שתף קטע נבחר

זו תוכנית השוויון בנטל: פטור ל-1,800 חרדים

יו"ר הבית היהודי הציג את תוכנית הממשלה לגיוס חרדים: חרדים יזכו לדחיית שירות של 3 שנים עד גיל 21. לאחר מכן, רק 1,800 מהם יוכלו להמשיך ללמוד בתמיכת המדינה במקום ללכת לצבא. השאר יבחרו בין צה"ל לשירות אזרחי. בפורום לשוויון בנטל מתנגדים: "התוכנית מקבעת את האפליה"

שבועיים לאחר הקמת הממשלה , מציג יו"ר הבית היהודי את תוכנית הממשלה לשוויון בנטל. לפי שר הכלכלה נפתלי בנט, במסגרת התוכנית החדשה "100% ממי שמגיע לגיל 18 יוכל ללכת ללמוד תורה שלוש שנים עם אותן תמיכות שיש היום. בשנה הרביעית, יהיו 1,800 תלמידים שימשיכו לקבל תמיכה והיתר יוכלו לשרת בצבא או בשירות לאומי". מדובר ב-1,800 חרדים מתוך כ-7,000 המיועדים לגיוס מדי שנה.

 

לדברי בנט, "האחריות שתוטל על אותם חרדים תהיה לבחור מקצועות שאפשר להרוויח בהם. אל תלכו להיות עורך דין או רואה חשבון, אלא תבחרו מקצועות שחסרים בהם אנשים".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

השורה התחתונה של בנט היא ש-1,800 מתוך אותם תלמידים שימשיכו ללמוד תורה יקבלו תמיכה כלכלית מהמדינה. "היתר - אם ירצו ללמוד, יילכו קודם לצבא או לשירות אזרחי - ואחר כך יבחרו מה רצונם לעשות בחיים", סיכם.

 

הוא אמר כי ההסכמים הקואליציוניים עם יאיר לפיד ומפלגת יש עתיד מהווים "פריצת דרך". לדברי בנט, "לראשונה מדינת ישראל מכירה בצורה מפורשת בחשיבות של לימוד תורה כערך. זו פריצת דרך שלא היתה קודם בספר החוקים".

 

בנט בכנס רמלה, היום (צילום: כנס רמלה) (צילום: כנס רמלה)
בנט בכנס רמלה, היום(צילום: כנס רמלה)

 

יו"ר הבית היהודי קרא גם למעסיקים במשק להעסיק חרדים ונשים ערביות: "עדיין לא נחשפנו לפוטנציאל הטמון במגזרים אלו, אני הולך להסתער על עניין זה. ישראל חייבת להיות מדינה עם שוויון אזרחי מלא, ומצד שני ישראל היא מדינה של לאום אחד - הלאום היהודי".

 

אולם התוכנית שהציג בנט שונה מהותית מהמתווה שהציגה יש עתיד במהלך הקמפיין. על פי התוכנית של יאיר לפיד, החרדים היו אמורים לקבל בחמש השנים הראשונות פטור אוטומטי מגיוס. כעבור חמש שנים, כל אזרח שיגיע לגיל 18 יחויב להתגייס לשירות צבאי או אזרחי, כאשר לצה"ל תינתן עדיפות במיון. גודלו של צה"ל ייקבע על פי תכנון רב-שנתי, המותאם לצרכי הביטחון. לוחמים ותומכי לחימה ישרתו שלוש שנים והיתר שנתיים. חיילים שישרתו שלוש שנים, יקבלו החל מהשנה השנייה משכורת מינימום ובעת שחרורם יקבלו מלגת לימודים מלאה לתואר ראשון. מי שיסרב לשרת, יופעל נגדו החוק ויישללו זכויותיו לקצבאות לימודים או מחייה, מלבד קצבת ביטוח לאומי.

 

בפורום לשוויון בנטל הביעו אי-שביעות רצון מהתוכנית שהציג בנט: "אנחנו לא מקבלים את זה", אמרו שם, "זה צחוק מעבודה. דחיית שירות של שלוש שנים פירושה שלא מפנימים את הכרעת בג"ץ שביטל את חוק טל. אנחנו דורשים התחלה הדרגתית מגיל 18, אבל מיידית. דחייה של

ארבע שנים מקבעת את האי-שוויון וממשיכה את האפליה, מה גם שמי יודע מה יהיה בעוד ארבע שנים, אם למשל הממשלה תיפול ותבוא אחת אחרת.

 

"1,800 עילויים זו כמות גדולה בהתחשב בגודל מחזור המתגייסים. זה מעוות את כל רעיון השוויון, והעיקרון צריך להיות שכל אזרח מתגייס בגיל 18 לשירות אזרחי או צבאי, והצבא הוא זה שמחליט מי לאן. עם הממשלה הנוכחית יש לנו הזדמנות היסטורית, בנט ולפיד רוצים לקדם את השוויון ואנחנו מברכים על כך. אבל אנחנו לא מסכימים עם צורת היישום, וקוראים להם להידבר איתנו כדי לתקן אותה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפתלי בנט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים