שתף קטע נבחר

אין סיכוי שאני הולך השנה לקייטנה!

כדורגל, מדעים, בלט, שחייה ו"כוכב נולד": מגוון הקייטנות שמוצעות כיום לילדים עצום - אך הוא גורם לכך שאנחנו, ההורים, נתקשה עוד יותר בקבלת ההחלטה. איך מתאימים קייטנה לילד, מה חשוב לבדוק וכיצד מתמודדים עם ילדים סרבנים? מדריך

החופש הגדול הוא תקופה מורכבת ולחוצה עבור הורים רבים, הנאלצים למצוא פתרון לעובדה הפשוטה שהילדים בחופש - ואנחנו לא. הקייטנות הפכו לברירה הטבעית הראשונה ולאפשרות שלנו כהורים לשמור על שפיות יחסית, בתקופה שלכל הדעות נחשבת לקשה ביותר לאורך השנה. וכך, סוגיית בחירת הקייטנה לילדים הפכה לבעלת משמעות מכרעת - החלטה שמצריכה שקלול של פרמטרים רבים, דוגמת מרחק גיאוגרפי, אפשרויות הסעה, אופי הקייטנה והערך המוסף שהיא מעניקה, כשהמטרה היא לבחור את הקייטנה שתתאים להם ביותר.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו, ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

"חשוב שבחירת הקייטנה תיעשה בהתאם לגיל הילדים, לאופיים ולצרכיהם", מדגישה מנהלת המרכז להורות ומשפחה במכללת סמינר הקיבוצים, צאלה מיינרט. "מסכת השיקולים משתנה מגיל לגיל. ככל שהילד

גדול יותר, כך חשוב שבחירת הקייטנה תיעשה בשיתוף מלא עם רצונותיו. כאשר מדובר בגילאים הרכים יותר, שלוש עד חמש לערך, חשוב לשמור עד כמה שניתן על המסגרת הקיימת והמוכרת - סביבת הגן או המעון".

 

מיינרט מציינת כי ככל שהילד יותר צעיר עולה החשיבות שמסגרת הקייטנה תהווה המשך ישיר למסגרת הגן. "כך הילד יחוש נינוח ורגוע יותר, וידרש ממנו זמן הסתגלות מועט יותר. בנוסף, חשוב מאוד שהמסגרת תכלול דמויות מאומנות ומקצועיות בעלות כישורים לעסוק בתחום ההדרכה".

 

מה חשוב לבדוק כשבוחרים קייטנה

"בבחירת קייטנה מתאימה אחד ההיבטים החשובים ביותר נוגע לניסיונם של המדריכים והיכולת שלהם לתת יחס מסור, חם ואוהב לילדים", אומרת ראש החוג לגיל הרך במכללת שאנן האקדמית הדתית לחינוך בחיפה, ד"ר ניצה דורי. "כדאי מאוד להשתמש בהמלצות מהורים שילדיהם כבר השתתפו בקייטנה ולהקפיד לבדוק את הפרטים הטכניים, דוגמת מיקום מדוייק בו היא תפעל, טיב האוכל המוגש בה וגודל קבוצת הילדים".

 

"חשוב מאוד לוודא כי לקייטנה אישורי בטיחות של הגורמים הרלוונטיים, דוגמת הרשות המקומית" מוסיפה ד"ר דינה פרג'ון, ראש החוג לגיל הרך במכללת חמדת הדרום הדתית לחינוך בשדות נגב ליד נתיבות. "בנוסף, חשוב לבדוק מהי הכשרתם המקצועית של המדריכים, מהי הכשרתו של מנהל קייטנה ומהו היחס בין מספר הילדים בכל קבוצה למספר המדריכים. קייטנה איכותית תציע יחס של לא יותר מ-12 עד 15 ילדים למדריך, היות ומעבר לכך הדבר מקשה מאוד על פיקוח תמידי על צרכי הילדים".

 

ד"ר פרג'ון מציינת כי עדיף לשלב את הילדים בקייטנה עם קבוצת ילדים מוכרת, והאידיאל בא לידי ביטוי במקרים שבהם גן הילדים ממשיך בפעילות של חודש נוסף במתכונת קייטנה, במקום המוכר שמהווה את הסביבה הטבעית לילד.

 

"החשיבות הראשונה במעלה הינה בהקניית מסגרת חינוכית מבוקרת במהלך חודשי הקיץ",

אומר אבישי מיימון, מרפא בעיסוק שעובד שנים רבות עם ילדים וזכיין של חברת "הלן דורון" הבינלאומית ללימודי אנגלית, המקיים קייטנה בחודשי הקיץ. "רוב הילדים יפיקו תועלת רבה מסדר יום מאורגן, שיאפשר להם לנצל את זמנם בצורה מיטבית".

 

מיימון מוסיף כי ילדים יכולים להיתרם מאד מהקייטנה, בעיקר בהיבט החברתי. "הקייטנה מעניקה הזדמנות להיכרות עם חברים וחברות חדשים ומקדמת הזדמנות ליצירת אינטראקציה חברתית, הנמשכת פעמים רבות גם לאחר סיומה. בכך היא מאפשרת לילדים מקום נוסף לפיתוח מיומנויות חברתיות".

 

לדברי מיימון, גם כאשר מדובר בקייטנה שיש בה"ערך מוסף" של תכנים, חשוב שהם יועברו בצורה כייפית, כיוון מדובר בבילוי ולא בבית ספר. "חשוב שהתכנים יועברו בצורה חווייתית ומהנה, ומעבר ללימוד עצמו יעניקו לילד ביטחון עצמי ויכולת התמודדות עם סביבה חדשה".

 

איך מתמודדים עם "סרבני קייטנות"?

למרות היצע הקייטנות ההולך וגדל מדי שנה, הורים רבים נתקלים בסרבנות קשה מצד הילדים להצטרף לקייטנה בחודשי הקיץ. הצב הופך קשה עוד יותר בתקופה שבה הגאדג'טים והמחשבים מבטלים כל צורך להיחשף לאור שאינו משתקף ממסך כלשהו. וכך מוצאים עצמם ההורים בחזית מול "סרבני הקייטנות", כשכל מבוקשם היה לצלוח את טירונות יולי-אוגוסט בשלום. אז מה עושים?

 

"אם חבר או שניים של הילד מצטרפים לקייטנה, אין ספק שהוא ירגיש בטוח יותר וישאב הנאה רבה יותר", מספקת דורי הצעה שיכולה לסייע בשבירת התנגדויות. "חשוב לא פחות להתאים את סוג הקייטנה לתחומי העניין של הילד. יש אפשרויות רבות - קייטנת מוזיקה, אמנות, מחשבים, ספורט, מדע - וצריך לבדוק על מה שמה הקייטנה דגש והאם הדגשים הללו מתאימים לתחומי העניין של הילד, על מנת להבטיח את הליכתו ברצון בבקרים".

 

"כבר בגיל שלוש-ארבע ילדים מודעים לרצונות שלהם ובהחלט אפשר לשאול ולהיוועץ עימם לאיזה סוג של קייטנה הם רוצים ללכת", מוסיפה פרג'ון.

 

אך מסתבר שישנם גם ילדים מסרבים ללכת לקיינה בשל טראומות כאלו ואחרות שהם "סוחבים" עימם משנים קודמות. "לרוב מדובר בילדים שסוחבים איתם בעיות חברתיות מתקופת הלימודים, והם נתקלו בהן גם בקייטנה", מסבירה מיינרט. "אילו היו לצידם מדריכים מקצועיים ואחראיים שמסוגלים לאבחן היבטים התנהגותיים ודינמיקה חברתית, הרי שניתן היה לטפל בהם, לתת להם מענה מראש ולמנוע מצבים של נידוי ופגיעה".

 

מיינרט מסבירה כי פעמים רבות ילדים גוררים עימם את התדמית החברתית ישירות מבית הספר לחופשת הקיץ, "אך דווקא תקופה זו יכולה להוות עבורם הזדמנות אמיתית לשינוי".

 

בנוסף מדגישה מיינרט כי למרות הקשיים האובייקטיביים שלעתים עומדים בפני ההורים, חלה עליהם החובה לבחור עבור ילדם קייטנה מתאימה, גם בהיבט הזה. "מספיק לזכור שמדריך בעל כישורים ראויים יכול לעשות נפלאות עבור ילדכם, עד כדי מעבר מקבוצת הנדחים לקבוצת ה-peer group (השווים, א"ב). 

 

"מדריך שישמש כדמות בוגרת וחשובה, שידע לרומם ולחזק את הילד לצד חבריו, יוכל להפוך את התקופה בקייטנה לשינוי רב עוצמה. בניגוד לכך, ילד שישולב למסגרת שאינה תואמת ליכולותיו וכישוריו יוכל בנקל ללכת לאיבוד. לכן, חשוב מאוד שההורה יהיה נאמן לעצמו וירגיש שהוא באמת מצא בשביל הילד את המקום המתאים והתואם לו".

 

ואולי תחשבו על קייטנה בבית?

דורי מציעה, בעיקר כאשר מובר בילדים שמאוד מתנגדם לקייטנה, לבדוק גם את האפשרות ל"קייטנה ביתית" - יום אחד קייטנת סבתא מצד האם, יום אחד קייטנת סבתא מצד האב, יום אחד עם אבא, יום אחד עם אמא ועוד יום עם הורי החבר הטוב ביותר - כאשר אתם מחזירים יום לאותם הורים ביום החופשי שלכם.

 

"פצלו את ימי החופש שלכם - אחד בכל שבוע, אבא בנפרד ואמא בנפרד,, היא מייעצת,

"כך אפשר למלא חודש ימים וגם לחסוך כסף".

 

לדברי דורי רעיונות לפעילות לקייטנה ביתית לא חסרים: יצירה, טיול, ים, בריכה, סרט, פיקניק בחיק הטבע, בישול ואפייה, טלוויזיה, קריאה, מחשב ומשחקי קופסה. "חופשת הקיץ היא גם זמן טוב להקדיש תשומת לב לפעילויות שלא התפניתם אליהן במשך השנה, על פי גילו ורמת ההתפתחות של הילד. כך, למשל, ניתן ללמד את הילד להתלבש לבד בלי לחצי הבוקר, לשרוך נעליים, להיגמל מבקבוק, ממוצץ או משתייה בלילה.

 

"אפשר גם לתרגל פעילויות המשפרות מוטוריקה עדינה, דוגמת ציור, צביעה, גזירה ועוד. החופשה היא הזדמנות נפלאה לעודד קריאת ספרים, להירשם לספרייה, וגם להציע לילדיכם לסייע בעבודות הבית - תרגול הדחת כלים, הכנת סלט, עזרה בגינה ועוד אפשרויות רבות".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קייטנה. לא סתם בייביסיטר
צילום: shutterstock
מומלצים