שתף קטע נבחר

חלון הזדמנות היסטורי לשינוי השיטה

תוצאות הבחירות מדגישות שוב את הכשל שבשיטת הממשל הנוכחית. אך הפעם נוצרה הזדמנות אמיתית לשינוי. לקראת יום שידורים מיוחד

יש סיבה לאופטימיות מתוצאות הבחירות לכנסת ה-19. לראשונה זה שנים רבות ניתן להקים קואליציה אזרחית רחבה שלא נשענת על המפלגות הסקטוריאליות המאפשרת לבצע מהלכים מרחיקי לכת עבור מדינת ישראל. אין ספק שרשימת הרפורמות הנדרשות לביצוע ארוכה וחשובה, אולם בראש סדר העדיפות חייבת לעמוד התביעה לשינוי שיטת הממשל.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

גם שוטרים מתאמים עדויות ומשקרים / בועז סנג'רו

שינוי שיטת הבחירות - כי אין דרך אחרת / יובל ליפקין

 

נושא שיטת הממשל והצורך בתיקונה נמצא בתודעה הציבורית והפוליטית זה זמן רב, אך במשך שנים לא ניתן היה להגיע להסכמה על שינוי השיטה, בעיקר בשל הלחץ של המפלגות הקטנות והסקטוריאליות שחששו לפגיעה בכוחן בעקבות שינוי שכזה. נראה שהבחירות האחרונות מהוות שעת כושר לביצוע הרפורמה החשובה הזו. גם ראשי המפלגות השונות זיהו את חלון ההזדמנויות. מלבד חברי הכנסת יאיר לפיד ושאול מופז שחרתו על דגלם את הנושא במהלך קמפיין הבחירות שלהם, ניתן לשמוע בשבועות האחרונים גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת ח"כ אביגדור ליברמן מדברים על החשיבות שבשינוי שיטת הממשל, וכן את יו"ר התנועה ח"כ ציפי לבני שמביעה תמיכה מלאה במהלך.

 

אמנם המפה הפוליטית שנוצרה מעניקה תקווה שניתן יהיה לשנות את השיטה, אך תוצאות הבחירות מדגישות שוב את הכשל שבשיטת הממשל הנוכחית. אם עד שנות השמונים קיבלו מפלגות השלטון בממוצע כ-45 מושבים בכנסת ישראל, הרי שבעשור האחרון מתקשות מפלגות אלו לעלות מעבר ל-30 מנדטים.

 

בבחירות האחרונות, למרות האיחוד בין שתי המפלגות המובילות את גוש הימין, קיבלה מפלגת הליכוד-ביתנו בקושי רבע מהמושבים בבית. המפלגה השנייה בגודלה, יש עתיד, לא הצליחה לחצות את רף 20 המנדטים. שתי המפלגות הגדולות יחדיו אינן מגיעות אפילו ל-50% מהמושבים בכנסת. פעם נוספת קיבלנו כנסת שסועה ומרובת מפלגות המקשה על האפשרות להקמת קואליציה יציבה ומאיימת לשים את הצרכים הסקטוריאליים לפני האינטרסים הלאומיים.

 

כדי להתמודד עם הכשלים הקיימים בשיטת הממשל, שלושת הגופים המרכזיים הפועלים בנושא - עמותת יש סיכוי, המרכז להעצמת האזרח וישראלים למען הצלת הדמוקרטיה - איחדו כוחות וגיבשו יחדיו הצעת חוק משותפת. עיקרי הצעת החוק הם:

  1. העלאת אחוז החסימה ל-4%.
  2. קביעה כי ראש הממשלה הוא ראש הסיעה הגדולה ביותר.
  3. שילוב מרכיב של בחירות אזוריות.
  4. רוב מיוחד לפיזור הכנסת.
  5. הגבלת מספר השרים ואימוץ החוק הנורבגי לפיו שר מחויב להתפטר מהכנסת.

 

אימוץ הסעיפים הללו ייתן מענה לרוב הבעיות בשיטת הממשל הנוכחית. מתווה זה יצמצם את מספר המפלגות ויסייע להתכנסות לשתי מפלגות ציר מרכזיות. בנוסף, הוא יסייע לצמצם את יכולת הסחיטה של המפלגות הקטנות, ומעל לכול - שיטה זו תסייע בהגברת היציבות במערכת השלטונית.

 

כמי שמתבונן מהצד בפוליטיקה, ניתן להסכים שקיימת אינפלציה בשימוש במושג "חלון הזדמנות היסטורי" שהפך לקלישאה. מעבר לציניות ולספקנות, ניתן בהחלט לזהות שהבחירות האחרונות הביאו עמן בשורה אמיתית - והפעם קיימת אפשרות אמיתית להביא את השינוי הנכסף ולהוביל את ישראל לעבר שיטת ממשל שתאפשר יציבות ומשילות ראויה, כזו שתסייע למדינת ישראל להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים בפתח, ולא פחות חשוב מכך - תסייע להחזיר את אמון הציבור בפוליטיקה ובפוליטיקאים בישראל.

 

הכותב הוא ראש המוסד לשעבר ויו"ר עמותת "יש סיכוי"

 

ביום רביעי 27.02 יקיים ynet יום שידורים מיוחד בנושא שינוי שיטת הממשל בישראל. ביום השידורים יקחו חלק השר משה כחלון בראיון מיוחד, נשיא אוניברסיטת חיפה עמוס שפירא ופוליטיקאים מכל הקשת הפוליטית.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים