שתף קטע נבחר

רמאללה דורשת הבהרות, אובמה שוחח עם נתניהו

הוועדה הפלסטינית לבחינת המו"מ עם ישראל החליטה הלילה לדחות את מתן התשובה בנוגע לחידוש השיחות. לפני כן שוחח הנשיא אובמה עם ראש הממשלה נתניהו והפציר בו לשוב למו"מ בהקדם. היום ייפגש קרי עם ראש צוות המו"מ הפלסטיני עריקאת. גורם פלסטיני ל-ynet: הדיונים צריכים להתמקד בגבולות

הפלסטינים דורשים הבהרות, אובמה לוחץ על נתניהו - והמשא ומתן עדיין לא מתחדש. הוועדה המצומצמת שהורכבה מנציגי הפלגים החברים בוועד הפועל של אש"ף החליטה הלילה לדחות את מתן התשובה הפלסטינית בנוגע לחידוש המשא ומתן עם ישראל, זאת בטענה כי לא קיבלה תשובות ברורות לדרישותיה. מספר שעות לפני כן שוחח בטלפון נשיא ארצות הברית, ברק אומבה, עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, והפציר בו לשוב למו"מ. היום (ו') ייפגש בעמאן מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, עם ראש צוות המו"מ הפלסטיני סאיב עריקאת.

 

עוד על המו"מ המדיני:

הפלסטינים טרם החליטו, אבו-מאזן נוטה להסכים

דרישה פלסטינית למו"מ: שדה תעופה ברמאללה

קרי יבקש מהליגה הערבית: תלחצו על אבו מאזן

 

בבית הלבן הגדירו את שיחת אובמה-נתניהו כ"חלק מההתייעצויות הסדירות" בין המנהיגים, אך מסרו בהודעתם הקצרה שהשניים שוחחו על חידוש תהליך השלום עם הפלסטינים. "הנשיא עודד את ראש הממשלה נתניהו להמשיך לעבוד עם מזכיר המדינה קרי כדי לחדש את המשא-ומתן עם הפלסטינים בהקדם האפשרי", נמסר מוושינגטון. בבית הלבן ציינו שהשיחה גם התמקדה בהתפתחויות האחרונות בסוריה, במצרים ובאיראן. לבסוף נתניהו ואובמה "חידדו את החשיבות בהמשך שיתוף הפעולה האדוק בין המדינות במגוון סוגיות ביטחוניות".

 

גורם פלסטיני המעורה בפרטי השיחות שהתנהלו בישיבה הלילית של הוועד הפועל של אש"ף אמר ל-ynet כי ההחלטה העקרונית והחשובה ביותר עבור הפלסטינים היא שישראל תכיר בכך שהמו"מ יתבסס על גבולות 67'. הגורם רמז כי אם ישראל תסכים לתנאי זה בלבד - המשא ומתן בין הצדדים יחודש.

 

סוכנות הידיעות AP דיווחה שחברי הוועדה החליטו לדרוש התחייבויות לכך שישראל תסכים על קווי גבול כלליים להקמת מדינה פלסטינית. גורמים פלסטינים העבירו אמש ביקורת על כך שהמתווה כולל נקודות עמומות, שאינן מבהירות בצורה ברורה את הדרישות הפלסטיניות המוכרות: משא ומתן על בסיס גבולות 67', שחרור אסירים והקפאת הבנייה בהתנחלויות. מוקדם יותר אמרו גורמים בכירים ברמאללה ל-ynet כי אבו מאזן נוטה לשוב לשולחן המשא ומתן. אולם הנשיא הפלסטיני חייב לשם כך את הגיבוי של הרחוב הפלסטיני ושל אש"ף.

 

קרי עצמו צפוי לחזור כבר מחר לארצות-הברית, לא לפני שייפגש היום בירדן עם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת ויעדכן אותו בהבהרות שאותם הפלסטינים רוצים לקבל לפני החזרה למשא ומתן. בכיר במחלקת המדינה האמריקנית מסר הלילה התבטאות ברוח אופטימית: "מעודד לראות שמתקיים דיון רציני בנוגע לסוגיות השונות. אנו מבינים שהצדדים מחזיקים בעמדות איתנות, ומעריכים את המאמצים למצוא בסיס להתקדם". הבכיר האמריקני לא חשף אם קרי יכריז לפני עזיבתו על חידוש רשמי של המשא-ומתן.

 

אבו מאזן בישיבה ברמאללה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן בישיבה ברמאללה(צילום: EPA)

 

גורם פלסטיני אמר ל-ynet כי "ההחלטה שהתקבלה היא ללכת עם הראש ולא עם הלב. הראש אומר שהדבר הכי חשוב הוא לא אם תוקפא הבנייה בהתנחלויות והיכן תהיה הקפאה, ולא אם ישוחררו אסירים כאלו או אחרים ומה יהיה מספרם - אלו סוגיות שיהיה ניתן לפתור אותן בהמשך. הדבר החשוב ביותר מבחינת הפלסטינים הוא שהמשא ומתן ינוהל על בסיס גבולות 1967. ואם זה יוסכם - אז החשיבות של בנייה בהתנחלויות כאלו או אחרות תהיה פחותה ולא משמעותית". הגורם הוסיף כי זו עתידה להיות התגובה שתכתב בנייר העמדה והיא תישלח למזכיר המדינה האמריקני.

 

בישראל ניסו עוד סמוך לחצות להבין לאן בדיוק מתקדם המהלך שמוביל מזכיר המדינה האמריקני ומה יהיה עתיד המאמצים המושקעים בחידוש השיחות. גורם ישראלי בכיר, המעורב בפרטי השיחות, אמר ל-ynet: "בינתיים הפלסטינים מתחמקים, והלחץ עליהם יימשך. בסוף הלחץ יישא פרי, לפחות לפתיחת

 ערוץ הדברות". עם זאת, בישראל עדיין סקפטיים לגבי הכוונות של הפלסטינים. במערכת הביטחון מתייחסים גם כעת לאבו מאזן כמי שלא מעוניין בתהליך מדיני אמיתי. "הוא לא באמת רוצה משא-ומתן", אמר גורם מדיני. "הוא לא רוצה לקבל הכרעות".

 

בירושלים ממשיכים להבהיר כי "ישראל לא תענה לדרישות מוקדמות, ולא תוותר בסוגיית הדרישות של הפלסטינים - לא לקווי 67', לא להקפאת בנייה רשמית ולא לשחרור המחבלים שהפלסטינים דורשים". לשכת ראש הממשלה אף טרחה להכחיש דיווח לפיו השיחות יחודשו על בסיס קווי 67'. גורם ישראלי אמר: "מנסים להבין לאן זה הולך. המצב מאוד רגיש, ויש מאמץ להגיע סוף סוף להבנות. השעות הקרובות יהיו קריטיות".

 

דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, העמיד בתדרוך אמש את נושא ההתנחלויות. "המזכיר קרי ממוקד בהחזרת הצדדים לשולחן המשא-ומתן", אמר הדובר בוושינגטון. "לדעתנו פעילות התנחלויות היא מכשול להתקדמות. זוהי עמדתנו לאורך זמן. התנגדותנו להתנחלויות היא ברורה ולא השתנתה. אנחנו לא מקבלים את החוקיות של המשך פעילות ההתנחלויות של ישראל ואנחנו מתנגדים גם למאמץ כלשהו להפוך מאחזים לחוקיים, דבר שחותר תחת מאמצי השלום וסותר את ההבטחות והמחוייבוית של ישראל. זוהי עמדתנו ארוכת השנים שעוברת דרך מימשלים משתי המפלגות".

 

נושא מדיני נוסף שהעסיק את ישראל בימים האחרונים הוא החלטת הנציבות של האיחוד האירופי לגבי ההתנחלויות, שיפורסם אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון - היום. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים ציפי לבני וכן אנשי משרד החוץ פתחו ביום רביעי "בבליץ דיפלומטי", שנועד לעכב את

 פרסום ההחלטה. אלא שכפי שציפו בירושלים, הבליץ הזה לא נשא פרי והתקווה בישראל היא כי עד כניסתן לתוקף בתחילת השנה הבאה, תצליח ישראל להוביל לשינוי בהחלטה בסיוע מדינות אירופיות ידידותיות.

 

כמו כן נמשך בישראל קרב ההאשמות בין הדרג המדיני לדרג הפקידותי במשרד החוץ. במחלקה המדינית של המשרד ציינו כי המשרד הזהיר והתריע לפני זמן רב ולאורך תקופה ארוכה על הכוונות האירופיות. "הניסיון להפיל את זה עלינו אומר הכל", אמר גורם מקצועי בכיר במשרד. "התרענו מזמן, וכולם ידעו. הניסיון להיית מופתעים מביך".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 19/07/2013 00:30

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין, אליאור לוי ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים