החוקר נגד רמדיה: "מי יבריא את הילדים החולים?"
היום יוכרע דינם של שלושה בכירים לשעבר בחברה ששיווקה פורמולה פגומה, אולם החוקר לשעבר בפרשה חושש: "גם אם יורשעו, בגלל הזמן שחלף יוטלו עליהם רק עבודות שירות. היה צריך להאשים בהריגה". אלו הנאשמים בגרימת מוות ברשלנות
אחרי תשע שנים של מאבק משפטי, בית משפט השלום בפתח תקווה ישים היום (ד') סוף לפרשת רמדיה
- לפחות בערכאה הזו - ויכריע את דינם של שלושה בכירים לשעבר בחברה שנאשמים בגרימת מוות ברשלנות. עם זאת, יש הטוענים גם כיום כי סעיף האישום אינו חמור מספיק. "הבאנו ראיות להריגה", סיפר ל-ynet האיש שעמד בראש צוות החקירה המשטרתי, "אך לבסוף הפרקליטות הסתפקו בייחוס עבירה פחותה יותר בניגוד לדעתי".
לצורכי תינוקות. הנאשם השני הוא גדעון לנדסברגר, שהיה מנכ"ל החברה, וגם כן מונה לתפקיד חרף היעדר השכלה מקצועית בתחומים של ייצור ופיתוח תמ"ל. לפי האישום, הוא היה אחראי לטיב המוצרים ולבטיחות שלהם עבור הצרכנים.
גם החוקר לשעבר, עו"ד אבי מנצור, שבתפקידו הקודם היה קצין החקירות של משטרת מחוז מרכז בדרגת ניצב-משנה, יגיע היום לבית המשפט כדי לשמוע את הכרעת הדין. "זו אחת החקירות הקשות שהייתי שותף לה", הוא גילה, "לקחתי אותה ללב בצורה קשה מאוד. עד החקירה לא ידעתי בכלל מה זה רמדיה, אבל הבנתי די מהר שמדובר בפרשה רצינית, אחת הפרשות הקשות והחמורות שידעה המדינה".
''אם אני אוכל משהו מקולקל ומרגיש לא טוב, אני הולך לרופא, אבל פה היו תינוקות שלא יכלו לדבר ולהגיד שמשהו לא בסדר", הזכיר מנצור, שסיפר על הוויכוחים עם הפרקליטות ביחס לסעיף האישום. הוא גילה גם כי החוקרים שקלו להוציא את גופות הילדים מהקברים, ''כדי להוכיח קשר סיבתי בין המחסור בוויטמין לבין המוות. קראתי למשפחות והבהרתי להם את זה, כמעט הייתה הסכמה. לבסוף הגענו לרופאה מבית חולים הדסה שבידיה היו תוצאות בדיקות שהוכיחו את הקשר".
לדברי מנצור, החקירה עצמה הסתיימה תוך שמונה חודשים אבל בכל התהליכים שלאחר מכן נרשמה סחבת שמעוררת תרעומת. "אחרי תשע שנים, למה ניתן לצפות? גם אם הם יורשעו, בגלל הזמן שחלף יוטל עליהם עונש של כמה חודשי עבודות שירות וזהו. ומי יחזיר את הילדים שנפטרו? מי יבריא את הילדים החולים? המשפט עוד מעט מסתיים, הנאשמים ילכו הביתה, וההורים שלבי איתם יישארו עם הסיפור הכואב הזה".
שלושת הנאשמים הכחישו המיוחס להם
פרשת רמדיה הסעירה את המדינה בשנת 2003 והביאה להליכים פליליים ואזרחיים נגד החברה ומנהליה, לאחר שהתגלה כי מחודש יולי עד נובמבר 2003 היא שיווקה פורמולה שגרמה למחלות עצבים בלתי הפיכות של תינוקות, שיתוקים ומחלות לב. כתב האישום שיוכרע היום הוגש לפני כחמש שנים, ובו מוזכרים שלושה בכירים בחברה.
הראשון הוא פרדריק בלק, לשעבר מנהל מו"פ ואיכות וטכנולוג המזון בחברה, שלפי האישומים, נשכר לתפקיד אף שהיה חסר ניסיון בתחום ולא עבר מעולם השתלמות מקצועית הקשורה למזון תינוקות או
עדויות המשפחות
"גיא לא הצליח להחזיק את ראשו"
רענן בן-צור
"אף אחד לא אומר שזו טרגדיה של המשפחות", אמר בכאב אלי אולנובסקי שאיבד את בנו גיא, כשהיה בן שלושה חודשים. "יש לי בבית ילדה שמונשמת ונלחמת על כל טיפת נשימה", סיפרה אמה של נועה חייבי שנותרה בחיים, אך "נתונה לחסדי מכונת ההנשמה"
האיש ששכר את שני הנאשמים האלו הוא משה מילר, הנאשם השלישי ששימש המנכ"ל ובעל מניות בהיינץ ישראל ודירקטור בחברות הבת שלה, כולל רמדיה שיווק ורמדיה תעשיות. במסגרת תפקידו הוא נדרש לפקח על ניהולן של חברות אלה. כל השלושה הכחישו את המיוחס להם. עורכות הדין נוית נגב וגל הררי-גולדמן, המייצגות את מילר, הבהירו לקראת הדיון היום כי "בעת האסון הוא לא היה מעורב בניהול השוטף ולא הייתה לו כל זיקה להשתלשלות האירועים הקונקרטית ביחס אליו".
לדבריהן, חודשים לפני האסון הודיע מילר על פרישתו הצפויה, יצא לחופשה ממושכת ולא נשא עוד בתפקיד ממשי בקבוצה. "במשפט הוכח כי תפקודו של משה כמנכ"ל בשנות ה-90 היה תקין וראוי ועמד בכל סטנדרט, וגם העובדה שמשה חזר לחברה עם היוודע דבר האסון, העמיק את מעורבותו בה והעמיד את עצמו לרשותה, אין בה כדי ללמד על תפקידו ואחריותו לאסון", הן הוסיפו.
היום, כאמור, יוכרע דינם והשלושה ודאי מקווים שהחלטת השופטת ליה לב און תהיה דומה לזו במשפט של חמשת עובדי משרד הבריאות שהיו אחראים לנושא הכנסת הפורמולה לישראל, ולכל הדעות יצאו בזול מהפרשה. ביוני 2011 הם הודו במסגרת עסקת טיעון בביצוע מעשה שעלול היה לגרום להפצת מחלה. הם לא הורשעו והעונש שהוטל עליהם היה בסך הכול 500-400 שעות עבודה לתועלת הציבור.
רמדיה. ארכיון
עו"ד אבי מנצור. "לקחתי ללב את החקירה"
צילום: אלי סניור
מומלצים