רוצים לצאת לחופש בקיץ? המעסיק יכול לסרב
הורים רבים מעוניינים לנצל בתקופת הקיץ את החופשה השנתית המגיעה להם ולנסוע עם הילדים לחופשה בארץ או בחו"ל. כמה ימי חופש מגיעים להם, כמה זמן צריך להודיע מראש והאם המעסיק יכול לסרב? שאלות ותשובות
עם בוא הקיץ והחופש הגדול של הילדים, גם הורים רבים מבקשים לנצל את החופשה השנתית המגיעה להם ולנסוע עם הילדים לטיול בארץ או בחו"ל.
- קיצוצים? השי לעובדים מעולם לא היה גבוה יותר
- מזל טוב, ועכשיו לעבודה! זכויות עובדים מתחתנים
- בצרפת יש וקאנס, ולנו? השוואת זכויות עובדים
חופשה שנתית היא זכות בסיסית המגיעה לכל עובד ועובדת, אבל לא תמיד העובדים יודעים מה הזכויות המגיעות להם, מה גם שלמעסיק יש מילה בעניין. לפניכם שאלות ותשובות הנוגעות לזכויות עובדים וחופשות שנתיות.
כמה ימי חופשה מגיעים לעובד בשנה?
הזכאות לחופשה נקבעה בחוק חופשה שנתית והיא משתנה בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה: בארבע השנים הראשונות זכאי העובד ל-14 ימי חופשה ועם הזמן היא מתארכת בהדרגה עד ל-28 ימים. מדובר בתקופות "קלנדריות" או "ברוטו", כלומר, עובד שזכאי ל- 14 ימי חופשה על פי חוק ועובד 5 ימי עבודה בשבוע - זכאי למעשה לחופשה של- 10 ימי עבודה.
המעסיק חייב לאפשר לעובד למצות את ימי החופשה העומדים לזכותו, ואף חייב לקבוע מועד לחופשה שנתית. החוק מציב רף התחתון והמינימאלי שמחייב את המעסיק, אך אם נקבע הסדר חופשה מיטיב בהסכם העסקה אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה במקום העבודה - העובד זכאי לחופשה נוספת בהתאם לאמור בהם.
האם חייבים לקבל אישור מהמעסיק על מנת לצאת לחופש?
כן, המעסיק הוא הקובע את מועדי החופשות ואורכן. לפיכך, המעסיק יכול לסרב לתת לעובד לצאת לחופש בתאריך מסוים שבו העובד מבקש ולקבוע כי יוכל לנצל את חופשתו הצבורה במועד אחר, המתאים לצורכי המעסיק. עם זאת הוא גם כפוף למגבלות – עליו להפעיל את סמכותו בנושא בהגינות ותום לב, תוך כדי תיאום עם העובד ובהתחשב בצרכיו.
האם המעסיק יכול לחייב אותי לצאת לחופשה מרוכזת במועד שמתאים לו?
המעסיק יכול לקבוע חופשות מרוכזות במועדים הנוחים לו, למשל בחול המועד פסח או סוכות, כאשר ימי החופשה ייגרעו ממכסת ימי החופשה הצבורים לעובד.
במקרה שלעובד אין יתרה צבורה של ימי חופש – אי אפשר לחייב אותו לצאת לחופשה מרוכזת. החוק אינו מתיר להוציא עובדים לחופשה שנתית על חשבון מכסות חופשה עתידיות, אלא אם העובד נותן לכך את הסכמתו. ללא הסכמה שכזו זכאי העובד לשכר עבודה רגיל בימי החופשה שנכפתה עליו.
כמה זמן לפני החופשה יש להודיע עליה?
החוק מחייב הן את המעסיק והן את העובד להודיע לפחות 14 יום מראש על חופשה בת למעלה מ-7 ימים. הפסיקה הוסיפה כי גם במקרים של חופשה קצרה יותר יש לספק הודעה מוקדמת בטווח סביר אך לא נקבע פרק זמן מוגדר.
האם המעסיק יכול להגביל את זמן החופשה?
לעובד יש זכות לנצל את החופשה ברצף וזו אכן ברירת המחדל על פי החוק. עם זאת , אם העובד והמעסיק מסכימים על כך - ניתן לחלק אותה, כל עוד פרק אחד ממנה יהיה 7 ימים לפחות.
האם אפשר לצבור ימי חופשה של מספר שנים ולקחת חופשה ארוכה במרוכז?
ככלל, החוק קובע כי אי אפשר לצבור חופשה, זאת אלא אם קיים הסדר אישי, קיבוצי או צו הרחבה שמורים אחרת. עם זאת, עובד יכול לנצל באישור המעסיק רק 7 ימים בשנה ואת היתרה לצבור לשנתיים הבאות, אך המעסיק יכול להציב כתנאי להסכמתו לצבירה, כי המימוש של החופשה הצבורה לא יהיה רצוף.
האם אפשר לאבד ימי חופשה אם לא לוקחים אותם?
כן. אם המעסיק אינו מסכים לצבירת חופשה ואפשר לעובד לנצל את ימי החופשה להם הוא זכאי אך העובד בחר שלא לנצלם - המעסיק זכאי למחוק את יתרת החופשה שלא נוצלה.
האם ניתן לפדות את ימי החופשה בכסף?
לא. החוק קובע כי חופשה צבורה ניתן לפדות רק בסיום יחסי העבודה ולא במהלכם. ההיגיון מאחורי הוראה זו הוא עידוד העובדים לנצל את החופשה.
האם המעסיק מחויב ליידע אותי שהוא מוחק לי את ימי החופשה שבחרתי לא לנצל?
כן. בנוסף, אם המעסיק אינו מתיר לצבור ימי חופשה - הוא חייב לקבוע מועד לניצול החופשה השנתית. הפסיקה קבעה בנושא של "צבירת יתר" כי חובת המעסיק היא להוכיח שאכן אפשר וקבע מועדים ליציאה לחופשה אך העובד סירב לקחת אותה.
האם אפשר לקחת חופשה ללא תשלום – בלי הסכמת המעסיק?
לא. המעסיק אינו חייב להסכים לבקשת העובד לצאת לחל"ת (חופשה ללא תשלום) למעט מקרים פרטניים שנקבעו בחוק, למשל לאחר חופשת לידה. לעתים הנושא מוסדר בהסכם קיבוצי אך לרוב הוא מוסדר באופן פרטני. במקרים כאלו עצם הזכות לחופשה ותנאיה מותנית בהסכמות אליהם מגיעים העובד והמעסיק.
מהם התנאים המגיעים בחופשה ללא תשלום?
אם המעסיק והעובד הסכימו על יציאה לחל"ת, יחסי עובד-מעביד יימשכו בתקופה זו. עם זאת, העובד אינו חייב לעבוד בפרק הזמן שבו הוא מצוי בחופשה ללא תשלום והמעסיק אל מחויב בתשלום שכר עבודה. בנוסף, אם לא הוסכם אחרת - העובד גם אינו זכאי בתקופה זו לזכויות כמו מחלה, חופשה, דמי חגים, דמי הבראה, תנאים סוציאליים וכדומה.
האם המעסיק יכול להזעיק עובד בחזרה לעבודה באמצע החופשה?
החוק אינו מתייחס למצב זה, אך ככלל - לא ניתן להודיע לעובד על "ביטול" או "קיצור" החופשה
במהלכה.
האם יציאה לנופש או יום כיף שמארגן מקום העבודה לעובדים יחשב כלקיחת ימי חופשה?
אם העובד יכול לבחור אם להשתתף אם לאו, אפשר להתנות את ההשתתפות בכך שהימים ייגרעו מסך ימי החופשה השנתית. אם מדובר בפעילות חובה לעומת זאת, לא ניתן לחייב את העובד לממש את חופשתו השנתית עם המעסיק ולפי בחירתו של המעסיק, ובמקרה כזה אין לגרוע את ימי הפעילות מימי החופשה הצבורה.
הכותב הוא מומחה בדיני עבודה שותף במשרד עורכי דין רחל בן ארי אדם פיש ושות'