שתף קטע נבחר

HIV: טיפול מוקדם בקוקטייל מרפא 10% מהנשאים

מומחים ממכון המחקר פסטר בצרפת טוענים שהצליחו לרפא 10% מנשאי HIV באמצעות טיפול רפואי מוקדם שניתן במסגרת 10 השבועות הראשונים מרגע ההדבקה. כיום ניתן אותו טיפול רק כשהמטען הנגיפי בגוף עולה משמעותית

טיפול מוקדם לאחר ההדבקה בנגיף ה-HIV מצליח לרפא אחד מכל עשרה נשאים: כך מדווחים בסוף השבוע מומחים בצרפת. על הממצאים מדווח כתב העת PLoS Pathogens.

 

במחקר בדקו החוקרים את מצבם של 14 נשאי HIV שהחלו טיפול תוך 10 שבועות מרגע ההדבקה. אצל כל החולים נשאות הנגיף נמצאה במקרה, לאחר שפנו לבתי החולים בשל בעיות רפואיות אחרות.

 

כל 14 הנשאים החלו בטיפול אנטי ויראלי למשך שלוש שנים בסיומן הפסיקו את הטיפול, זאת לאחר שבדיקות שנערכו להם הראו כי הנגיף אינו נראה עוד בבדיקות הדם שלהם. לאור הממצאים העריכו המומחים ממכון המחקר פסטר בצרפת כי כ-15% מהנשאים המתחילים טיפול מוקדם נגד נגיף ה-HIV, תוך שבועות ספורים מרגע ההדבקה, לא יזדקקו עוד לטיפול תרופתי. במצב זה, סבורים החוקרים, הטיפול המוקדם מכניס את הנשא למצב של "הפוגה" (רמיסיה) שאינה מצריכה עוד טיפול בקוקטייל התרופות למשך שנים ארוכות או בכלל לא.

  

בישראל, כמו גם במדינות רבות בעולם, מתחיל הטיפול בנשאים כאשר רמת ה-CD4 היא 500 ומטה, ולאחר שנמצאה רמת מטען נגיפי גבוהה בדם. ה-CD4 הוא מרכיב של מערכת החיסון וככל שרמתו יורדת, כך רבים הזיהומים.

 

במקרים מסויימים, מתחיל הטיפול עוד קודם לירידה של ה- CD4, כמו במקרים של מחלות כרוניות נלוות, או אצל אישה בהריון כדי להפחית את הסיכון להעברת הנגיף לעוברה שברחם.

 

"הטיפול המוקדם לא מוכר במבוגרים, אבל בילדים הוא בהחלט מקובל", מסביר ל-ynet ד"ר איציק לוי, ראש היחידה לאיידס במרכז הרפואי שיבא, "זה גם הגיוני. כבר די הרבה זמן אנחנו טוענים, שאם נצליח לחסל את הווירוס לפני שהוא מבסס השתלטות על תאי הגוף, בהחלט יש מצב שהוא לא יגרום להדבקה".

 

לדברי ד"ר לוי, מרבית הנשאים מגיעים לבדיקה זמן רב לאחר ההדבקה, אולם במקרים בהם קיים אדם יחסי מין בלתי מוגנים עם נשא או חולה איידס, מתחיל באופן מיידי הטיפול המונע בקוקטייל, למשך חודש, עוד לפני קבלת תוצאות הבדיקות.

 

- האם בעקבות מחקר זה מן הראוי להקדים את הטיפול בקוקטייל לנשאים שרק גילו שנדבקו?

 

"הטיפול לא צפוי להשתנות בעקבות המחקר החדש. אלו תוצאות עדיין מאוד מאוד מוקדמות ממחקר מאוד קטן. אין עדיין הוכחות חזקות, שתחילת טיפול כשה-CD4 הוא מעל 500, הוא יעיל וטוב. לטיפול בקוקטייל, צריך לזכור, יש תופעות לוואי רבות, חלקן קשות, וצורך בנטילה רבה של תרופות, ומכל המחקרים שבוצעו עד כה, עולה כי הפרוטוקול הקיים, הוא הנכון – טיפול ברמת CD4 מעל 500. קיימים בדרך מחקרים נוספים, שאולי ישנו את התפיסה הזו, אבל נכון להיום, זה המצב".

 

כבר הוכח: טיפול 72 שעות לאחר הדבקה - מונע המחלה

על הצלחתו של הטיפול המוקדם של קוקטייל התרופות דווח בעבר ב-ynet. הוא ניתן במקרים בודדים, כאשר מקיים אדם יחסי מין עם נשא וכאשר קיים חשש כבד להדבקה או כאשר התקבלה הוכחה מעבדתית להדבקה בתוך 72 שעות מרגע ההדבקה.

 

מאז 1996 ועל פי הנחיות המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ניתן טיפול מונע לאלה שנחשד כי נחשפו לנגיף ה-HIV. הטיפול ניתן סמוך ככל האפשר למועד החשיפה האפשרי, ולא יאוחר מ-72 שעות. הטיפול מכונה "טיפול מונע שלאחר חשיפה (PEP)".

 

הטיפול ניתן למשך חודש ימים, וכולל שילוב של שתיים או שלוש תרופות מקוקטייל התרופות האיידס, לפי שיקול הרופא ולפי הידוע על מקור החשיפה. בשנים האחרונות אומץ פרוטוקול הטיפול הזה, ועד כה טופלו בו עשרות ישראלים. בדיקות שנערכו להם לאחר הטיפול הראו כי דמם נקי מנגיף ה-HIV.

 

לפני כשבועיים דווח על תינוקת בארה"ב שנולדה לאם נשאית HIV. היא טופלה זמן קצר לאחר הלידה ו-29 ימים לאחריה כבר לא היה זכר לנגיף בגופה. הרופאים המשיכו עם הטיפול 17 חודשים, עד אשר מסיבה לא ברורה הפסיקה האם להביא את התינוקת למרפאה - ולכן היא לא קיבלה את הקוקטייל. 10 חודשים לאחר מכן נבדקה התינוקת שוב - והתברר כי אין כל זכר לנגיף.

 

בוועד למלחמה באיידס שמחו לשמוע על המחקר, ומסרו את התגובה הבאה: "אנחנו שמחים על כל התקדמות מחקרית בתחום ה-HIV, אך מוצאים לנכון להדגיש שחלק ממחקרים אלה מצויים בחיתוליהם, ואין בהם כדי להצדיק סטייה מאצעי ההגנה המוכרים: שימוש בקונדום, ובדיקות דם תקופתיות. המחקר הנוכחי מלמד לכאורה, בין השאר, שמעבר להיותו מונע הדבקות נוספות, הרי שגילוי מוקדם עשוי לשפר משמעותית את מצבו הבריאותי של נשא HIV שזה עתה נדבק. ככלל, מעבר לטיפול המונע, שניתן בנסיבות מסוימות כבר כיום עד 72 שעות לאחר חשיפה אפשרית, יש צורך להיבדק עם תום "תקופת החלון" (כ-50 יום לאחר המגע הלא מוגן) בכדי לאתר הדבקה אפשרית, ובכך לסייע להתמודדות המערכת החיסונית עם הנגיף. שימוש בטוח בקונדום בעת קיום יחסי מין הוא עדיין הפתרון האמיתי ל-HIV"

 

בישראל חיים כיום לפחות 5,656 נשאי HIV. נכון לשנת 2011 ישנה עלייה נוספת בשיעור המתגלים החדשים עם 453 נשאים חדשים. מ-1981 ועד סוף שנת 2011 התגלו 7,032 מקרים בישראל. לפי נתוני הוועד למלחמה באיידס כ-70% מהאוכלוסייה מעולם לא עשו בדיקת HIV, כך שמספר נשאי ה-HIV בישראל גדול בהרבה מהמספר הידוע.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיפול המוקדם גורם למצב של הפוגה תקופה ארוכה
צילום: Gettyimages Imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים