שתף קטע נבחר

לבני מקדמת נוהל: ללמד שופטים על עבירות מין

שרת המשפטים פנתה במכתב למנהל בתי המשפט וקראה לו לחייב שופטים לעבור הכשרות בנושא הטרדות מיניות ואונס, "נוכח ההתבטאויות הבלתי הולמות של שופטים". לבני הביעה תקווה כי ההכשרות יוכלו "לשנות תפיסות חברתיות לא ראויות"

שרת המשפטים ציפי לבני קראה למנהל בתי המשפט לקיים הכשרות מקצועיות לשופטים בנושא תקיפה מינית ואונס, בעקבות הסערות האחרונות שפקדו את מערכת המשפט נוכח התבטאויות לא ראויות של שופטים. לאחר הביקורת שעוררו דבריו של השופט בדימוס נסים ישעיה, שהצהיר כי "יש בנות שנהנות מאונס", פנתה לבני אתמול (יום ה') במכתב למנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, וביקשה להנחיל נוהל חדש - הכשרות מתאימות בנושא עבירות מין, למניעת מקרים דומים.

 

סיקור הפרשה ב-ynet: 

שופט בדיון על נאנסת: "יש בנות שנהנות מאונס"  

נתניהו הסיר תמיכתו בשופט: "אמירה אומללה"

השופט שאמר "נאנסות נהנות" פורש מתפקידו

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו  ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

"נוכח ההתבטאויות הבלתי הולמות של שופטים שהובאו לפתחנו באחרונה", כתבה השרה במכתב, "עולה צורך וחשיבות בהכללת הכשרות מקצועיות לשופטים העוסקות בהטרדות מיניות ואינוס". היא ביקשה שההכשרות יתייחסו, בין היתר, להשלכות של פגיעה מינית במסגרת המשפט הפלילי, וכי הן ישולבו בתוך כלל ההכשרות שעובר כל שופט ושופט. כיום סדנאות מסוג זה הן כבר חלק בלתי נפרד מהכשרת שוטרים ושוטרות העוסקים בחקירת נפגעות.

 

בפנייתה הסבירה לבני עוד כי היא סבורה ש"לצד ההשכלה המשפטית המקיפה והמעמיקה, שהיא נכסם הבלתי מעורר של השוטפים, הכשרת שופטים על ידי גורמים מקצועיים מעולם טיפול הנפש והמשפט ובשיתוף מרכזי הסיוע לתקיפה מינית, תוכל להוסיף ידע חיוני רב והבנה מעמיקה בדבר

השלכות התקיפה המינית ואיך ניתן להבין אותה בתוך ההליך המשפטי". לדבריה, "בכוחן של אלה לשנות תפיסות חברתיות בלתי ראויות".

 

לבני התייחסה לתקריות האחרונות על רקע זה והבהירה כי "ההתבטאויות אליהן נחשפנו מפיהם של שופטים הן חמורות ופוגעות בנשים ובגברים בחברה הישראלית בכלל, ובקורבנות תקיפה מינית בפרט. ההתבטאויות האלו מעידות על תפיסות שגויות ביחס לנשים, ובהן התפיסה שמטילה על הקורבן את האשמה בתקיפה. מדובר בתפיסות מעוותות שנגדן ניהלו נשים מאבק חברתי ארוך וחשוב, שבזכותו חלו שינויים משמעותיים וחיוניים בחברה הישראלית".

 

"מיותר לציין", הוסיפה השרה, "שאמירות חמורות ופוגעניות מעין אלו, כשהן יוצאות מפיהם של שופטים שאמונים על כבוד האדם וערך השוויון, פוגעות קשות באמון הציבור במערכת המשפט". שלשום התייחסה לבני גם להודעה כי השופט ישעיה יפרוש מתפקידו, וציינה כי "זהו הצעד הנכון היחיד

במקרה חמור זה. רק כך יוחזר אמון הציבור למערכת המשפט. כל שופט צריך לדעת שהוא נבחן, ובצדק, תחת זכוכית מגדלת ועליו להתנהל באופן הראוי למי שמופקד על החוק והצדק וקובע גורלות של אחרים".

 

ישעיה זומן שלשום לבירור דחוף אצל השופט שפיצר ובפגישה הביע את רצונו לסיים לאלתר את כהונתו כיו"ר ועדת הערר לנפגעי פעולות איבה. הוא אמר ש"יש בנות שנהנות מאונס" במהלך דיון שנערך בוועדה בבקשתה של צעירה, שנאנסה לפני כשש שנים בהיותה בת 13 בידי ארבעה צעירים פלסטינים ממחנה הפליטים שועפת, להכיר באונס כפעולת איבה. לפני כחודש פרש השופט נחשון אטינגר, לאחר שבדיון שהתקיים בבית משפט השלום לתעבורה בפתח תקווה דיבר בגסות לתובעת שחיפשה מסמכים תחת האות ז'.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
לבני. "מאבק בתפיסות מעוותות"
צילום: גיל לרנר
מומלצים