יש פריצת דרך: קרי הכריז על חידוש המשא ומתן
הדילוגים השתלמו: מזכיר המדינה האמריקני הודיע על הסכם לחידוש התהליך המדיני, לאחר שהשיג התקדמות בפגישתו היום עם אבו מאזן ברמאללה. נתניהו עודכן בטלפון. לפי קרי, ציפי לבני וסאיב עריקאת ייפגשו בימים הקרובים בוושינגטון. "זה לא היה קל", הוא הודה, "זה צעד מבורך קדימה"
ישראל והרשות הפלסטינית חוזרות לדבר: כמעט שלוש שנים לאחר פיצוץ המשא ומתן בין הצדדים, הכריז מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי על חידוש המשא ומתן לשלום. קרי ניהל באחרונה מסע דילוגים אינטנסיבי במזרח התיכון שבסופו הבקיע את פריצת הדרך. אמש (ו'), אחרי סבב פגישות נוסף בירדן וברמאללה, שב הדיפלומט הבכיר לעמאן כדי להודיע על חידוש השיחות. ציפי לבני, השרה האחראית על המו"מ, השליח המיוחד של ראש הממשלה יצחק מולכו והנציג הפלסטיני סאיב עריקאת צפויים להיפגש בוושינגטון כבר בשבוע הבא.
"זה צעד מבורך קדימה. זה לא היה קל", הודה הדיפלומט האמריקני במסיבת העיתונאים, "לו זה היה קל, זה כבר היה קורה מזמן". הוא ציין כי ההסכם לחידוש השיחות טרם גובש סופית ופרטיו "עדיין בשלבי ניסוח. כל פרט שתשמעו בעניין השיחות אינו מדויק והצדדים הסכימו כי הגורם היחידי שמוסמך למסור פרטים על השיחות הוא אני". קרי הסביר כי "הדרך הטובה ביותר לתת לשיחות הללו סיכוי היא לשמור עליהן פרטיות. אנחנו יודעים שהאתגרים הניצבים בפנינו דורשים כמה בחירות קשות ביותר, אולם היום אני מלא תקווה".
"אני שמח להכריז שהגענו להסכמה שמניחה את הבסיס לחידוש השיחות הישירות על פתרון הקבע בין הפלסטינים לישראלים. זהו צעד משמעותי ומבורך קדימה", אמר קרי בפתח דבריו. "אני מלא תקווה הודות להנהגה האמיצה של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן וראש הממשלה נתניהו. שניהם בחרו להחליט החלטות קשות כאן, ושניהם היו גורמים משמעותיים ביותר בדחיפה לכיוון הזה. לא היינו עומדים כאן הערב אלמלא הם בחרו בכך".
פריצת הדרך הזו הושגה בעיקר בפגישתו של קרי עם אבו מאזן אחר הצהריים ברמאללה. קודם לכן שוחח בירדן עם עריקאת, המשמש יו"ר צוות המשא ומתן הפלסטיני. המשא ומתן צפוי להיפתח ללא תנאים מוקדמים. הוא יימשך בין תשעה חודשים לשנה, וילובנו בו כל הנושאים. במסגרת קביעת לוחות הזמנים למשא ומתן, יוגדרו גם מועדים שבהם תבצע ישראל מחוות כלפי הפלסטינים. בהמשך יעברו השיחות לדרג של נתניהו ואבו מאזן.
המכבש של קרי - דיווחים אחרונים ב-ynet:
"קרי הבטיח: ישראל תשחרר 350 אסירים"
רמאללה דורשת הבהרות, אובמה שוחח עם נתניהו
ארה"ב על חידוש המשא-ומתן: המצב נזיל
הפלסטינים טרם החליטו, אבו-מאזן נוטה להסכים
"ישראל נעתרה לקרי: בסיס 67' ומדינה יהודית"
המשא ומתן צפוי להתנהל כפי שהתנהלו המגעים על חידוש השיחות:
בסודיות מוחלטת, הרחק מעיני הציבור והתקשורת, כדי לאפשר ללבן את כל הנושאים הכי רגישים ללא הפרעות וללא לחץ ציבורי. ישראל בשלב הזה לא מתחייבת לשום דבר, אך כל הנושאים - כולל הגבולות וההתנחלויות - ייפתחו לדיון בשיחות הישירות. האמריקנים ילוו את השיחות, ויסכימו, אם יהיה צורך בכך, לפתור מחלוקות שעשויות לפוצץ את המשא ומתן.
נתניהו עודכן בטלפון לאורך כל היום
קרי שוחח אתמול כמה וכמה פעמים עם נתניהו, כדי לגבש את הנוסחה הסופית. המחוות לפלסטינים יכללו כנראה שחרור אסירים פלסטינים ותיקים ומחוות כלכליות משמעותיות לחיזוק הרשות הפלסטינית. הזמן שהוקצב למשא ומתן הוא שנה, והוחלט שהפלסטינים לא יקדמו בספטמבר את המהלך החד-צדדי להקמת מדינה פלסטינית.
נתניהו דרש כבר בתחילת שיחות הגישוש של האמריקנים כי המשא ומתן לא ייפתח בכפוף לתנאים מוקדמים. המשמעות - בלי הקפאת בנייה, בלי שחרור אסירים לפני תחילת השיחות ובלי פתיחת המשא ומתן על בסיס קווי 67'. אולם בפועל הושגו הבנות בסוגיות האלו וכן בעניין האסירים, שכנראה ישוחררו בנקודות זמן שונות במשא ומתן.
הבנות הושגו גם בעניין הבנייה. ככל הנראה בעניין זה, ישראל לא תקדם בנייה מחוץ לגושים הגדולים ולא יהיו מכרזים לבנייה בהתנחלויות מבודדות ובמאחזים. העניין הזה יזכה לפיקוח קפדני, על מנת למנוע מבוכה. בשיחות עם האמריקנים הנושא הזה עלה, וישנה הבנה שקטה כי צריך לקדם את המשא ומתן סביב הגבולות העתידיים שיכללו בעיקר את הגושים הגדולים. בנושא סידורי הביטחון, ישראל תדרוש הסדרים כבר בשלבים מאוד מוקדמים של המגעים. מדובר בנושא שנתניהו מקדם, לרבות המשך נוכחות ישראלית בבקעת הירדן לאורך שנים, כדי לבסס את הביטחון באזור.
יאיר לפיד: "קרי פתח חלון הזדמנויות"
שר האוצר יאיר לפיד התייחס למאמצים האמריקניים במאמר שפרסם אתמול בעיתון "ניו יורק טיימס" וציין כי "הנחישות של קרי, יחד עם התמיכה המפורשת של ראש הממשלה נתניהו בפתרון שתי המדינות, פתחו לראשונה זה זמן רב חלון הזדמנויות לחידוש השיחות". הוא ציין באותה ההזדמנות כי אחד המכשולים המרכזיים שעיכבו עד כה את הצלחתו של המזכיר האמריקני הוא הלחץ שמופעל על אבו מאזן מצד חמאס, חיזבאללה, אל-קאעידה וחמושים שנתמכים על-ידי איראן - שכולם קוראים לנשיא הפלסטיני לעכב את המגעים.
אבו מאזן הציג שלשום את המתווה שהציע קרי בפני הוועד הפועל של אש"ף אולם הם ביקשו לנסות לשפר את ההצעה ולבסוף החליטו בלילה לדחות את ההחלטה בעניין. אחמד מג'דלאני, שר העבודה הפלסטיני, סיפר קודם לכן
על המתווה של קרי: לטענתו, הוא תמך בחזרה לקווי 67' כנקודת פתיחה למשא ומתן וכן הבטיח לפלסטינים שישראל תשחרר בהדרגה כ-350 אסירים בחודשים הקרובים. בין האסירים, 103 פלסטינים שהורשעו לפני חתימת הסכם אוסלו. בעבר סירבה ישראל לשחרר רבים מהם, מכיוון שיש להם דם על הידיים.
במהלך הלילה שבין חמישי לשישי שוחח בטלפון נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עם נתניהו והפציר בו לשוב למו"מ. בבית הלבן הגדירו את שיחת אובמה-נתניהו כ"חלק מההתייעצויות הסדירות" בין המנהיגים, אך מסרו בהודעתם הקצרה שהשניים שוחחו על חידוש תהליך השלום עם הפלסטינים. "הנשיא עודד את ראש הממשלה נתניהו להמשיך לעבוד עם מזכיר המדינה קרי כדי לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים בהקדם האפשרי", נמסר מוושינגטון.
Read this article in English