שתף קטע נבחר

אישה, דעי את זכויותיך במקום העבודה

חוששת שהקולגה שלך מרוויח יותר ממך? תוהה כיצד להוכיח זאת ומה באפשרותך לעשות בנידון? לרגל "יום שכר שווה" - לפניכן שאלות ותשובות הקשורות לאפליה בשכר לנשים עובדות

אפלייה בשכר על רקע מין הינה אסורה על פי חוק. כיצד אפשר בכלל לדעת אם היא קיימת במקום עבודתכן ומה ניתון לעשות? לרגל "יום שכר שווה" המצוין היום (ג') - לפניכן שאלות ותשובות הקשורות לאפליה בשכר לנשים עובדות.

 

עוד על אפליית נשים - בערוץ קריירה :

 

גיליתי שעובד גבר שעושה את אותה עבודה כמוני מקבל שכר גבוה יותר, האם זה חוקי?

 

תשובה: לא. חוק שכר שווה לעובדת ולעובד קובע, כי מגיע לך שכר שווה על עבודה שווה. אם הצלחת להראות כי שכרך נמוך משל עמיתך הגבר, ושניכם עוסקים בעבודה דומה - תהיי זכאית להגיש תביעה בבית הדין לעבודה מכוח חוק שכר שווה. בתי הדין בארץ קבעו כי עצם קיומם של פערי שכר בין עובד לעובדת אשר מבצעים עבודה דומה מהווים פערי שכר בניגוד לחוק שכר שווה לעובד ולעובדת. 

 

האם מותר לתת לגבר בעל תפקיד זהה לשלי תוספת ברכיבי שכר נלווים שאינם חלק משכר העבודה הבסיסי?

 

תשובה: לא. סעיף 2 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד קובע שאסור למעסיק לתת גמול אחר לעובד או עובדת שעושים את אותה עבודה. הרכיבים הנכללים תחת ההגדרה של "גמול" הם כל מענק, תשלום לכיסוי הוצאות, תשלומים בשל החזקת רכב, שימוש בטלפון, מכסת שעות נוספות, רכישת ספרות מקצועית, ביגוד, שימוש ברכב ועוד.

 

יש לי חשד שאני מקופחת בשכר ביחס לעובד אחר, כיצד אוכל לבדוק האם החשד שלי מבוסס?

 

תשובה: לפי סעיף 7 לחוק שכר שווה, זכותך לדרוש מהמעביד מידע לעניין הוכחת פערי שכר במקום העבודה, בין היתר בדבר רמות שכר של עובדים המועסקים אצלו, לפי סוגי עובדים, סוגי משרות או סוגי דירוגים. המעסיק מחויב למסור לך נתונים במידה הדרושה לפי הענין, וכל עוד הוא נמנע מגילוי פרטים מזהים של עובדים, או שמסירת המידע אינה מהווה הפרה של דין אחר.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ניגשתי למעסיק שלי עם תלונה על שכר לא שווה, והוא מצידו טוען שזה חוקי היות וחתמתי על חוזה אישי בו נקבע גובה השכר. האם ניתן לעשות משהו בעניין?

 

תשובה: כמבן - סעיף 12 לחוק שכר שווה קובע שהזכות לשכר שווה על פי החוק אינה ניתנת להתניה או וויתור, גם בהסכמת העובד בחזה אישי.

 

עזבתי את מקום העבודה שלי שהפלה אותי בשכר לעומת גבר, האם אני יכולה לתבוע פיצוי רטרואקטיבית?

 

תשובה: כן. חוק שכר שווה תוקן לאחרונה כך שתקופת ההתיישנות להגשת תובענה לפי חוק שכר שווה עומדת על 5 שנים.

 

האם אני יכולה לתבוע מכוח חוק שכר שווה, גם כאשר אני מרוויחה פחות מעמיתה אישה שעושה עבודה דומה לשלי?

 

תשובה: לא. חוק שכר שווה חל רק על פערי שכר בין גבר לאישה. עם זאת, במידה ואת חושבת שאת מופלת בשכר אל מול עמיתתך בשל עילת אפליה אחרת שמופיעה בחוק שוויון ההזדמנויות, כמו לאום, מצב אישי, הריון, טיפולי פוריות וכו.

 

הופלתי בשכרי לעומת עמית גבר שעושה עבודה דומה לשלי, ואני מבקשת לתבוע את המעסיק גם מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, האם זה אפשרי?

 

תשובה: חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה בשל מגוון רחב של עילות, ביניהן גם על רקע מין, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ גופית, הורות וכדומה. כאשר איסור אפליה חל על אחד מהשלבים הבאים: בקבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום, הכשרה או השתלמות מקצועית, פיטורין או הטבות בקשר לפרישה. חוק השוויון אוסר גם על אפליה בשכר על רקע מין.

 

חשוב לציין כי אפליה היא הבחנה בין קבוצות המבוססת על שוני שאינו רלוונטי - לכן, בכל מקום בו אתן חוששות כי הופלתן בשל העילות האסורות בחוק שוויון ההזדמנויות כל שעליכן לעשות הוא להביא ראיות ראשוניות לכך שהופלתן לרעה. המעסיק הוא זה שצריך להראות כי לא הפלה אותך

 

מה עליי לעשות כדי להוכיח פערי שכר מכוח חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה?

 

תשובה: כל שעליך לעשות הוא להוכיח קיומם של פערי שכר בינך ולבין עובד גבר שעושה עבודה דומה. בשלב זה עובר נטל ההוכחה למעסיק, על מנת להוכיח כי לא הפלה אותך בשכר בשל מגדרך. כלל זה נקבע בפס"ד אורית גורן נגד הום סנטר.

 

עד מתי אוכל לתבוע את המעסיק לפי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה?

 

תשובה: תקופת ההתיישנות בחוק שוויון ההזדמנויות עומדת כיום על 3 שנים.

 

למי ניתן לפנות לקבל ייעוץ או סיוע בתביעה?

 

תשובה: לקבלת ייעוץ נוסף בנושאי אפליה בשוק העבודה, ניתן לפנות לנציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה, בטלפון: 02-6662701, פקס: 02-6662789, או דרך אתר האינטרנט:www.moital.gov.il/shivion.

 

ניתן גם לפנות לשדולת הנשים בטלפון 03-6123990, בימים ראשון וחמישי בשעות 19:00-15:30, שלישי 13:00-10:00, או בדוא"ל adv@iwn.org.il.  

 

הכותבת היא מנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, משרד הכלכלה והמסחר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרוויחה פחות? תתבעי
צילום: shutterstock
מומלצים