שתף קטע נבחר

גאדג'ט טורס: טיפים לחובבי טכנולוגיה בחו"ל

יוצאים לחופשה מחוץ לישראל? מה שנחשב מובן מאליו לבעלי גאדג'טים בארץ, עלול לגרום לכאב ראש מיותר מעבר לים. מה כדאי לקחת איתכם, איזה סלולרי אסור לרכוש, מה חשוב לבדוק בניידים ולמה צריך להיזהר מכספומטים

נסיעה לחו"ל היא מאורע מלחיץ. גם אנשים שטסים עשרות פעמים בשנה לטיסות קצרות-מועד לא אוהבים להיתקע בלי מטען לאייפד, או עם כבל הטענה שלא נכנס לשקע במלון.

 

  • מתכננים חופשה בחו"ל? עצות מועילות מחכות לכם ב עמוד הטיפים

 

ולא רק דברים שאנו מביאים מהבית (או שוכחים) הם מקור לכאב ראש - חלק ממה שנחשב בארץ מובן מאליו בכל הקשור לשימוש בטכנולוגיה, יכול להנחית עלינו ים של צרות במדינות אחרות. ואסור לשכוח גם את עניין השופינג: רכישת טלפון בחו"ל תמיד מלווה בנעלם הגדול "האם הוא באמת יעבוד בארץ‭"?‬ ורכישת מחשב נייד כרוכה גם היא באי־בהירות בנוגע לאחריות בינלאומית.

 

האמת היא, שלרוב השאלות הללו תשובות סטנדרטיות, ולרוב הבעיות יש פתרונות פשוטים למדי.

 

רגע לפני

קחו איתכם לחו"ל מפצל שקעים וכבל מאריך. זו כנראה העצה הטכנולוגית הפשוטה ביותר שניתן לתת, אך גם כזו שנראה כי מעטים מאוד מיישמים. ראשית, ברוב המדינות שאליהן תגיעו, שקעי החשמל יהיו שונים מאלה שבישראל, ומפצל מאפשר לכם לצאת עם מתאם אחד בלבד לשקע המקומי, במקום מתאם לכל מכשיר ומכשיר בנפרד.

 

שנית - ברוב חדרי המלון בעולם, מהזולים ביותר ועד סוויטות יוקרה, תסבלו ממחסור בשקעים. אם המלון נבנה לפני יותר מחמש שנים, רוב הסיכויים שמתכנניו לא העלו בדעתם שהאורחים זקוקים ליותר משקע אחד. הם גם לא חשבו שבמקום השעון המעורר שבחדר או שירות ההשכמה של המלון, נרצה להשתמש דווקא בשעון המעורר של הסלולרי שלנו.

 

ברוב המקרים, השקעים שליד המיטה שלכם יוסתרו על־ידי שידות שכמעט בלתי אפשרי להזיז, והשקע הפנוי היחיד יהיה דווקא על הקיר הכי פחות נוח, מאחורי הרדיאטור. במקרים כאלה, השילוב של מפצל שקעים וכבל מאריך הוא מציל חיים דיגיטליים - אולי תצטרכו להתאמץ כדי למצוא שקע אחד ולחבר אליו את הכבל, אבל בשאר הזמן תהיה לכם גישה הגיונית לחשמל עבור הגאדג'טים שלכם.

 

 

בחדרי המלון תסבלו כנראה ממחסור בשקעי חשמל (צילום: אילנה פישר) (צילום: אילנה פישר)
בחדרי המלון תסבלו כנראה ממחסור בשקעי חשמל(צילום: אילנה פישר)

זהירות, נוכלים  

הגעתם למדינת עולם שני. העיר ציורית, האוכל זול והמקומיים לא כל-כך אוהבים כרטיסי אשראי. כמה טוב שבסמטה החשוכה ליד המסעדה עומד כספומט. נכון, הוא לא ממוקם בבנק, אבל מה כבר יכול לקרות? התשובה היא, שלפניכם הדרך האולטימטיבית לגניבת מספר הכרטיס, הקוד האישי - ובעצם כל הכסף שבחשבון הבנק שלכם.

 

מעשי נוכלות הקשורים לכספומטים הם לא עניין חדש, והם לא מוגבלים למדינות מתפתחות, אף ששם הם נפוצים בהרבה. גם בארצות הברית ובאירופה נתפסים חדשות לבקרים נוכלים, שמתקינים מכונות כאילו-כספומט מזויפות, שכל מטרתן היא לגרום לכם למסור את המידע שעל כרטיס האשראי שלכם ואת הקוד הסודי. המכונות האלה, לרוב, יותקנו ברחוב, ללא קשר לבית עסק כלשהו, עם כבל חשמל ארוך שמשתחל לאנשהו. אם משהו בכספומט לא נראה לכם - לוח המקשים נראה מוזר, חריץ הכנסת הכרטיס לא דומה למקובל - אל תתקרבו.

 

דרך נוספת "לשאוב" בקלות את המידע שלכם, גם היא פופולרית, היא להתקין על גבי הכספומט ציוד ייחודי, שמטרתו להעתיק בדרך אלקטרונית את הנתונים שעל הכרטיס ואת הקוד הסודי. ב־2011 נפלו לא מעט אנשים קורבן לעוקץ דומה בתל־אביב. זו הסיבה, אגב, לכך, שכספומטים חדשים (גם בישראל) כוללים חריץ הכנסת כרטיס שנראה מעט מוזר: הוא שם כדי שאי־ אפשר יהיה להלביש עליו ציוד פלילי מן הסוג הזה.

 

מאידך, אין צורך לחשוד אם המוכר בחנות מבקש מכם להקליד את הקוד הסודי שלכם אל תוך מסוף הניצב על השולחן שלו. במדינות רבות הדבר מקובל מאוד על מנת לאבטח את הר־ כישה ולהקשות על שימוש בכרטיסים גנובים.

 

כשמוציאים כסף בחו"ל, יש להיזהר מנוכלויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כשמוציאים כסף בחו"ל, יש להיזהר מנוכלויות(צילום: רויטרס)

 

בחו"ל זול יותר?

אחת מהנחות היסוד של ישראלים אשר נוסעים לחו"ל היא, ששם - הרחק מגבולות המדינה - יוכלו למצוא מכשירי אלקטרוניקה במחירים הנמוכים משמעותית מאלה של ישראל, גם לאחר תשלום מכס. ובכן, במקרים רבים יש בכך מידה של צדק, אבל לא תמיד: נוסעים לברזיל או לרוסיה? תשכחו שם מקניית מכשירי אלקטרוניקה - המחירים גבוהים מאשר בארץ.

 

החלטתם לקנות? דבר ראשון שאותו יש לבדוק: האם המכשיר מותאם לעבודה בישראל. רוב הגאדג'טים הניידים - מטלפונים דרך נגנים ועד למחשבים ניידים - מתוכננים כך שתוכלו לטייל איתם ברחבי העולם ללא בעיות מתח חשמלי. לכל היותר, תצטרכו להשתמש במתאם שקע.

 

כבל המתח של מחשבים ניידים, למשל, כולל בדרך כלל שני חלקים: הראשון נמשך מהחיבור למחשב ועד למעין קופסת מתח, והשני נכנס ל"קופסה" בקצהו האחד ולשקע שבקיר בקצהו השני. החיבור ל"קופסה" הוא, בדרך כלל, סטנדרטי - מה שיאפשר לכם לרכוש בארץ כבל חלופי מתאים, עם תקע ישראלי.

 

אבל קחו, למשל, מכונות גילוח ותספורת פשוטות, שניתן למצוא בארה"ב. למרות שמדובר במוצר נייד, חלק ניכר מהזולות שבמכונות האלה עובד רק עם מתח החשמל האמריקאי, 110 וולט, והכנסתן לשקע ישראלי באמצעות מתאם תקלקל אותן במקרה הטוב ותשרוף אותן במקרה הפחות־טוב.

 

עבור מכשירים שעובדים עם 110 וולט בלבד תצטרכו לקנות שנאים מיוחדים, שאמנם אינם יקרים במיוחד, אך הם כבדים יחסית ומסורבלים. ככל שהמכשיר בעל הספק גבוה יותר, השנאי המתאים לו יהיה גדול יותר ויקר יותר. אגב, אם בכל זאת החלטתם לקנות כמה מכשירים שתומכים אך ורק במתח אמריקאי, אמצו את העצה מתחילת הכתבה: קנו מפצל שקעים אמריקאי והביאו אותו לישראל.

 

לא בטוח שהלפ-טופ בחו"ל יעבוד גם בארץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא בטוח שהלפ-טופ בחו"ל יעבוד גם בארץ(צילום: shutterstock)

 

לא עובד ברשת  

מתכוונים לרכוש מכשיר סלולרי? ראשית, חשוב לוודא כי הטלפון "פתוח" לשימוש בכל מפעילה סלולרית ואינו נעול לשימוש דווקא ברשת שבה הוא נמכר (כפי שהיה מקובל בעבר גם בארץ‭.(‬ קניתם מכשיר נעול? לא תוכלו להשתמש בו בישראל ללא פריצתו, אם זו אפשרית בכלל.

 

בנוסף, חשוב לדעת שלא כל מכשיר מותאם לעבודה ברשתות הסלולריות הישראליות, וגם אם כן - לא בטוח שברשת שבה עובדת המפעילה הספציפית שלכם. קל מאוד להתבלבל כשמסתכלים על רשימות התדרים של המכשירים, אז הנה כמה כללי מפתח:

 

מה שהכי חשוב לכם כיום יופיע תחת השם HSPA או - HSDPA /HSUPA‬ אלה הם תקני דור 3 של ישראל. לצד ראשי התיבות האלה יהיו התדרים עצמם. כל הרשתות המקומיות בישראל תומכות בתדר ‭2,100‬ מגה־הרץ, אבל גם בתדר נוסף: ‭,'באורנג‬ ה"נוסף" הזה הוא ‭,900‬ בפלאפון הוא ‭,850‬ ובסלקום - גם 900 וגם ‭.850‬ מכשיר שתואם רק לאחד התדרים ברשת שלכם בארץ, יעבוד ברוב המקרים, אבל בהחלט עשוי לזייף לא אחת בקליטה ובשיגור.

 

מעבר לכך, צריך להתחשב גם בעניין הדור השני. רשת ה"דור השני" משמשת עבור מכשירים מודרניים בעיקר כגיבוי, במקומות בהם תדרי הדור השלישי לא עובדים. לפלאפון, הוט־מובייל ורמי לוי אין רשת דור ‭,2‬ לסלקום ולפרטנר יש רשת דור 2 בתדר ‭,1,800‬ כשלפרטנר יש גם את תדר ‭.900‬ התדרים האלה יופיעו במפרט המכשיר שתרכשו תחת השם ‭.GSM‬

 

ומה באשר ל־‭- LTE‬ רשתות הדור הרביעי? כאשר אלה ייפרסו בישראל, הן צפויות לתמוך בתדרים האירופאיים של הדור הרביעי, שהם ‭2,600‬ואולי גם ‭.1,800‬ כמעט כל מכשיר תומך LTE שתקנו באירופה יתאים לתדרים האלה, וכמעט כל מכשיר תומך LTE שתקנו בארה"ב לא יתאים אליהם.

 

לא כל מכשיר מותאם לעבודה ברשתות הסלולריות הישראליות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא כל מכשיר מותאם לעבודה ברשתות הסלולריות הישראליות(צילום: shutterstock)

 

הבינלאומית

כשקונים מחשב נייד לא צריך לחשוב על תדרים, אבל כן כדאי לקחת בחשבון כמה פרטים חשובים אחרים. הראשון - רוב היצרניות הגדולות מספקות עם המחשבים שלהן אחריות בינלאומית, אך עדיין יש לבדוק כי המחשב שאותו אתם קונים מצוייד בכזו. השני - מערכת ההפעלה הפופולרית בעולם, "חלונות‭,"‬ תומכת כיום במקור גם בכתיבה ובקריאה בעברית.

 

עם זאת, כדאי לוודא כי המחשב מגיע עם רשיון למערכת הפעלה בשפה האנגלית לכל הפחות. הרשיונות הלוקאליים האלה אומנם כמעט נעלמו ברוב המדינות, אך עדיין יש דגמים שנמכרים איתם. וכמובן: המחשבים הנמכרים בחו"ל אינם כוללים אותיות עבריות על המקלדת. כך שאם אתם מתכננים לחרוט בארץ אותיות בעברית - וסביר שכן - יש לקחת בחשבון שהדבר כרוך בעלות נוספת, ובעיקר - יש לוודא במעמד הקנייה, שפעולה כזו לא תבטל את האחריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לפטופ מחשב נייד חופשה נופש
צילום: shutterstock
מומלצים