שתף קטע נבחר

 

מורים ערבים ביד ושם: "תלמידים משווים לסכסוך"

ביה"ס להוראת השואה מעביר השתלמויות למורים מהמגזר, שמעידים: "קשה להסביר לתלמידים ערבים על השואה. גם אנחנו לא נחשפנו לעדויות". אחרי ביקור ביד ושם אמר אחד מהם: "זה יעזור לי ללמד את הנושא ולא להיות רובוט שמקריא ספר"

"לפני שנה ביקרתי לראשונה ביד ושם והייתי בהלם. על אף הקרבה הגיאוגרפית, יהודים וערבים רחוקים מאוד אלה מאלה. אנחנו לא באמת מכירים אחד את השני ולא יודעים הרבה אחד על התרבות של השני. אני חושבת שגם התלמידים הערבים צריכים להגיע יום אחד בשנה לביקור ביד ושם". אם את הדברים האלה הייתה אומרת מורה יהודייה מתיכון במרכז הארץ, כנראה אף אחד לא היה מתעכב עליהם. אבל הם נאמרו היום (א') במרכז "יד ושם" על ידי חנאן מחמיד, מורה להיסטוריה מאום אל-פחם, ולכן הם מקבלים משמעות אחרת.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

בסיור ביד ושם. "גם התלמידים צריכים להגיע" (צילום: איציק הררי) (צילום: איציק הררי)
בסיור ביד ושם. "גם התלמידים צריכים להגיע"(צילום: איציק הררי)

יד ושם. מחמיד: "מעולם לא נחשפתי לעדויות" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
יד ושם. מחמיד: "מעולם לא נחשפתי לעדויות"(צילום: Gettyimages)

 

זה שלוש שנים שמחמיד לוקחת חלק בהשתלמויות שמעביר בית הספר הבינלאומי להוראת השואה ביד ושם. במסגרת הפרויקט מגיע צוות הוראה של המרכז לישובים ערביים - שפרעם, בקה אל-גרבייה, תל שבע וטייבה - ומעביר סדרת השתלמויות בנושא ליותר מ-20 מורים בכל יישוב.

 

מדובר ב-30 שעות לימוד שמועברות במשך כשלושה חודשים ומאז השנה שעברה מסתיים התהליך בביקור של המורים ביד ושם  בירושלים. עד כה סרבו המורים לדבר על הנושא בשל רגישותו, אבל היום חלקם מספרים לראשונה על החוויה המעצימה, על השאלות הקשות שמעלים התלמידים ועל העלייה המשמעותית בציוניהם מאז החלו לקחת חלק בפרויקט.

 

"החלטתי לקחת חלק בהשתלמויות הללו כי אני חושבת שהדור הצעיר צריך להכיר וללמוד על מה שקרה שם", אומרת מחמיד. "גם היהודים עברו סבל רב, ובתור מורה אני מרגישה מחויבות ללמד את הנושא הזה. אין לזה קשר לזהות לאומית אלא לכך שמדובר בבני אדם שחיים יחד ולומדים אחד על השני".

 

במסגרת ההשתלמויות נחשפים המורים והמורות לסרטים על השואה, לעדויות של ניצולי שואה ועוד. עד להשתלמות נהגה מחמיד להעביר את חומר הלימוד באופן ממוקד לבחינת בגרות, ואילו כיום היא מעידה שצורת העברת החומר - כמו גם דעותיה בנושא - השתנו. "גיליתי דברים רבים שלא הייתי מודעת להם. מעולם לא נחשפתי לעדויות ולסיפורים האמיתיים מהאנשים שחיו שם. כל אלה הם עדות לכך שהשואה התרחשה ואין מקום להכחיש אותה".

 

"זאת לא הייתה מלחמה רגילה אלא טרגדיה" (צילום: איציק הררי) (צילום: איציק הררי)
"זאת לא הייתה מלחמה רגילה אלא טרגדיה"(צילום: איציק הררי)

 

עם זאת, מורים ערבים שמלמדים את הנושא לבגרות מעידים שלא פעם מנסים התלמידים שלהם לעשות השוואה בין השואה לבין הסכסוך הישראלי פלסטיני. "אני מסבירה להם שזה ממש לא אותו הדבר", אומרת מחמיד. "אני אומרת להם שזו לא הייתה מלחמה רגילה אלא טרגדיה שחשוב שלא תחזור על עצמה שוב. והם מבינים".

 

לא מדברים פוליטיקה

יוסוף חסן, מורה בתיכון בכפר משהד בצפון הארץ, נזכר שביקורו הראשון ביד ושם היה חוויה מעצימה ומכאיבה. גם הוא מסביר שההשתתפות בהשתלמויות סייעה לו רבות בהעברת הנושא בכיתה: "זה לא קל להסביר לתלמידים ערבים על השואה היהודית. אנחנו מקרינים להם סרטים ומשמיעים להם עדויות,

וכשאתה שומע את זה ממישהו שחי באותה תקופה, אתה כמו חווה את זה איתו. זה מאוד מקל עלינו להסביר להם מה אירע שם".

 

רשא חוסין, מורה בתיכון בכפר פרדיס, לקחה חלק בהשתלמות והשנה היא תחל גם ללמד את הנושא בכיתה. בחודשים הקרובים היא אמורה להגיע לראשונה ליד ושם. "אני מחכה לזה כבר", היא אומרת. "מעניין אותי מאוד מה יש שם ואיזו תועלת אוכל להפיק מהמקום לטובת השיעורים. אני חושבת שזה יעזור לי להעביר את נושא השואה לתלמידים בצורה מגוונת, ולא כמו רובוט שמקריא מספרי הלימוד".

 

שרית הוך-מרקוביץ', מנהלת המגמה להכשרת מורים בבית הספר הבינלאומי להוראת השואה ביד ושם, מספרת שבתחילה הייתה דילמה האם להוציא לפועל את הפרויקט: "זה לא קל להם להגיע אלינו, וצריך להבין שחלק מהם לא ידע דבר על יד ושם. מנגד, גם מרצים שלנו הגיעו לראשונה לכפרים שלהם, אז על אף העובדה שתמיד יש מתח, החשש נמוג. המפגש הבלתי אמצעי הוא מיוחד לשני הצדדים, כי ברגע אחד כל הסטריאוטיפים שיש לנו אחד על השני נעלמים. אנחנו לא מדברים פוליטיקה, אלא מתעסקים בחומר הלימוד. מדובר בדיון נקי לחלוטין".

 

Read this article in English 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורים ערבים ישראלים ביד ושם. "בתור מורה אני יש מחויבות ללמוד על השואה"
צילום: איציק הררי
מומלצים