שתף קטע נבחר

צילום: AP

תקיפות בעבר: ישראל שותקת, אסד לא מגיב

בשנת 2003 תקף חיל האוויר מחנה מחבלים, בעקבות פיגוע בחיפה. מאז, כך על-פי דיווחים זרים, פעלו המטוסים כמה פעמים בסוריה - והמקרה הבולט היה תקיפת הכור בדיר א-זור. צבא סוריה לא פעל נגד ישראל אחרי אף לא אחת מאותן תקיפות

מאז שנת 2000, כך על-פי פרסומים זרים, פעלו מטוסי חיל האוויר כמה פעמים מעל שמי סוריה. המקרה המפורסם ביותר היה בספטמבר 2007, כשהותקף המתקן הגרעיני בדיר א-זור. בישראל שמרו במקרה זה על עמימות ומסרו כי צה"ל תקף מטרה בעומק סוריה. אמש (יום ד') דיווחה הטלוויזיה הסורית כי "מטוסים ישראליים תקפו אתמול בשעות הבוקר המוקדמות מרכז מחקר צבאי במחוז דמשק". לפי סוכנות הידיעות הרשמית, התקיפה בוצעה באזור ג'מראיה שצפונית-מערבית לדמשק, וגרמה נזק גדול: מבנים נהרסו, בהם מרכז פיתוח של מכונות וכן חניון מכוניות. שניים מהעובדים באותו אתר נהרגו וחמישה נוספים נפצעו.  

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הכתבות האחרונות ב-ynet:

"ישראל יידעה את ארה"ב לפני שתקפה בסוריה"

אופטימיות בתור לחלוקה: "הגיע זמן ערכות המגן"

תושבים ומומחים: במתקן הסורי ייצרו נשק כימי

סוריה: ישראל תקפה "מרכז מחקר" ליד דמשק

 

ב-6 בספטמבר 2007 דיווחה סוכנות הידיעות הסורית הרשמית כי מטוס של חיל האוויר הישראלי נכנס לתחום האווירי של סוריה. צבא סוריה הודיע כי המטוס נכנס למרחב האווירי הסורי מכיוון הים וטס בצפון סוריה לכיוון צפון-מזרח, עבר את מהירות הקול ויצר "בום" על-קולי. מאוחר יותר דווח כי היעד לתקיפה היה כור גרעיני ליד דיר א-זור שהורכב בחלקו, ככל הנראה על בסיס דגם של כור צפון-קוריאני שנועד לשמש כמאגר לדלק גרעיני.

 

רון בן-ישי ליד המתקן בדיר א-זור (צילום: רון בן ישי) (צילום: רון בן ישי)
רון בן-ישי ליד המתקן בדיר א-זור(צילום: רון בן ישי)

 

כמה שבועות לאחר התקיפה ביקר שליח ynet ו"ידיעות אחרונות", רון בן-ישי, באזור תחנת המחקר, הצטלם לידה, ודיווח בהרחבה מעדויות התושבים בעיירה הסמוכה דיר א-זור. "היו פה כמה מטוסים ישראליים, שעשו בומים על-קוליים מעל העיר ואולי גם זרקו משהו. אנחנו לא שמענו התפוצצויות על הקרקע", סיפר עלי (שם בדוי), שביקש שלא להזדהות בשמו האמיתי.

 

בתחילה הכחישו הסורים שהייתה תקיפה בשטחם. אחר כך טענו שהיה זה יעד במדבר, ולאחר מכן טענו שהיה זה מתקן אזרחי. גרסה מאוחרת יותר דיברה על בסיס טילים. עד היום לא אישרו כי המתקן היה כור גרעיני. כחודש לאחר התקיפה אמר נשיא סוריה בשאר אסד בראיון ל-BBC כי "סוריה שומרת לעצמה את הזכות להגיב למתקפה".

 

בחודש יוני 2006, בשעות הבוקר המוקדמות, ביצעה רביעיית מטוסי F-16 של חיל האוויר גיחה מבצעית מעל ארמון הנשיאות בסוריה, סמוך לעיר לטקייה. ישראל מסרה אז כי "הגיחה בוצעה במסגרת פעילות צה"ל וישראל רואה בהנהגת סוריה נותנת חסות לראשי הטרור ובראשם החמאס". הדברים נאמרו בין היתר על רקע פתיחת פעולה נרחבת של צה"ל ברצועת עזה.

 

"טסו גם שם". לטקיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"טסו גם שם". לטקיה(צילום: רויטרס)

 

מטוסי חיל האוויר חגו מעל ארמון הנשיאות בשעה שהנשיא בשאר אסד שהה בו. סוריה מצדה לא הגיבה מיידית, אך שעה קלה לאחר ההודעה הישראלית על הגיחה דיווחה בעצמה כי המטוסים הישראליים זוהו, ונורתה לעברם אש שכפתה עליהם לשוב כלעומת שבאו. הסורים לא הגיבו.

 

באוקטובר 2003, לאחר הפיגוע במסעדת מקסים בחיפה, תקפו מטוסי חיל האוויר מחנה אימונים פלסטיני בשטח סוריה. בביירות אמרו כי מדובר במחנה ישן, ששימש בעבר את ארגונו של אחמד ג'יבריל. הסורים לא הגיבו לתקיפה.

 

ביולי 2001 תקפו מטוסי חיל האוויר עמדות מכ"ם סוריות בשטח לבנון, בעקבות מתקפה של חיזבאללה על מוצבי הר דב. בעקבות התקיפה התנהלו חילופי

 אש כבדים בין חיזבאללה לצה"ל בגזרת הר דב. חיזבאללה ירה עשרות פצצות מרגמה וטילי נ"ט, וצה"ל השיב בירי של טנקים, ארטילריה ומסוקים. לא היו נפגעים לצה"ל.

 

גם בחודשים האחרונים, כשהקרבות בין צבאו של אסד למורדים בסוריה התקרבו לגבול ישראל ופגזים התפוצצו בגולן, נורו פעמיים טילים לעבר שטח סוריה. בנובמבר 2011 ירה כוח צה"ל  טיל "תמוז" לעבר עמדת מרגמות בשטח סוריה, אחרי שפצצת מרגמה בקוטר 120 מ"מ שנורתה מסוריה פגעה במוצב צה"ל בתל חזקה. בישראל העריכו שחייליו של אסד ירו על המורדים המבקשים להפיל את שלטונו ולהפך, ושישראל עצמה לא הייתה היעד וסוריה לא הגיבה. בהמשך אותו חודש נפצע חייל צה"ל באורח קל מאוד מנתז של קליע.

 

הרכב שבו חוסל עימאד מורנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרכב שבו חוסל עימאד מורנייה(צילום: AFP)

 

אבל לא רק תקיפות אוויריות מיוחסות לישראל. בפברואר 2008 חוסל עימאד מורנייה, קצין המבצעים של חיזבאללה, בפיצוץ מסתורי בדמשק. מורנייה היה מבוקש בין היתר בשל חטיפת מטוס TWA בלבנון ב-1985, וחטיפתם של אזרחים מערביים בשנות ה-80 בלבנון. מן הזווית הישראלית, מורנייה מעורב בשלל אירועי טרור וחדירות מגבול הצפון - בכלל זה בחטיפת החיילים עומר סוואעד, עדי אביטן ובני אברהם, וככל הנראה - גם בחטיפתם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מטוס קרב של חיל האוויר. ארכיון
צילום: איי פי
עימאד מורנייה. חוסל בדמשק
צילום: רויטרס
מומלצים