שתף קטע נבחר

ועדת פרי לשוויון בנטל תתכנס: מה עם הסנקציות?

הוועדה בראשות השר פרי תפתח את דיוניה ותנסה להצליח היכן שוועדת פלסנר נכשלה. ביש עתיד רוצים פעולה מהירה ב-49 הימים שהוקצבו: "המבחן האמיתי של נתניהו". יו"ר הוועדה הקודמת מסמן את המוקש העיקרי - הסנקציות האישיות

הוועדה לקידום השוויון בנטל בראשות השר יעקב פרי תתכנס היום (א') לראשונה, ואמורה בסופו של דבר להביא לתקציר חוק שיאפשר את גיוסם של בחורי ישיבות לצה"ל ולשירות אזרחי וכן את גיוסם של צעירים ערבים לשירות אזרחי משמעותי.

 

תזכורת מ-2012 - ממשלה במשבר: נתניהו פירק את ועדת פלסנר

 

השר פרי נחוש להביא תוך שבועות אחדים תקציר חוק שיהווה בסיס להצעה החדשה שתובא לדיונים בכנסת. המתווה שאותו מבקשים אנשי יש עתיד והבית היהודי להביא נכלל בהסכם הקואליציוני, אולם גורמים בוועדה חוששים שכבר בשלבים המוקדמים צפויים להתעורר קשיים משפטיים הנוגעים, בין היתר, לסנקציות האישיות והכלכליות שמבקשים להטיל על בחורי ישיבות שיסרבו להתגייס לשירות בצה"ל. 

 

הוועדה לקידום השוויון בנטל מתכנסת. ינוסח תזכיר חוק לגיוס החרדים? (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
הוועדה לקידום השוויון בנטל מתכנסת. ינוסח תזכיר חוק לגיוס החרדים?(צילום: יובל חן)

 

"אנחנו לא יודעים אם משרד המשפטים לא יתקע מקלות בגלגלים", הסביר גורם בוועדה. "ייתכן שכשנגיע לכדי חקיקה יהיו בעיות משפטיות, וגם בית המשפט העליון לא לגמרי מתלהב מסנקציות אישיות ספציפיות נגד חרדים".

 

עוד בערוץ החדשות:

הנערה שהותקפה בידי אמסטף: חשבתי שאמות

 

לדברי חבר הכנסת לשעבר יוחנן פלסנר, שעמד בראש הוועדה הקודמת בנושא, הסנקציות האישיות הן האתגר העיקרי. "אם יהיו סנקציות רציניות כדי שיעמדו ביעדים ויהיו מכסות - אז נוכל לומר שאנחנו בדרך לשינוי אמיתי. אם ינסו להביא לשינוי עם 'שיניים חלביות', אז נאבד את ההזדמנות האחרונה להביא לשינוי אמיתי בתחום הזה. הסנקציות צריכות להיות אישיות ונושכות".

 

ביש עתיד חוששים מקשיים ממשרד המשפטים ומשרי הליכוד (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
ביש עתיד חוששים מקשיים ממשרד המשפטים ומשרי הליכוד(צילום: אוהד צויגנברג )

 

פלסנר הוסיף כי הצורך עתה הוא בקבלת החלטות ולא בדיונים ממושכים. "הנתונים ידועים, הנושא מוכר, ועכשיו צריכות להתקבל החלטות כמה שיותר מהר". דברים דומים נשמעו מכיוון חבר הוועדה, השר אורי אריאל. בשיחות עם גורמים בלשכתו אמר אריאל המתווה המשותף בהסכם הקואליציוני ברור וסגור, ועל כן דיוני הוועדה אמורים לעסוק בניסוח החוק לפיו, ואין סיבה שיתגלו "מוקשים" בדרך. לדברי אריאל, הדבר הוסכם עם יו"ר הוועדה.

 

עוד על סוגיית גיוס תלמידי הישיבות:

7 שבועות לשוויון בנטל: נקבע הרכב הוועדה

 

פרי שוחח עם השרים חברי הוועדה, כדי לאמוד את עמדותיהם בסוגיית הגיוס. במפלגתו יש עתיד חוששים בשל האי-ודאות באשר לעמדות שלושת חברי הוועדה מסיעת הליכוד ביתנו. לצד השרים פרי, אריאל ועמיר פרץ, יכהנו מהסיעה המשותפת לימור לבנת, משה יעלון ויצחק אהרונוביץ'. "אנחנו לא לגמרי יודעים מה העמדה של כל אחד מהשרים", אמרו במפלגה. 

 

השר אורי אריאל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השר אורי אריאל(צילום: ירון ברנר)

 

"זה המבחן הגדול של ראש הממשלה נתניהו ושל השרים שלו, אם הם יעמדו בהתחייבויות ובהסכמים, או שמא יבוא מישהו וינסה לתקוע מקלות בגלגלים. אנחנו ממש לא רוצים שנהפוך ל'ועדת פלסנר'. צריך לשמור עכשיו על פרופיל תקשורתי נמוך, ולהתחיל לעבוד כדי שיהיה מתווה מוסכם על כולם שיובא בסופו של דבר לכנסת", הוסיפו ביש עתיד.

 

בסביבת שר הביטחון יעלון היו זהירים יותר, ואמרו כי מוקדם לומר כיצד ייראה החוק: "מערכת הביטחון וצה"ל צריכים להגיש את עמדתם ואת התוכניות שלהם. אין ספק שצה"ל רוצה את החרדים, אך עדיין צריך לבחון כיצד מגייסים כל כך הרבה אנשים. התהליך יהיה מורכב, וצריך לוודא שהוא ייעשה בצורה הטובה ביותר". 


האתגרים המרכזיים של ועדת פרי

האתגרים המרכזיים של ועדת פרי
יעדים ברורים לשירות צבאי ולשירות אזרחי, גם בתקופת המעבר שאמורה להתחיל באוגוסט 2013, ותימשך עד אוגוסט 2017. אחריה ייושם החוק כולו. היעד ל-2013: גיוס 3,300 מתוך שנתון של 7,200.
אי עמידה ביעדי הגיוס תגרור סנקציות כלכליות, הן על המועמד לשירות ביטחון והן על הישיבות שלא יעמדו בתקנים שייקבעו לה.

פתרון סוגיית "דחויי שירות". החל מאוגוסט אברכים בני 22 ומעלה שלא התגייסו ולא קיבלו פטור יוכלו לבחור לשרת. מי שלא ישרת יקבל פטור מיידי. משרד התמ"ת יחל מיידית בהכשרה למקצועות נדרשים בשוק העבודה. הרווח הצפוי למשק - שבעה מיליארד שקל.

צה"ל לא ישלם יותר לדחויי שירות בני 25 שכבר נשואים ועם ילדים. תהיה להם הברירה - שירות או פטור והצטרפות למעגל העבודה.
קיצור תקופת המעבר לשלוש שנים: יש החוששים שממשלה עתידית עם המפלגות החרדיות תנסה לעצור את הרפורמה, ולכן מבקשים לצמצם את התקופה מארבע שנים לשלוש.
 

את נציגי צה"ל, בראשות תת-אלוף גדי אגמון העומד בראש חטיבת התכנון ומנהל כוח האדם, וכן נציגי מנהלת השירות האזרחי יציגו בפני השרים החברים בוועדה נתונים הנוגעים לגיוסם של בחורי הישיבות, וכן את הצרכים של מערכת הביטחון לשנים הבאות.

 

גורמים במערכת הביטחון הוסיפו: "צריך להכין את הצבא כדי שיאמר מה הוא יכול וכמה הוא יכול לגייס. צה"ל רוצה את החרדים בשורותיו, אבל זה תהליך ארוך, וצריך לעשות את זה בהדרגתיות ובצורה מסודרת. אסור לצאת בהצהרות וגם לא להתחיל מלחמה נגד החרדים".

 

לפי החלטת הממשלה, הוועדה צריכה לסיים את עבודתה תוך 49 ימים, לגבש תקציר חוק ולהגיע להסכמות בכל הנוגע לכל סעיפי החוק - כולל המכסות, הסנקציות, לוחות הזמנים ומתווה השירות. מלבד הזמן הקצר והסנקציות האישיות, לוועדה יהיו עוד אתגרים, בהם קביעת יעדי השירות לתקופת המעבר, הדרישה לקיצור התקופה הזו וסוגיית דחויי השירות וכניסתם לשוק העבודה.


פורסם לראשונה 13/04/2013 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמע את עמדות השרים החברים בוועדה. פרי
צילום: אלכס קולומויסקי
יוטלו סנקציות אישיות על תלמידי הישיבות?
צילום: עמית שאבי
צילום: אליעד לוי
"התהליך יהיה מורכב", אמרו בסביבת יעלון
צילום: אליעד לוי
מומלצים