שתף קטע נבחר

ארה"ב מודיעה: נכשל המו"מ על חידוש ההקפאה

האמריקנים מאבדים את הסבלנות: כמעט חודש לאחר שנתניהו הסכים לעסקת החבילה, במסגרתה ישראל היתה אמורה לקבל מטוסי F-35, הודיעה ארה"ב כי נכשל הניסיון לחדש את המו"מ הישיר. לא נמצאה דרך למנוע פיצוץ בדיון עתידי על הגבולות

עסקת החבילה לא הובילה לדבר. כמעט חודש לאחר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביקש משרי השביעייה לאשר הקפאה נוספת בבנייה בשטחים, בתמורה לשורת הבטחות מארצות-הברית ובהן קבלת 20 מטוסי F-35, הודיעו אמש (ג') האמריקנים והישראלים כי נכשל הניסיון לחדש את המשא ומתן הישיר.

 

ההודעה המשותפת מגיעה על רקע כישלון הצדדים למצוא נוסחה להגעה להסכמה על הגבולות בתוך שלושת חודשי הארכת ההקפאה, שהוצעה על ידי ארצות-הברית, בתמורה לחבילת הטבות ביטחוניות וערבויות אמריקניות. לאחר שהאפיק הנוכחי נכשל, ימשיכו בשלב זה ארצות-הברית וישראל במגעים, ושר הביטחון אהוד ברק ידון עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון ואנשיה כדי למצוא מוצא מהמשבר.

 

חודשיים וחצי אחרי תום ההקפאה בשטחים, מודים בוושינגטון ובירושלים שהניסיון לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים נכשל. בירושלים מסבירים זאת בכך שלא נמצאה דרך למנוע פיצוץ, אם וכאשר תוך שלושה חודשים לא יגיעו הצדדים להסכמה על גבולות המדינה הפלסטינית העתידית.

 

גבולות אלה נחוצים לכאורה, כדי שעם תום תקופת ההקפאה תוכל ישראל לשוב ולבנות בגושי ההתנחלויות ובאזורים עליהם יוסכם שיישארו כחלק משטחה של מדינת ישראל. הפלסטינים מצידם רואים את הכישלון בכך שישראל מתעקשת להמשיך ולבנות בכל ההתנחלויות, ובעיקר בירושלים.

 

בהודעה המתואמת מוושינגטון ומירושלים, הובהר כי "בימים ובשבועות הקרובים יימשכו המאמצים למצוא דרכים לחדש את המשא ומתן הישיר בין הצדדים כדי להשיג הסכם מסגרת, שסופו הסכם שתי מדינות לשני עמים". אולם בפועל מדובר בכישלון של המדיניות האמריקנית, שניסתה לכרוך התקדמות במשא ומתן בהקפאה נוספת, מוגבלת בזמן.

 

ארה"ב מודה בכישלון, ולא מציעה חלופות

בישראל לא מצא נתניהו מספיק תומכים בקואליציה שלו למהלך שכזה, וזכה לאזהרות מפני הסלמה עד כדי עימות, אם וכאשר לא תימצא נוסחה מוסכמת על הגבולות בתוך 90 יום. הפלסטינים, מצידם, אמרו למעשה "לא" לאמריקנים על נוסחאות שיאפשרו התחשבות בבעיית הקואליציה הימנית של נתניהו, והבהירו כי לא יסרבו לשבת לשיחות כשישראל בונה בירושלים ובגושי ההתנחלויות.

 

ארה"ב הודתה למעשה בכישלון, וגם אינה מציעה נוסחאות חלופיות. פקידים אמריקנים בכירים אומרים הלילה כי "המאמצים למצוא נוסחאות לחידוש המשא ומתן יימשכו מול שני הצדדים, כל אחד בנפרד", אולם בפועל אין בידי וושינגטון כל רעיון יצירתי חדש.

 

הפקיד האמריקני סירב אפילו לומר אם ימשכו שיחות הקרבה הידועות לשמצה של ג'ורג' מיטשל. עם זאת, הוא אמר שמיטשל ייוותר שליחו של הנשיא לאזור: "הוא אינו הולך לשום מקום". לדבריו, לא הצליחו המתווכים האמריקנים למצוא הסכמות בין הצדדים בנושא חידוש השיחות הישירות עם הארכת ההקפאה. "מבחינתנו הצדדים מוסיפים להפגין רצון טוב להמשך המגעים, אך יש מחלוקות בנושאים שונים. כרגע, להערכתנו, לא הבשילו התנאים להמשיך בשיחות הנוכחיות", אמר.

 

לעומת זאת, פקיד בכיר בירושלים אמר שראש הממשלה מרוצה מאוד מהתיאום מול האמריקנים, והשיחות מולם יימשכו בימים הקרובים על ידי השליח יצחק מולכו. הוא סירב לומר אם מולכו נמצא עתה בוושינגטון להמשך המגעים. לדברי אותו בכיר, הציפיות הפלסטיניות מהמגעים הנוכחיים היו במקום אחר מאלה של ישראל.

 

בישראל אופטימיים: "נקבל עוד טייסת F-35"

"יתכן שארה"ב הבינה שהארכת ההקפאה ל-90 יום בניסיון להגיע לגבולות מוסכמים, תביא לפיצוץ", אמר. "ייתכן שבשל כך הם סרבו להמשיך בתהליך זה. העמדה האמריקנית כלפי ההתנחלויות לא השתנתה, אבל נראה שהם הבינו שהדרישה האמריקנית להקפאה מוגבלת בזמן עלולה להביא לפיצוץ. אני מניח שבתוך שבועות או חודשים תימצא מסגרת אחרת לניהול השיחות. ראש הממשלה מוסיף להיות נחוש למצוא מסלול אפקטיבי להסדר מול הפלסטינים. נצטרך לחכות לשלב הבא". 

 

לדברי פקידים בירושלים, ההודעה על כשלון השיחות לא תפגע באפשרות שארה"ב תספק לישראל טייסת חמקן, נוספת על זו שכבר נרכשה. "הבקשה של ראש הממשלה לרכישת ה-F-35 עלתה כבר באוגוסט, במסגרת המחויבות של ארה"ב לשמירת היתרון היחסי של ישראל באזור. הבקשה עלתה עוד לפני הדיון בהמשך ההקפאה. היא אינה יורדת מהשולחן. היא תמשיך להידון במקביל לדיונים שימנעו עקיפת שיחות ישירות בין ישראל לפלסטינים, שאינה מקובלת לא על ארה"ב ולא עלינו".

 

לפני חודש, לאחר שיחה בת כמעט שבע שעות עם קלינטון, הגיע נתניהו להסכמה עם וושינגטון כי הפסקת הבנייה לא תחול על ירושלים וכי לא תהיה הקפאה נוספת מעבר לתקופה זאת. בתמורה, בשנה הקרובה ארה"ב היתה אמורה לטיל וטו במועצת הביטחון, להתנגד באו"ם ובפורומים בינלאומיים אחרים לניסיון לכפות הסדר מדיני על ישראל, וכן להגביר את התנגדותה למתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל ולניסיונות של מדינות ערב לשלול מישראל את זכותה להגנה עצמית.

 

בנוסף, הממשל האמריקני היה אמור לבקש מהקונגרס לאשר אספקת 20 מטוסי קרב מתקדמים נוספים לישראל, מדגם F-35, בשווי כשלושה מיליארד דולר, כדי לשמור על יתרונה האיכותי. בישראל סברו בתחילה כי המטוסים יינתנו חינם, כחלק מעסקת החבילה, אך אחר-כך התברר כי התשלום תמורתם ייכלל בערבויות.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים לבנות
צילום: רויטרס
מומלצים