערכו מספר מחקרים כדי לבדוק את מידת ההשפעה של ההורמון על התגובה השחלתית. יש אומנם חילוקי דעות לגבי התוצאות, אך נראה שבהעדר פתרונות אחרים, נשים עם תגובה שחלתית נמוכה עשויות לראות תועלת מרבית בשימוש לאחר כארבעה חודשי שימוש. נטילת ההורמון מלווה בתופעות לוואי קלות. על אף שנדרשים מחקרים נוספים - לאור הממצאים והפשטות בטיפול בהורמון, ניתן בהחלט לשקול להמליץ לנשים ליטול את ההורמון. בעוד בארצות הברית נמכר התכשיר ללא מרשם, בישראל יש צורך במרשם רופא.

 

יש לזכור שנשים המגיעות לטיפולי פוריות עושות זאת בדרך כלל לאחר שניסו להרות מספר רב של פעמים בדרך טבעית, אך לא השיגו הריון. למרות שלמעלה מ- 90% מהנשים יצליחו תוך שנים ספורות להרות, הרי שלא פחות מהתוצאה - חשובה גם הדרך. חשוב על כן להתאים לכל אישה את הטיפול המיטבי כאשר לוקחים בחשבון את רצונותיה, אורח חייה, גילה ובריאותה.

 

הכותב הוא מומחה במיילדות, גינקולוגיה, פריון והפריה חוץ. רופא בכיר בבית החולים 'שיבא - תל השומר'




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפויל פוריות. 90% מהנשים יצליחו להרות
צילום: shutterstock
מומלצים