שתף קטע נבחר

מא' עד ת': על פוריות, טיפולי הפרייה ומה שביניהם

האם ניתן למדוד פוריות? אילו הורמונים משחקים תפקיד בפריון? אילו בדיקות, טיפולים, הורמונים ותהליכים יש לעבור בדרך להריון הנכסף? ולמה בעצם זה לא תמיד מצליח? מדריך מ-א' עד ת' לזוגות שרוצים להרות ונתקלים בקשיים


אבות מבוגרים

השעון הביולוגי מתקתק, מתברר, לא רק אצל נשים. מחקר שנערך השנה באוניברסיטת קליפורניה מצא שגם פוריות הגבר נפגמת עם השנים. המחקר, שהסתמך על מאגר מידע של מכון פוריות דני, שכולל נתונים אודות 70 אלף זוגות וילדיהם הראשונים, מצא שתינוקות לאבות בני 50 ומעלה נמצאו בסיכון גבוה פי 4 ללקות בתסמונת דאון, בהשוואה לצאצאי האבות הצעירים. עוד מצאו החוקרים שהשכיחות למומים מולדים בגפיים התחתונות והעליונות עולה אף היא אצל תינוקות לאבות מבוגרים.

 

אוביטרל

תרופה שמחקה את רמת ההורמון LH, שעולה אצל האישה לפני הביוץ. כשהביוץ לא מתרחש באופן טבעי, ניתן לגרום לו להתרחש ביום מסוים", מסביר פרופ' אייבי לוין, מומחה לפוריות מהמרכז הרפואי הדסה עין כרם. אוביטרל יוצר גירוי שגורם לזקיק לבייץ בעיתוי מסוים, שנקבע על ידי הרופא". התרופה ניתנת באופן חד פעמי בכל מחזור של טיפול פוריות.

 

אופניים

הספורט המהנה הזה, מתברר, יכול לגרום לעקרות אצל גברים. הנזקים נגרמים בדרך כלל לרוכבים מקצועיים, שגומאים מעל 400 ק"מ בשבוע. הפעילות הגופנית המאומצת, לבישת בגדי לייקרה לא מאווררים והמגע ההדוק בין כיס האשכים למושב האופניים גורמים להתחממות כיס האשכים. החום הזה, שגבוה מטמפרטורת הגוף הנורמלית, עלול לפגוע בייצור הזרע באשכים. מהסיבה הזו ממליצים הרופאים לרוכבים המתמידים (מעל שלוש שעות בשבוע) לפצל את זמן הרכיבה. אם מופיעות פגיעה בתפקוד המיני, פגיעה בתחושה באזור איברי המין או בעיות פוריות, יש לפנות לבדיקת אורולוג.

 

אי ספיקה לוטאלית

הגופיף הצהוב הוא האחראי העיקרי להפרשת ההורמונים שתומכים בהריון עד סביבות השבוע השמיני. גופיף צהוב לא תקין לא מוסר את הפיקוד על ההריון לשליה, וכשהוא כושל מופיעים דימומים והפלה. מצב של אי ספיקה לוטאלית הוא חולשה של הגופיף הצהוב, דבר שגורם לביוץ לא תקין, לבעיות פוריות או להפלות מוקדמות.

 

איקקלומין

תרופה שמכילה את החומר קלומיפן ציטרט וגורמת להפרשת ההורמונים SH ו-LH מבלוטת יותרת המוח. אלה מגבירים את כמות הזקיקים בשחלה ומסייעים להפריה. לדברי פרופ' לוין, דרך הפעולה הזו טבעית יותר מאשר הזריקות שניתנות לגירוי השחלות ומועדפת כטיפול ראשוני בבעיות פוריות.

 

אסטראדיול

ההורמון החשוב ביותר מקבוצת ההורמונים הנשיים האסטרוגניים. הוא מיוצר בעיקר בשחלות, בשליה ובבלוטת האדרנל ואחראי על התפתחות הרחם והחצוצרות כמו גם על התפתחות השדיים, סימני המין הנשיים האחרים ופיזור השומן אצל האישה. אסטראדיול מגרה גם את שגשוג רירית הרחם במחצית הראשונה של המחזור החודשי. ההורמון מצוי גם אצל הגבר. אחד הסימנים הראשונים שמצביעים על בעיה שקשורה להורמון הזה היא בעיות פוריות אצל הגבר ואצל האישה או הופעת סימני מין אנדרוגניים (הגדלת שדיים אצל גברים ושיעור יתר אצל נשים).

 


בדיקת איכות העובר

בדיקה שבה נבחנת הביצית המופרית במיקרוסקופ. לדברי פרופ' בני פיש,

מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון, כבר בשלב הראשוני של הביצית המופרית, שבו קיימים רק ארבעה תאים, ניתן לבדוק כמה אלמנטים, כמו סימטריה של התאים (ככל שאלה דומים יותר בגודלם, הציון המוענק לעובר גבוה יותר) ושברי תאים (ככל שהעובר נקי משברי תאים, הציון המוענק לו גבוה יותר). פרמטר נוסף שנבחן הוא רציפות מעטפת העובר, כאשר בקעים בה יפחיתו מהציון שיקבל.

 

בדיקת גנטיקה עוברית

בדיקה שבמהלכה מבוצע נקב במעטפת עובר בן 8-6 תאים ונשלף תא בודד לזיהוי פגמים או מוטציות גנטיות. הבדיקה מאפשרת לזהות עובר שלוקה במחלות כמו טיי-זקס או סיסטיק פיברוזיס, או לאתר את המטען הכרומוזומלי של העובר לאבחנות כמו תסמונת דאון. השיטה הזו גם מאפשרת לבחור את מין העובר.

 

בדיקת נוגדנים לזרע

חלק קטן מהגברים נושאים נוגדנים שיכולים לגרום להפרעות בתנועת הזרעונים, להיצמדותם אחד לשני ולפגיעה ביכולת החדירה לביצית. לפני כ-15 שנה בדיקת נוגדנים לזרע היתה שגרתית, אך לדברי פרופ' בני פיש, היום יכולים להזריק את הזרעון ישירות לתוך הביצית, כך שהמשמעות של קיום או היעדר נוגדנים שולית. לכן הבדיקה כמעט לא מבוצעת עוד.

 

ביופסיית אשך

הליך שמיועד לטיפול בגברים שאצלם לא ניתן למצוא בפליטה זרעונים (אזואוספרמיה), וניסיון לשאוב זרע מאשכיהם נכשל. בשיטה הזו פותחים את מעטפת האשך ומוציאים קטע רקמה קטן ובו זרעונים.

 

בנק ביציות

היום מתיר החוק לשאוב ביציות רק מנשים שעוברות ממילא טיפולי פוריות, לשימושן האישי או כתרומה. אבל מאז פרשת גניבת הביציות, שבה הואשם פרופ' ציון בן-רפאל, לשעבר מנהל מחלקת נשים בבית החולים בילינסון, בשאיבת ביציות במרמה ממטופלות שלו ובגריפת רווח כספי ממכירתן - אין כמעט תרומות ביציות. מחוסר ברירה נהגו נשים לרכוש ביציות בחו"ל. לאחרונה נוסחה במשרד הבריאות הצעת חוק חדשה, שתאפשר בקרוב לכל אישה בריאה בת 20 עד 35 לתרום ביציות, וכך יורחב מאגר התרומות. התורמת תתבקש לחתום על הסכמה לביצוע הפעולה, ופרטיה ירוכזו במאגר מידע, שישמש למניעת נישואי קרובים ולא לצורך זיהויה. על פי ההערכות, תורמת תקבל כ-6,000 שקלים עבור כל ביצית.

 

בנק זרע

בישראל פועלים שבעה בנקי זרע. הגדול והפעיל שבהם נמצא במרכז הרפואי שיבא. האחרים ממוקמים בבבתי החולים בילינסון, איכילוב, אסף הרופא, העמק, כרמל והדסה עין כרם. אשתקד הוקם בנק הזרע הפרטי הראשון בישראל בהרצליה מדיקל סנטר. בדרך כלל הזרעה אחת לא מביאה להריון. סטטיסטית מתרחש הריון אחד לכל חמש מנות זרע. מנות התרומה מאוחסנות במיכלים בהקפאה עמוקה (מינוס 195 מעלות) באמצעות חנקן נוזלי. במצב כזה יכולים הזרעונים להישמר באיכות תקינה גם עשרות שנים.

 

בלסטוציט

התפתחות העובר כוללת כמה שלבים. השלב הראשון הוא ביצית מופרית. ביום השני אחרי ההפריה מופיעים 4-2 תאים. עד היום החמישי תאי העובר נקראים בלסטומרים. בין היום השלישי ליום החמישי עובר העובר קפיצה משמעותית במספר התאים. במצב הזה הוא נראה כמו ציסטה שמכילה מאות תאים, היא הבלסטוציט. גונל F זריקה תת עורית, שניתנת על בסיס יומי במהלך טיפולי פוריות ומכילה את ההורמון FSH, ממקור של הנדסה גנטית, לגירוי התפתחות הזקיקים בשחלות. במהלך הטיפול עוברת האישה בדיקות אולטרסאונד למדידת הזקיקים ובדיקות של רמת האסטרוגנים בדם.

 


גופיף צהוב

גוף זעיר, שנוצר בשחלה אחרי הביוץ וממנו בוקעת הביצית. עד ליום ה-14 למחזור החודשי נקרא הגופיף הצהוב בשם זקיק. אחרי היום ה-14 למחזור בוקעת ממנו הביצית, ואז הוא נקרא גופיף צהוב, משום שתאיו בתנאים מסוימים נראים צהובים. בשלב הזה חלק מתאי הגופיף הצהוב מפרישים את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. אם לא התרחשה הפריה, מתנוון הגופיף הצהוב, קיימת ירידה ניכרת ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, ובעקבות זאת מופיעה הווסת. אם התרחשה הפריה, הגופיף הצהוב ממשיך 'לעבוד שעות נוספות' והוא תומך בביצית המופרית עד לשלב שבו נוצרת השליה (סמוך לשבוע ה-7 להריון).

 

גירוי יתר שחלתי

גרימת ביוץ באמצעות תרופות הורמונליות, שמעלות את מספר הזקיקים בעלי פוטנציאל הפריון. עם זאת, מסביר ד"ר מוטי דוליצקי, מנהל מחלקת יולדות וניטור במרכז הרפואי שיבא, גירוי היתר עלול לפגוע באישה: הוא גורם לרמות גבוהות מאוד של אסטרוגנים ועלול לגרום להגדלת השחלות ולהיווצרות נוזל בחלל הבטן או בין קרומי הריאות, מה שעלול לגרום לסכנה בריאותית חמורה לאישה.

 


החזרת עוברים

בכל טיפול הפריה חוץ גופית נשאבות כ-10 עד 15 ביציות. את הביציות שנשאבו מניחים בצלוחית, שבה ממתינים 50 אלף זרעונים להפריה. אם הזרעונים פגומים, מחדירים זרעון בודד לתוך הביצית עצמה. ביום השני להפריה מתחלקת הביצית ל-2 עד 4 תאים. ביום השלישי מופיעים כבר 8-6 תאים, וביום החמישי להפריה יש מאות תאים, שאותם מטעינים לצינורית פלסטיק דקה (קטטר), שמוחדרת דרך צוואר הרחם, ללא הרדמה, לעבר חלל הרחם.

 

הידבקויות רחמיות

צלקות, שנוצרו בעקבות נזק שנגרם לרירית הרחם. לדברי פרופ' דניאל זיידמן, מנהל יחידת המחקר באגף הנשים במרכז הרפואי שיבא, הידבקויות עלולות להיגרם בעקבות כל פעולה ניתוחית שמבוצעת בחלל הרחם (כמו גרידה(. סיבות אחרות אפשריות להידבקויות הן שארית ברחם אחרי לידה או הפלה לא שלמה. הידבקויות חמורות נקראות תסמונת אשרמן. הידבקויות ברחם גורמות לירידה משמעותית או היעלמות של מחסור הווסת ולאי כניסה להריון. אבחון ההידבקויות נעשה על ידי צילום רחם (היסטרוסקופיה), שבו מוחדר צינור דקיק שבקצהו מצלמה מבעד לצוואר הרחם. תיקון הבעיה מתבצע באמצעות אנדוסקופ, שמוחדר דרך צוואר הרחם ומסיר את ההידבקויות.

 

הפריה חוץ גופית (מבחנה)

שתי שיטות משמשות היום לצורך הפריה מלאכותית. האחת נקראת הפריה

חוץ גופית קונבנציונלית, שבה אחרי שאיבת הביציות מוסיפים כ-50 עד 100 אלף זרעונים לצלוחית שבה מצויה הביצית, וההפריה מתרחשת על ידי חדירת הזרעונים לתוך הביציות בכוח עצמם. השיטה השנייה נקראת ICSI ובה נשאב זרעון אחד לתוך צינורית זכוכית עדינה, ותחת מיקרוסקופ מוזרק לתוך הביצית. אנחנו תמיד מעדיפים שההפריה תהיה באופן הקונבנציונלי", מסביר פרופ' לוין, אבל במקרים שבהם ההפריה נכשלת, או אצל נשים מבוגרות, מבצעים את ההזרקה לתוך הביצית".

 

הקפאת עוברים

כדי לחסוך מהאישה טיפולים הורמונליים בעתיד ניתן להקפיא עוברים באיכות טובה, בכמה שלבים. בשיטה הזו ההצלחה נקבעת על פי גודל התאים העובריים בזמן ההקפאה: ככל שהגודל קטן יותר, ההקפאה יעילה יותר. לדברי פרופ' אדריאן שולמן, ניתן להקפיא את הביציות בארבע נקודות זמן: ביום הראשון להפריה, ביום השני, ביום השלישי או בשלב הבלסטוציט. אלא שבשלב האחרון העובר גדול מאוד, והצלחת ההקפאה נמוכה.

 

השמנה

מחקר שנערך במרפאת הפוריות בית ישראל בבוסטון בדק את הקשר בין משקל עודף בנשים לבין הצלחת הפריה חוץ גופית. במחקר, שבו נבדקו יותר מ-5,000 נסיונות הפריה של נשים, נמצא שבעוד שלנשים במשקל תקין היה סיכוי של 4:1 להרות אחרי הפריית מבחנה, אצל נשים שמנות מאוד ירד הסיכוי להרות ועמד על 5:1 .

 


ויאגרה

גברים שנוטלים ויאגרה לטיפול בבעיות זיקפה עלולים לסבול מבעיות פוריות, כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת קווינס באירלנד, שמצאו שהגלולה נגד אין אונות מגבירה את תנועת הזרעונים ובכך משבשת את תזמון הפריית הביצית. החוקרים בדקו 45 דגימות זרעונים ומצאו שיותר מ-79% מהזרעונים בדגימות של גברים שהשתמשו בוויאגרה נעו במהירות רבה מדי. במחקר קודם, שנערך בעכברי מעבדה, נמצא שפחות ביציות הופרו מתאי זרע של עכברים שטופלו בוויאגרה. בעקבות הממצאים הזהירו החוקרים מפני שימוש בוויאגרה בקרב בני זוג שעוברים טיפולי פוריות.

 

ויטריפיקציה

טכניקה חדשה של הקפאת הבלסטוציט (ביצית מופרית שמכילה תאים רבים). לדברי פרופ' אדריאן שולמן, הקפאת ביצית מופרית רגילה גורמת לא אחת לפגיעה בכרומוזומים ולהרס המטען הגנטי של העובר. בשיטה החדשה עוברת הביצית המופרית סדרה של הקפאות מהירות, שמקפיאות נקודה מסוימת בביצית, וכך לא נוצרים גבישי קרח שגורמים להרס הכרומוזומים.

 


זיפט (ZIFT)

פעולה שבה מוחזרים העוברים, בדרך כלל בעזרת לפרוסקופיה, ישירות לחצוצרות (במקום לחלל הרחם). התהליך מחקה באופן מדויק יותר את מה שמתרחש באופן טבעי - הביצית מופרית בחצוצרה ואף משתהה שם מספר ימים. מדובר בניתוח לפרוסקופי שמבוצע בהרדמה כללית.

 

זרעונים

בכל שפיכה תקינה אמורים להימצא כ-40 מיליון זרעונים. אבל בכך לא די כדי

להביא להתעברות: שפיכה תקינה צריכה להכיל בדרך כלל נפח של 2 מיליליטר ומעלה, רמת חומציות מתאימה, תנועתיות של לפחות 50% מהזרעונים בשפיכה ומעל 13% זרעונים בעלי צורה תקינה. כל חריגה מהנתונים האלה עלולה להצביע על עקרות הגבר ועל צורך בטיפולי פוריות.

 


משקל

עודף משקל פוגם באיכות הזרע, כך גילו רופאים מדנמרק שבדקו דגימות זרע של 1,558 גברים צעירים. מניתוח הממצאים עלה שאצל גברים שסבלו מעודף משקל, כמו גם אלה שסבלו מתת משקל, נמצאה כמות זרעונים נמוכה יחסית, בריכוז נמוך ביותר מ-20%, בהשוואה לגברים בעלי משקל תקין.

 

מריחואנה

מחקר שערכו חוקרי אוניברסיטת ניו יורק מצא שגברים שמעשנים מריחואנה הם בעלי מספר תאי זרע נמוך בהשוואה לגברים אחרים. בנוסף נעו תאי הזרע שלהם במהירות רבה מדי ולא הצליחו להפרות את הביצית בתום המסע אליה. עוד מצאו החוקרים שמול נפח ממוצע של 3.2 סמ"ק בדגימת הזרע של קבוצת הביקורת, נמצא נפח של 1.2 סמ"ק בלבד בקרב מעשני המריחואנה. סך הזרעונים הממוצע בקבוצת הביקורת היה 248 מיליון, בעוד שבקרב חובבי המריחואנה נמצאו 138 מיליון תאי זרע בלבד.

 

 


סבלנות

אחת המידות החשובות שכדאי להצטייד בהן כשיוצאים לדרך במטרה להיכנס להריון. מחקר הראה שזוגות בריאים רבים מפתחים מהר מדי חשש מבעיות פריון ופונים מוקדם מדי וללא צורך ממשי לעזרת טכניקות פריון מתקדמות. המחקר מצא שרוב הזוגות הבריאים שלא נכנסו להריון אחרי שנה של נסיונות יצליחו בשנה השנייה.

 

סקס

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון מצאו שגברים שנמנעים מקיום יחסי מין יותר מיום או יומיים עלולים להוריד במידה ניכרת את איכות הזרע שלהם. החוקרים גילו שאצל גברים בעלי ספירת זרע נמוכה, אף שנפח נוזל הזרע גדל אחרי התנזרות ממושכת, איכות הזרע הלכה והידרדרה בהדרגה ככל שהם התאפקו יותר. מספר תאי הזרע הפעילים ובעלי כושר התנועה פחת במידה משמעותית מהיום השני והלאה, הגיע לשפל ביום השישי ונשאר כזה. המדענים גילו שגם אחוז תאי הזרע הפגומים בצורתם גדל אחרי מספר ימי התנזרות. אגב, התנוחה המומלצת לסקס היא התנוחה המיסיונרית (ע"ע תנוחה).

 

 


עקרות

בני זוג מוגדרים כסובלים מבעיית עקרות אם האישה לא מצליחה להתעבר במהלך 12 חודשי נסיונות וכשיחסי המין בוצעו ללא אמצעי מניעה. הגורמים השכיחים לעקרות אצל האישה הם בעיות במבנה צוואר הרחם, הרחם או השחלות, הפרעות הורמונליות שפוגמות בתהליך הביוץ, או דלקות שונות במערכת המין. גם גורמים סביבתיים עלולים לפגום בנסיונות ההתעברות, ובהם עישון, שימוש בסמים, שימוש מוגבר בקפאין ובאלכוהול, השמנה או תת משקל ומתחים נפשיים.

 

אצל הגבר גורמי העקרות השכיחים הם מספר נמוך מדי של תאי זרע או חוסר מוחלט שלהם, ליקויים בתנועתיות הזרעון או במבנה שלו ואי יכולת של הזרע לחדור את מעטפת הביצית. חלק מליקויי הזרעונים אצל הגבר עלולים להיגרם בשל הפרעות הורמונליות, בעיות במבנה צינורות האשך והשופכה, טמפרטורה גבוהה מדי באשכים שפוגמת בזרעונים, טיפולים כימיים והקרנות. גורמי הסיכון הסביבתיים של האישה נכונים גם לגבי הגבר: עישון, שימוש בסמים, שימוש מוגבר בקפאין ובאלכוהול, השמנת יתר או תת תזונה ומתחים נפשיים.

  


פרופיל הורמונלי

בדיקת המצב ההורמונלי הבסיסי של האישה, שמבוצעת ביום השלישי למחזור הווסת. אם לאישה אין מחזור, משתדלים לגרום לה לדימום וסתי באמצעים תרופתיים, ולאחר מכן סופרים שלושה ימים. לדברי פרופ' אדריאן שולמן, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי מאיר, הבדיקה חשובה בראש ובראשונה לנשים בעלות וסת לא סדירה, לנשים מעל גיל 35 או לנשים שסובלות משחלות פוליציסטיות. הבדיקה מלמדת על המצב השחלתי, על רמות הפרולקטין וההורמונים הזכריים, על פעילות בלוטת התריס ועוד.

 


קרישיות יתר

היווצרות של קרישי דם בכלי הדם הקטנים בשליה, שמפריעים לאספקת

הדם לעובר המתפתח. המצב הזה יכול להיות מולד או תוצאה של מחלות שונות ועלול לגרום להפלות בימים הראשונים של ההריון או בהמשכו. לדברי ד"ר מוטי דוליצקי, בירור של קרישיות יתר הוא יקר, ולכן מבוצע רק בנשים בסיכון גבוה, כמו נשים שסובלות מהפרעות בקרישת דם, פגיעות שונות בראייה, קוצר נשימה חמור, הפלות חוזרות, מוות תוך רחמי של העובר, לידת ולד במשקל קטן או הפרעות קרישה והפלות חוזרות במשפחה.

 


שאיבת ביציות

הליך שמיועד לנשים שטיפולי פוריות תרופתיים לא סייעו להן, נשים שמוגדרות כלא פוריות מסיבה לא מוסברת או נשים שרוצות למנוע העברת מחלה גנטית ששכיחה במשפחתן באמצעות הפריית הביציות במעבדה ודגימת התא. השאיבה אורכת בין 5 ל-30 דקות ומבוצעת בהרדמה מקומית או בהרדמה כללית, לפי בחירת האישה. באמצעות מתמר אולטרסאונד ואגינלי, שאליו מוצמדת מחט, מוחדרת המחט דרך דופן הנרתיק לתוך הזקיקים, ואלה נשאבים.

 

שאיבת זרע מהאשך

הליך שמיועד לגברים, שאצלם לא ניתן למצוא בפליטה זרעונים (אזואוספרמיה) בשל פגיעה ישירה במנגנון ייצור הזרע באשך או חסימה בצינור הזרע שמוביל מהאשך החוצה. לדברי פרופ' בני פיש, שאיבת הזרע מתבצעת בדרך כלל על ידי דיקור האשכים בכמה נקודות באמצעות מזרק, שאליו מחוברת מחט עדינה. הפעולה מתבצעת בהרדמה כללית. אם מדובר בבעיה חסימתית, כלומר מצב שבו האשך מייצר את הזרעונים בצורה תקינה, הפרוצדורה אמורה להניב זרע. אם מדובר בפגיעה במנגנון ייצור הזרע, בכמחצית המקרים ניתן לאתר זרעונים בודדים, שיכולים לשמש להפריית ביציות בשיטה של הזרקה ישירה לנוזל הביצית.

 


תזמון

קיימות שלוש שיטות כדי לברר מתי או אם בכלל את מבייצת במהלך המחזור: 

  1. חום גוף בסיסי: חום הגוף הבסיסי הוא חום הגוף שלך לפני שאת קמה מהמיטה בבוקר. יום או יומיים לפני הביוץ הטמפרטורה יכולה לרדת בכמה עשיריות מעלה. אחרי שהביצית עוזבת את השחלות, חום הגוף עולה שוב בכרבע מעלה ונשאר ברמה הזו למשך 12 הימים הבאים. החום אמור לרדת מעט ממש לפני הווסת. אם הוא לא יורד, ייתכן שאת חולה במחלה כלשהי או שאת בהריון. כדי להפיק את המירב מהשיטה יש למדוד במדויק ולנהל מעקב במשך כמה חודשים. מדידת חום בלבד לאיתור מועד הביוץ נחשבת למדד לא אמין", אומר מנגד פרופ' אייבי לוין. אפשר בצורה הזו לפספס אותו בקלות, כי הביוץ עשוי להתרחש עוד לפני שהחום עלה".
  2. ריר בנרתיק: הטכניקה הזו מנצלת את העובדה שההפרשות מצוואר הרחם משתנות במהלך מחזור הביוץ. כמה ימים לפני שהביצית עוזבת את השחלה, רמות האסטרוגן הגבוהות בדם גורמות לריר הנרתיק להיות יותר עשיר. הריר נראה שקוף, נמתח וחלק כמו חלבון ביצה. נוכחות הריר מצביעה על כך שביוץ עומד להתרחש.
  3. ערכת ביוץ: הערכות שנמכרות בבתי מרקחת בודקות את קיומם בשתן של הורמונים מסוימים, שמעידים על מועד הביוץ.

 

תנוחה

התנוחה הטובה ביותר למשגל למטרות הריון היא התנוחה המיסיונרית, כשהגבר למעלה, מאחר שהיא מאפשרת לפין לחדור עמוק ולפלוט את הזרע קרוב ביותר לצוואר הרחם. אחרי יחסי המין נראה שזה עוזר אם האישה שוכבת ללא תזוזה 30-20 דקות, כדי לתת לתאי הזרע זמן והזדמנות למצוא את דרכם לתוך צוואר הרחם. הנחת כרית מתחת לאגן יכולה גם היא לסייע לזרעונים בדרכם.

 

תרומת ציטופלזמה

ציטופלזמה היא הנוזל שמקיף את הגרעין בתוך התא. המטרה של הזרקת ציטופלזמה לתוך ביצית היא להביא לשיפור איכות וחיוניות הביצית, בדומה למתן עירוי דם. לדברי פרופ' דניאל זיידמן, בניגוד לתרומת ביציות רגילה, בהזרקת ציטופלזמה לא מועבר כל חומר גנטי (שמצוי בעיקרו בגרעין התא). הפעולה, שמבוצעת מתחת למיקרוסקופ, עדיין לא שגרתית, ואין היום מספיק נתונים לגבי הצלחתה ועבור מי מהנשים היא הכי מתאימה. היא מוצעת במקרים חריגים, שבהם איכות הביציות או העוברים גרועה במיוחד. לא נראה היום שהפעולה משפרת את איכות הביציות אצל נשים מבוגרות, מאחר שאצלן הבעיה היא דווקא הידרדרות באיכות החומר הגנטי. ביצוע הפעולה מותנה בהשגת ביציות מתורמת ביום שאיבת הביציות של מקבלת התרומה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
בדרך להורות
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים