שתף קטע נבחר

מועדון לא מנע עישון - ויפצה ביותר ממיליון שקל

3 צעירים תבעו את מועדון ה"בלה שלומקינס" בת"א בטענה שהעישון לא נמנע בתחומו. ביהמ"ש המחוזי פסק פיצוי של 90 אלף שקל. הצעירים ערערו וביהמ"ש העליון הגדיל את גובה הפיצוי, שיועבר לאגודה למלחמה בסרטן. "מקווים שהפסיקה תרתיע"

משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות, וכעת מתברר כי גם לכיס: מועדון ה"בלה שלומקינס" בתל-אביב יעביר 1,160,000 שקל ל אגודה למלחמה בסרטן לאחר שהפר את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. הפיצוי הגבוה נקבע במסגרת הסדר שאליו הגיע המועדון עם שלושה צעירים שהגישו תביעה ייצוגית נגד המועדון. כל אחד מהצעירים יקבל פיצוי בסך 5,000 שקל והפיצוי המלא יועבר לאגודה למלחמה בסרטן מכיוון שלא ניתן לאתר את שאר הנפגעים.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

פסק הדין, שקבע את הפיצוי הגבוה ביותר אי פעם בישראל בגין מעבר על החוק למניעת עישון, ניתן היום (ה') על-ידי השופטים מרים נאור, ניל הנדל וצבי זילברטל, שבועיים וחצי לאחר שהתקיים דיון בערעור הצעירים על גובה הפיצוי שפסק ב-2011 בית המשפט המחוזי בתל-אביב. התביעה הייצוגית הוגשה ב-2008 ובה נטען שהעישון הותר בכל חלקי המועדון.

 

שופטי העליון לא התערבו בפסיקת בית המשפט המחוזי שקבע כי המועדון עבר על החוק, אלא רק בגובה הפיצוי שנפסק. בהחלטת בית המשפט המחוזי נקבע כי המועדון לא מנע את העישון בתחומו. התובעים - מרק ליטבין, ילנה ליטבין ומקסים טיוטיוניק - טענו באמצעות עו"ד עמוס האוזנר, המשמש כיו"ר המועצה הישראלית למניעת עישון, כי המועדון הפר את החוק.

 

לפי התצהיר שהגישו השלושה לבית המשפט המחוזי, באוגוסט 2008 הם הגיעו למועדון בקבוצה של שבעה אנשים וגילו שהעישון מותר בכל חלקי המועדון, כולל בשולחן הסמוך אליהם. הם העירו למלצרית וטענו כי היא השיבה להם: "נכון, אז תעשו מה שאתם רוצים". תשובה דומה הם קיבלו מעובד נוסף ומשלא מצאו מקום עם אוויר נקי במועדון, הם החליטו לעזוב אותו.

 

עד מטעם התובעים טען כי הגיע למועדון כמה חודשים קודם לכן ולאחר שהעיר על עישון במקום, אוים ואולץ לעזוב עם זוגתו. מנגד, אחד האחראים במועדון טען בבית המשפט כי ייתכן שמכונת העשן שמצויה במקום נותנת אשליה של עישון בכל מקום. האיש אף טען כי יש שילוט נגד עישון במועדון וכי אדם שלא מפסיק לעשן מוצא החוצה.

 

שופטת המחוזי התחשבה במועדון 

בית המשפט המחוזי קיבל את התביעה, קבע כי התובעים הוכיחו את טענותיהם וכי המועדון ומנהלו לא פיקחו ולא הביאו להפסקת העישון. עם זאת, השופטת מיכל נד"ב פסקה על פיצוי של 90 אלף שקל, תוך התחשבות במועדון.

 

התובעים ערערו כאמור על גובה הפיצוי וטענו כי השופטת לא נימקה מספיק את החלטתה. לאחר דיון שנערך באחרונה בבית המשפט העליון, הגיעו הצדדים להסכמה שהמועדון יפצה את התובעים. בית המשפט העליון קיבל הסבר שבדק חישוב של מספר המבלים במועדון בתקופה הרלוונטית וכך

 החליט על גובה הפיצוי. החישוב נעשה לפי מספר המבקרים במקום כפול 1,000 שקל לכל מבקר.

 

הפיצוי יועבר לצרכים של טיפול ומניעת סרטן הריאות. מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר כי "אנו מקווים שהחלטת בית המשפט תרתיע בעלי מקומות ציבוריים שבהם לא נאכף איסור העישון". עוד אמרו באגודה כי הם מודים לבית המשפט על "הפסיקה החשובה".

 

עו"ד עמוס האוזנר אמר בתגובה כי הוא "מאוד מקווה שזה ירתיע בעלי מועדונים שלא אוכפים את איסור העישון. מאוד עצוב שהעירייה והמשטרה לא אוכפים את החוק ובכלל צריך להגיש תביעות פרטיות כאלה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"מאוד עצוב שהחוק לא נאכף" (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים