שתף קטע נבחר

הנייה: ארדואן יבוא לעזה, הבטיח שהמצור יוסר

ראש ממשלת חמאס אמר כי ראש ממשלת טורקיה צפוי להגיע לביקור רשמי באמצע אפריל. אמש הסתיים המשבר בין ירושלים לאנקרה בתיווך ארה"ב, לאחר שנתניהו התנצל על אירועי המשט. טורקיה: ארדואן פעל בתיאום עם הנייה ואבו מאזן

לאחר הפיוס ההיסטורי עם ישראל , האם צפוי גם ביקור היסטורי של מנהיג טורקי ברצועת עזה? ראש ממשלת חמאס, איסמאעיל הנייה, אמר כי ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, יבקר ברצועה באמצע החודש הבא. הנייה אמר את הדברים אמש (יום ו') במהלך דברים שנשא לרגל יום השנה התשיעי לחיסולו של מנהיגה הרוחני של חמאס, אחמד יאסין. הוא הדגיש כי "ישראל הסכימה לקבל את שלושת התנאים הטורקיים שהם: התנצלות על אירועי המרמרה, פיצוי למשפחות הקורבנות הטורקיים והסרת הסגר מעל רצועת עזה".

 

פיוס בין טורקיה לישראל - הכותרות האחרונות:

 

ארדואן התקשר אמש לנשיא הפלסטיני אבו מאזן, ולראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, ועדכן אותם על הסכמה הטורקית-ישראלית. לדברי הנייה, ארדואן הבטיח למשעל בשיחת הטלפון כי ישראל תסיר את המצור מעל רצועת עזה. ראש הממשלה הטורקי צפוי להיכנס לרצועת עזה ממצרים דרך מעבר רפיח.

 

בביקורו ברצועת עזה צפוי ארדואן לגזור באופן סמלי סרט לפתיחתו של בית החולים הטורקי שמוקם בימים אלו בצפון רצועת עזה. בית החולים מוקם אחרי שישראל אישרה להכניס את ציוד הבנייה שלו לרצועת עזה מנמל אשדוד ודרך מעבר כרם שלום. בית החולים שיכלול כ-150 מיטות צפוי להיפתח באופן רשמי בחודשים הקרובים.

 

 

אולם לא רק רצועת עזה אמורה להנות מהפירות של סיום הסכסוך בין ישראל לטורקיה. לאחרונה אישר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף איתן דנגוט, לטורקיה להעביר למנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית אופנועים שישמשו אותם לפעילותם השוטפת. האופנועים כבר הגיעו לישראל ונמצאים בנמל אשדוד והם אמורים להיות מועברים לגדה המערבית מייד אחרי חג הפסח.

  

מאז אירועי המרמרה דווח כמה פעמים כי ארדואן צפוי לבקר ברצועת עזה אולם לבסוף הוא לא עשה זאת מסיבות שונות. בדיווחים השונים היה רצון של טורקיה ושל חמאס לקיים ביקור שלך ראש מדינה בעזה כדי לשבור את המצור וארדואן היה בחירה טבעית לכך, אולם לבסוף ראש המדינה הראשון שביקר ברצועת עזה מאז תחילת הסגר הישראלי, היה אמיר קטאר חאמד בן חליפה א-תאני שהגיע לרצועה בחודש אוקטובר 2012. א-תאני הבטיח במהלך ביקורו שקטאר תממן פרוייקטים גדולים מאוד של בנייה ברצועה בעלות של כמעט חצי מיליארד דולר.

 

לוחם שייטת במרמרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לוחם שייטת במרמרה(צילום: AFP)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

אמש הגיע לסיומו המשבר החריף בין אנקרה לירושלים, לאחר שראש הממשלה נתניהו התנצל בפני ארדואן. לפי לשכת נתניהו, השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות והפסקת ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו. בסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה סוכם כי ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית.

 

ראש ארגון IHH, בולנט ילדרים, שארגן את משט המרמרה לרצועת עזה, בירך על ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה ואמר כי זו הצלחה פוליטית ודיפלומטית עבור טורקיה. כך דיווח אתמול העיתון הטורקי "הורייט". "ההתנצלות ופיצוי משפחות ההרוגים חשובות ביותר", אמר אתמול ילדרים לעיתון הטורקי, "אך אנחנו עדיין דורשים את הסרת המצור הימי מעל עזה. המאבק יימשך עד שהמצור על עזה יוסר".

 

שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, אמר כי כל דרישותיה המרכזיות של טורקיה זכו למענה בהתנצלות הרשמית של ישראל על אירועי המשט לעזה במאי 2010, שבו נהרגו תשעה אזרחים טורקים. בראיון לערוץ הטלוויזיה הטורקית TRT אמר דבוטאולו: "דרישותינו הבסיסיות נענו, קיבלנו את מה שרצינו". הוא סיפר כי רגעים לפני שיחתו עם בנימין נתניהו, התקשר ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה ולנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן כדי לבקש את אישורם לקבל את התנצלות נתניהו.

 

אובמה עם ארדואן. גם נשיא ארה"ב היה על הקו  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה עם ארדואן. גם נשיא ארה"ב היה על הקו (צילום: AFP)

 

השגריר הטורקי והכיסא הנמוך. אחד מרגעי השפל של הסכסוך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השגריר הטורקי והכיסא הנמוך. אחד מרגעי השפל של הסכסוך(צילום: גיל יוחנן)

 

דבוטאולו אמר כי ההתנצלות של ישראל בפני טורקיה הייתה תוצאה של משא ומתן ארוך של שלוש שנים, וכי למזכיר המדינה האמריקני הטרי ג'ון קרי היה תפקיד מפתח בהגעה לפתרון: "הוא דיבר אתנו מאוד בפתיחות, והצגנו בפניו את שלוש התביעות שלנו (התנצלות, פיצויים והסרת המצור על עזה). דיברתי אתו שש פעמים בשבוע האחרון".

 

סגן שר החוץ בימי שיא המשבר מול טורקיה, דני אילון, שזכור גם כמי שהושיב בשיחת נזיפה את השגריר הטורקי על כיסא נמוך כמעשה השפלה, אמר אמש ל-ynet כי לדעתו המהלך שעשה נתניהו הוא נבון ונכון. "יחסי ישראל עם טורקיה חשובים מאוד, אבל הבעיה עד עכשיו הייתה מהותית, לא בעיה של מילה פה ומילה שם. אפשר היה למסור את ההתנצלות הזו מזמן, אבל הטורקים - יותר משרצו התנצלות - רצו להשפיל את ישראל ולפגוע במעמדה. עכשיו, עם היוזמה של ארה"ב וכשזה לא נעשה על חשבון ישראל, אפשר היה להגיע לנוסח התנצלות שמכבד את כולם".

  

להערכתו של אילון, הקרבה והאינטימיות בין ישראל לטורקיה לא ישובו כעת להיות כשהיו בעבר, אבל כן ניתן לחזור ליחסים קורקטיים על בסיס אינטרסים משותפים. על תקרית הכיסא הנמוך ההיא סיפר אילון: "לי הטורקים כבר סלחו מזמן. אני, בניגוד לסיפור המרמרה, שלחתי התנצלות ברגע שהבנתי שנעשתה טעות ושהשגריר הושפל".

 

תא"ל במיל' אבי בניהו, שכיהן כדובר צה"ל בזמן התקרית, אמר בשיחה עם ynet כי "היחסים הביטחוניים בין ישראל לטורקיה חיוניים ליציבות האזור, בעיקר לאור העובדה שלשתי המדינות יש קשר הדוק עם ארצות הברית ונאט"ו, ובעיקר בגלל העובדה שגבולותיה חופפים עם עיראק, סוריה ואיראן".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן והנייה, ארכיון
צילום: AP
מומלצים