שתף קטע נבחר

לחמניה, שוקו וביטוח: איך לבחור קייטנה?

החופש הגדול מתקרב והילדים רוצים קייטנות מיוחדות עם שלל פעילויות אקסטרים, אבל מי אחראי עליהם במקרה של תאונה או פציעה, ואיך זוכים בפיצוי על נזק שנגרם לילד בגוף או ברכוש? מומחה מסביר מה לשאול כדי להיות שקטים

עם בוא הקיץ מתקרבת אלינו בצעדי ענק גם עונת הקייטנות . ההורים מתחילים להתרוצץ בחיפושים קדחתניים אחר אפשרויות שלא ירוקנו את הכיסים וייתנו לילדים תעסוקה לזמן ארוך.

 

הילדים, מצדם, מבקשים ולוחצים לכיוון האפשרויות היקרות ביותר: מחנות קיץ בחו"ל, קייטנות גלישה ומחנה פיתוח תוכנה. במירוץ למציאת הפשרה, נראה ששכחנו נושא אחד משמעותי במיוחד - בטיחות הילדים.

 

כתבות נוספות בערוץ הורים :

 

מרבית הקייטנות, ובמיוחד קייטנות הספורט, כוללות שלל עיסוקים כמו פעילויות חוץ, טיולים וספורט אתגרי, שבהם עלולים הילדים חלילה ליפול, להיפצע ולהזדקק לטיפול רפואי.

 

האחראים על הקייטנה אמורים להקטין את הסיכון ככל האפשר בעזרת מאבטחים, חובשים ומגישי עזרה ראשונה, וכמובן להיות מבוטחים למקרים שכאלו, אך ידועים מקרים שבהם לא כך היה הדבר.

 

אספנו כמה תשובות חיוניות שיעזרו לכם לוודא שהקייטנה מתאימה לילדיכם מבחינה חוקית ובטיחותית, וכן רשימת שאלות שכדאי לברר בזמן שבודקים קייטנה:

 

1. מי האחראי על הילדים?

האחראי הישיר על ילדינו בשהותם בקייטנה הוא מנהל הקייטנה עצמה. אם מדובר בקייטנה פרטית המופעלת על ידי גורם פרטי, הבעלים הוא האחראי הישיר. כשמדובר בקייטנה בבית הספר או במתנ"ס, מנהל הקייטנה, שלרוב יהיה גם מנהל המתנ"ס, הוא האחראי.

 

אם חלילה קרה אירוע שבו נפצע ילד, לרשות ההורים עומדת הזכות לתבוע בתביעה נזיקית את מפעילי הקייטנה, את בעליה ואת הגורם שהתיר לה לפעול (הרשות המקומית, המתנ"ס וכו').

 

גם מדריכים או מאמנים בקייטנה מחזיקים באחריות, ועליהם לפעול לכן לפי נהלים ברורים, להקפיד על כמות מקסימלית של ילדים בפעילות או על מצב אזור הפעילות.

  

2. מה צריך לכלול ביטוח לקייטנה?

המינימום הקיים כיום הוא ביטוח תאונות אישיות של משרד החינוך. כל תלמיד במערכת החינוך מבוטח בביטוח זה גם בתקופת החופש הגדול. ביטוח זה הוא חלק מהוראות חוזר מנכ"ל משרד החינוך, הכוללות גם הוראות הנוגעות לאבטחה הדרושה, חובשים בקייטנה ועוד. גם קייטנות שאינן קשורות למשרד החינוך נוהגות להיות מכוסות בביטוח דומה.

 

כאמור, מרבית הקייטנות כוללות פעילויות מיוחדות כמו פעילויות מים וספורט אתגרי. חשוב לוודא שפעילויות אלו כלולות בפוליסה המבטחת את ילדי הקייטנה ושהן לא מוחרגות בפוליסה.

 

כדאי לבדוק שהביטוח מכסה את מפעילי הקייטנה בעזרת ביטוח אחריות מקצועית וביטוח צדדים שלישיים (צד ג'). אמנם ביטוחים אלו אינם חובה, אך קייטנות רבות, כחלק מתפיסת אחריות, לוקחות אותם על עצמן.

 

חלק מפוליסות הביטוח מותנות בכך שהקייטנה פועלת ברישיון מתאים, לכן חשוב לוודא בעת ההרשמה כי אכן קיים רישיון כזה למפעילי הקייטנה.

 

פעילויות מים צריכות להיות מבוטחות בהתאם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילויות מים צריכות להיות מבוטחות בהתאם(צילום: shutterstock)

 

3. מה עושים במקרה של תאונה או פציעה?

דבר ראשון, אם הפציעה מצדיקה זאת, נוסעים לבית חולים עם הילד. מתעדים את האירוע ושומרים את התיעוד: מסמכים, דוחות וניירת נוספת. אם הפגיעה היא כתוצאה ממפגע, כדאי לצלם את המפגע עצמו כמו גם את הפציעה. 

 

אם יש צורך ברכישת אביזרים רפואיים, סד ליד או לרגל שבורה למשל, חשוב לשמור את כל הקבלות והניירת הכרוכה ברכישה. 

 

לאחר שהנזק מתגבש ולאחר שמוודאים שאין יותר בעיות או נזק הכרוך בפציעה, כדאי לפנות לקייטנה ולדרוש פיצוי. הקייטנה תעביר את הדרישה לחברת הביטוח. אם צריך, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום שיבחן את המקרה ויוודא שהכל נעשה כשורה.

 

4. במהלך פעילות נשבר מסך הפלאפון של ביתי. האם הקייטנה תפצה?

באופן כללי עדיף לא לשלוח את הילד עם חפצים יקרים כמו מצלמות, פלאפונים או נגני מוזיקה. אם הילד הביא פריט יקר שניזוק, על ההורים להוכיח שמפעילי הקייטנה התרשלו בשמירה על הרכוש, וזו משימה די מורכבת.

 

אם החניך התבקש להביא עמו גלגיליות או אופניים לשם פעילות בקייטנה והם נהרסו במהלך הפעילות, בהחלט קיימת אחריות למפעילי הקייטנה. אך עדיף, כאמור, להשאיר חפצים כאלו בבית.

 

לשאול לפני שרושמים את הילדים:

  • מי מפעיל את הקייטנה?

 

  • מהו אופי הפעילות? האם מדובר בפעילות ספורט אתגרי (בעלת סיכונים) או בקייטנת אלקטרוניקה המתקיימת בכיתות?

 

  • מיהם המדריכים ומהי הכשרתם?

 

  • האם לקייטנה יש ביטוח? מאיזה סוג? האם הוא תואם לאופי הפעילות בקייטנה?

 

  • מהו גובה תקרת הביטוח המומלץ בפוליסת הביטוח של הקייטנה? (המקובל הוא לא פחות משניים-שלושה מיליון שקלים).

 

הכותב הוא עו"ד במשרד צבי יעקובוביץ' ושות' העוסק בדיני ביטוח ונזיקין





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיקר שהקטנים ייהנו, ושיהיו מכוסים על כל צרה שלא תבוא
צילום: AP
צילום: אילן סבירסקי
לוודא שלמפעילים יש רישיון. עו"ד ערן יעקובוביץ'
צילום: אילן סבירסקי
מומלצים