שתף קטע נבחר

החוק החדש: 1,800 פטורים לחרדים, גיוס בגיל 21

לידי ynet הגיעה הצעת החוק של ועדת פרי, שתסעיר בחודשים הקרובים את המדינה בדרך למהפכת הגיוס: בתום שלוש שנים יגויסו כ-65% מהחרדים, אחריות אישית תוטל על ראשי ישיבות. מהו המקל ומה הגזר, וכמה ישרתו בישיבות ההסדר? כל הפרטים

מהפכת הגיוס יוצאת לדרך, וכך היא תיראה: אחרי ההבטחות, ההצהרות והוויכוחים, למזכירות הממשלה מוגש הבוקר (יום ה') דו"ח מסקנות הוועדה לשוויון בנטל, בדמות תזכיר החוק שמבקש לערוך שינויים היסטוריים ביחס לחברה החרדית. לידי ynet הגיע המסמך המלא שמפרט את התוכנית המדוברת שצפויה לעורר סערה ולעמוד בלב הוויכוח הציבורי בחודשים הקרובים.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

את הוועדה שנועדה לנסח חוק שיחליף את "חוק טל" הוביל השר יעקב פרי (יש עתיד), על רקע החשש והזעם בחברה החרדית ואיומים בהפגנות ענק. חודשיים של דיונים אינטנסיביים עם שרים, נציגי צה"ל, משרד המשפטים, הרשות לשירות אזרחי ואחרים, הולידו רפורמה מקיפה במערך הגיוס לצבא. לפי ההצעה, בתום תקופת ביניים של שלוש שנים החברה החרדית אמורה גם היא לשאת בנטל השירות, שאמור להצטמצם עבור כלל הבנים - מ-36 חודשי חובה ל-32. לבנות דווקא יוארך משך השירות מ-24 ל-28 חודשים.

 

הרפורמה המקיפה כוללת בין היתר שורה של תמריצי גיוס, סנקציות למשתמטים ולישיבות, מערך אכיפה וגם שורה תחתונה אחת: החל מ-1 באוגוסט הקרוב, כל מי שמלאו לו 18 יחויב לשרת את המדינה בשירות צבאי או אזרחי בתום דחיית שירות שתתאפשר לצורך לימוד תורה, עד גיל 21 בלבד. לשם השוואה, ועדת פלסנר, שהוקמה בשלהי כהונת הממשלה הקודמת וראש הממשלה נתניהו סירב לקבל את המלצותיה, הציעה דחייה עד גיל 22.

 

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

בהדרגה ולאחר תקופת הביניים, שואפת הוועדה עד 2016 להגיע לאחוזי גיוס גבוהים במיוחד: מבין 8,000 חרדים במחזור לגייס 5,200 לשירות (65 אחוזים, חלק מהם לצבא וחלק לשירות אזרחי). פטור יינתן ל-1,800 "עילויים" או "מתמידים", ו-1,000 אחרים צפויים "לנשור" מסיבות רפואיות ואחרות. בוועדת פלסנר דובר על 1,500 פטורים במחזור, ואילו במצע "יש עתיד" נכתב ש"מעטים" יזכו לפטור.

 

ביום ראשון הקרוב, בישיבה מרתונית שצפויה להימשך אל תוך הלילה, יאשרו השרים את הסעיפים בזה אחר זה ולאחר מכן תועלה ההצעה לוועדת שרים לענייני חקיקה ולהמשך ההליך בכנסת.

 

דחיית שירות, אחריות אישית של ראשי הישיבות

כל מועמד לשירות ביטחון (מלש"ב) בן 17 מחויב כבר כיום להתייצב לרישום ובדיקה (צו ראשון). בהצעת החוק החדשה יוסדר הנושא שנותר במעין תקופת דמדומים מאז פקיעת חוק טל באוגוסט האחרון, ויוקם מרכז קליטת חרדים (מקח"ר) במסגרת מערכת הביטחון.

 

אי התייצבות תביא להחלת הסנקציות הפליליות הקבועות בחוק. בנוסף, בן 17 שלא יתייצב לא יוכל להיכלל בעתיד במסלולים הייחודיים לבני הישיבות (דח"ש - דחיית שירות) ולא יועבר עבורו תקצוב לישיבה החל מהגיעו לגיל 18.

 

במתווה הקבע, מפרטת הצעת החוק, תינתן אפשרות לדחיית שירות מגיל 18 ועד 21 בלבד לשם לימוד תורה.

 

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 

השר פרי עם ראש מפלגתו, יאיר לפיד (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
השר פרי עם ראש מפלגתו, יאיר לפיד(צילום: אוהד צויגנברג )

 

החוק החדש מסמן את עולם הישיבות כמפתח ליישום, ולראשונה תוטל אחריות אישית על ראשי הישיבות עצמם. דחיית שירות תותנה בהגשת תצהירים מטעם תלמיד הישיבה ומטעם ראש הישיבה על כך שהצעיר אכן לומד, ובהתחייבות לדווח על שינוי התנאים במהלך התקופה. הגשת תצהיר כוזב, נכתב בהצעה לתיקון חוק שירות ביטחון, מהווה עבירה פלילית.

 

בנוסף, יחויב ראש הישיבה ברישום נוכחות שוטף ובהגשת דו"חות תקופתיים לצה"ל על דחויי השירות הלומדים במסגרתו. מי שנדחה שירותו "לשם לימוד תורה" יחויב בלימוד בישיבה בהיקף של 45 שעות שבועיות לפחות. עם זאת, במטרה לשלב את החרדים בשוק העבודה, בתקופות שבהן ישתתף תלמיד הישיבה בהכשרה מקצועית שתיפתח מטעם משרד הכלכלה, יחויב ל-30 שעות לימוד בלבד בשבוע.

 

בהתאמה, יחול איסור עבודה בתקופת הדח"ש (גם מעבר לשעות הלימודים) ויותרו הכשרות מקצועיות של משרד הכלכלה. בתקופה זו גם תיאסר על תלמיד הישיבה יציאה מהארץ.

 

האכיפה תעבוד?

לאחר דחיית השירות, תוכנית הקבע מבקשת לחייב כל תלמיד ישיבה להתייצב במרכז קליטת החרדים שימוקם בערים החרדיות. צה"ל הוא שיבחר את מי לגייס לשורותיו ואת מי לשלוח לשירות אזרחי. מי ששירותו האזרחי יופסק יוחזר לשורות הצבא ויהיה חייב בגיוס.

 

איך ייקבע מיהם אותם 1,800 "מתמידים" שימשיכו לקבל פטור בכל מחזור? החתימה תהיה של שר הביטחון, בסיוע רשימה שיגיש לו ועד ראשי הישיבות. אם ראשי הישיבות לא ישתפו פעולה, נכתב בתזכיר החוק, יקבע שר הביטחון בתקנות את המנגנון לקביעת זהות מקבלי הפטור. בכל מקרה, מתן הפטור יותנה בהתחייבות להמשיך ללמוד בישיבה עד גיל 26.

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

ירושלים: מפגינים נגד גיוס חרדים בשבוע שעבר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ירושלים: מפגינים נגד גיוס חרדים בשבוע שעבר(צילום: אוהד צויגנברג)
 

נוכח השינויים הדרמטיים, הצעת החוק מחייבת הקמת מנגנון פיקוח ואכיפה, שנראה כי חשיבותו לעמידה ביעדי הגיוס רבה. באשר לאכיפה לאיתור משתמטים מלימודים - צה"ל יסתייע במנגנון האכיפה ולצורך הגברתה ראשי ישיבות יעבירו ערבות כספית - למנוע תצהיר כוזב של מספר התלמידים.

 

אחת לשישה חודשים יועבר דו"ח לוועדת השרים לשוויון בנטל ולוועדת הכנסת שתקום לעניין זה. משרד החינוך יעביר לצה"ל מידע שוטף על תוצאות הביקורות שנערכות בישיבות.

 

מה כוללים התמריצים והסנקציות?

- קיצוץ רוחבי בתקציב הישיבות הכולל בהתאם לפער מיעד הגיוס שנקבע לשנה חולפת (על כל 10% פער מיעד הגיוס יקוצצו 10% מתקציב הישיבות הכללי).

- תמריצים כספיים לישיבות שבהן יהיה אחוז גיוס גבוה.

- המשך העברת תקציב עבור תלמידים שעזבו את הישיבות לטובת גיוס (שיעור המימון יינתן בהתאם לעמידה ביעדים).

- תלמיד ישיבה שהתגייס ימשיך להיספר לטובת מספר התלמידים המינימלי הנדרש בישיבה, עד שנה מיום גיוסו.

- מתן תצהירים אישיים על-ידי המלש"ב וראש הישיבה. תצהיר כוזב והפרת תנאי הפטור מהווים עבירה פלילית.

- אפשרות להטלת קנסות על אי דיווח.

- אי התייצבות לדח"ש או השתמטות מלימודים יגררו חובת גיוס מיידית בכפוף לסנקציות הקבועות בחוק.

 

סוגיה נוספת שעוררה מחלוקת בוועדה נגעה לישיבות ההסדר הדתיות-לאומיות. משך השירות לבני המסלול יוארך בתחילה מ-16 ל-17 חודשים. בתום תקופת הביניים (יולי 2016) ולמשך שלוש שנים יוארך משך השירות הפעיל בהדרגה (2-3 חודשים בכל שנה) כך שבסיום התקופה יעמוד על 24 חודשים. מסלול ישיבות ההסדר ייפתח גם לאוכלוסייה החרדית.

 

באשר לשירות האזרחי שאמור לגדול משמעותית בהיקפו (כיום כ-1,100 תקנים במחזור), תוקם רשות מיוחדת שתעסוק בנושאי סביבה, בריאות, ביטחון פנים קליטת עלייה וכדומה ויוקצו 200 תקנים לחינוך מחוץ לקהילה. כן הוצעו צעדים להגברת גיוס הערבים, כמו תחבורה ציבורית חינם למשרתים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
יעקב פרי
צילום: בני דויטש
צילום: אוהד צויגנברג
מפגינים נגד גיוס. חרדים בירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים