שתף קטע נבחר

הטוויטריסט המסתורי שמשגע את סעודיה

עד לא מזמן הסעודים לא העזו לצייץ נגד המלך. אבל אחרי שנים של דיכוי הגיע טוויטר, ועכשיו סעודיה היא המדינה הכי פעילה ברשת החברתית. את אומת המצייצים מוביל מוג'תהד, משתמש מסתורי עם מקורות עלומים שחושף שחיתויות בבית המלוכה

לא ארה"ב, לא מעצמת ההיי-טק הישראלית, אפילו לא איראן התוססת מבחינה וירטואלית. המלכה החדשה של הטוויטר היא סעודיה. לפי דו"ח שפרסמה לאחרונה חברת "globalwebindex" הממלכה הערבית היא המדינה שבה שיעור הפעילות בטוויטר ביחס למספר המשתמשים הוא הגבוה ביותר בעולם, וגם זו שבה חל לאחרונה הגידול המשמעותי ביותר במספר הטוויטריסטים, גידול שנאמד ב-56%. יותר משלושה מיליון איש (כ-12% מתושבי הממלכה) מחוברים כיום לטוויטר בסעודיה, ומדי יום הם מנפיקים לא פחות ממיליון וחצי ציוצים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המספרים האלה אינם רק נתונים סטטיסטיים: הם מזכירים לנו שוב את האתגר החדש והממשי הניצב בפני שלטונם של עריצים ובתי מלוכה. ברחוב אולי אסור לצייץ נגד המנהיג ודורשי שלומו, אבל דרך הציפור של טוויטר ובעזרת שמות בדויים - מותר להגיד הכול. וזה בדיוק מה שקורה לאחרונה בסעודיה, מדינה שלמרות היעדר חופש ביטוי והרמיסה הגסה של זכויות אדם (ובעיקר זכויות האישה) בה, מצאה לעצמה סוף-סוף במה לומר בה את הכול. אבל באמת הכול.

 

מאז הגעתה של זירת הטוויטר לחיי הסעודים, כל נושא מעורר מחלוקת בממלכה עושה דרכו אל חשבונותיהם הווירטואליים. לפתע, הסעודים אינם בוחלים במילים כדי להביע את ביקורתם הנוקבת, וכך היה למשל בימים האחרונים כשבממלכה התפשטה ידיעה שלפיה השלטונות מתכוונים להטיל סנקציות כספיות על אנשים ששמם נוגד את ההלכה האיסלאמית, ידיעה שהתקבלה בגיחוך ובביקורת לא-מועטה.

 

עמוד הציוצים של הטוויטריסט המסתורי "מוג'תהד" ()
עמוד הציוצים של הטוויטריסט המסתורי "מוג'תהד"

 

המצייצים לא נזהרו במילותיהם, בתגובה לדיווח ההוא. "השבח לאללה, זה מראה שכל הבעיות של העם והבעיות של המדינה נפתרו ונשאר לטפל רק בדברים אלמנטריים כמו שינוי השמות", כתב אחד מהם בציניות. מצייץ אחר הצהיר: "החיים במדינה הזו הם שנוגדים את ההלכה". טוויטריסט נוסף היה בוטה אף יותר: "אם יש משהו שצריך לשנות, זה את המוחות של מי שאסר לתת את השמות האלה. המוחות האלה נוגדים את ההלכה".

 

אחת הדמויות הבולטות בזירת הציוצים הסעודית היא זו של משתמש סעודי אנונימי בשם "מוג'תהד". לפני יותר משנה הוא פתח חשבון שכיום עוקבים אחריו יותר ממיליון בני אדם. הוא לקח על עצמו את המשימה לחשוף את עוונותיהם של בית המלוכה הסעודי והממשלה, ובעיקר את כל מה שקשור לפרשיות השחיתות האופפות אותם. לא פעם הוא דיווח על הדחתם של בכירים בגלל שחיתות או על מסעות קניות ראוותניים של נסיך זה או אחר.

 

לא ברור מי עומד מאחורי אותו חשבון, אך נראה שמדובר באדם הקרוב מאוד למוקדי הכוח בממלכה או במישהו שהצליח לבנות רשת של מקורות ענפים בעמדות מפתח. עורך דין המתמחה בענייני זכויות אדם בג'דה מדגיש כי גם העובדה שאותו לוחם-שחיתות פועל באין מפריע תקופה כה ארוכה וממשיך להביא חדשות מחתרתיות לעוקבים שלו, מלמדת רבות על כוחו של טוויטר והשפעתו על מנהיגי המדינה: "השלטונות היו יכולים לאתר את אותו אדם ולעצור אותו, אבל הם יודעים שהתגובה תהיה קשה מאוד ושאנשים אף עלולים לצאת לרחובות".

 

מלך סעודיה. אפילו הנסיכים אינם חסינים עוד מפני ביקורת (צילום: AP) (צילום: AP)
מלך סעודיה. אפילו הנסיכים אינם חסינים עוד מפני ביקורת(צילום: AP)

 

נתון חשוב במיוחד שעולה מניתוח ציוציהם של הסעודים, הוא שטוויטר מושך אליו גולשים לא רק מאזורים מרכזיים בסעודיה כמו הבירה ריאד או העיר ג'דה, אלא גם ממחוזות נידחים יותר. "הסעודים רואים בטוויטר את הפרלמנט האמיתי שלהם", הסביר אזרח סעודי בשיחה עם ynet. "יש בסעודיה פרלמנט רשמי, אבל הוא לא נבחר על-ידי האזרחים והתפקיד שלו בזירה הפוליטית הוא רפה. בטוויטר הסעודים מביעים את דעותיהם בחופשיות, ללא צנזורה ממשלתית נוקשה, ומה שמעניין הוא שהדיונים בטוויטר הם תמיד בין שני זרמים - הזרם של הקיצונים והזרם הליברלי. הטוויטר הוא הפרלמנט שלנו, עד שיהיה פרלמנט נבחר. נקווה שזה יקרה בקרוב".

 

הרצון העז של הסעודים לדבר על מה שאסור באמצעות טוויטר, מעיד כי אף שנראה כי כסאו של המלך עבדאללה בן עבד אל-עזיז נותר יציב

חרף מהפכות "האביב הערבי", המציאות השתנתה ללא היכר, בייחוד במרחב הווירטואלי. "אין לטעות. מחאה כמו שאנחנו רואים כעת לא ראינו אף פעם. זה חסר תקדים", הסביר לאחרונה עיתונאי סעודי מקומי, "השחיתות של משפחת המלוכה, נשים שלועגות לדת בגלל ההגבלות שהיא מטילה עליהן, דיונים על הנושאים הבוערים כמו האסירים הפוליטיים והמיעוט השיעי - הכול קורה בכיכר הטוויטר ולא ברחוב".

 

לפי דיווחים שונים, סעודיה שוקלת לחסום את אפליקציות Whatsapp ו-Viber, הפופולריות למדי בסמרטפונים הסעודיים, אבל על הרעיון לחסום את טוויטר - היא ויתרה כנראה. אותו עורך דין מג'דה הסביר: "פשוט מאוחר מדי לעצור את זה. אם הם יחסמו את טוויטר, אנשים ימצאו דרכים חדשות לדבר. בכל מקרה, מחסום הפחד נפרץ".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטוויטריסט "מוג'תהד". מחסום הפחד נפרץ
מומלצים