שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, צביקה טישלר

גרמן על חיסון הפוליו הארצי: "אין חשש"

שרת הבריאות ביטלה בראיון ל-ynet את טענות המתנגדים לחיסון על כך שלא עבר ניסוי קליני וקראה לאחריות ולערבות. "מאמינה שכשזה באמת יגיע להחלטה של הילד והילדה של כל אחד ואחת, הם יבואו להתחסן", אמרה

מתרחבים לכל הארץ: היום (יום א') בשעה 08:00 יגיע מבצע החיסונים נגד מחלת הפוליו לרחבי הארץ. שעות ספורות לפני הרחבת מבצע החיסונים נגד המחלה, קוראת שרת הבריאות יעל גרמן לאחריות ציבורית ולערבות הדדית, כהגדרתה, במטרה למנוע את הפצת הנגיף. "עדיין לא קיבלנו את הבדיקות בכל הארץ אבל זה לא משנה. לוד ורמלה (שם אותרו שרידי הנגיף) זה מרכז הארץ ובגבולות המאוד קטנים של המדינה שלנו, בסך הכול פרובינציה בינונית בארצות הברית, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להמתין עד שנמצא את זה בצפון או שמישהו מהצפון יגיע ללוד, או שמישהו מרמלה יגיע לרמת גן וכך הנגיף יעבור", אמרה בראיון ל-ynet.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פטיפון ממולכד במטוס אל על. השבוע לפני

סוף לקונספירציות? ה-CIA הכיר ב"אזור 51"

 

גרמן התייחסה לסוגיית הסכנה הפוטנציאלית בחיסון ואמרה כי "כשרת בריאות, שישבה שעות רבות על המדוכה ושמעה הרבה מאוד רופאים ואנשי מקצוע, השתכנעתי מעבר לכל ספק שכל מי שיש לו את החיסון המומת, לא נשקפת לו סכנה

כאשר הוא מקבל את החיסון בטיפות. אנחנו יודעים את זה גם בגלל הניסיון העולמי וגם בגלל הניסיון בארץ. הרי מ-1990 עד 2004 נתנו בישראל גם את החיסון המומת וגם את החיסון החי-מוחלש. שש מיליון מנות ניתנו בתקופה הזו ולא היה אפילו מקרה אחד של מחלה ולכן אנחנו לא חוששים שזה יקרה הפעם".

 

מדוע לא להשקיע את המאמצים במציאת הילדים שאינם מחוסנים?

 

"יהיה מאוד קשה למצוא את שני האחוז שאינם מחוסנים, 25 אלף ילדים. מלבדם, יש גם כאלה שהחיסון שלהם נחלש במהלך השנים או שיש להם איזשהו פגם אימונולוגי ובגינם כולם צריכים להתחסן. לא סתם אני קוראת למבצע הזה 'ערבות הדדית'.

 

מבצע החיסון בקריית גת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מבצע החיסון בקריית גת(צילום: EPA)

כמה ילדים אתם צופים שיתחסנו?

 

"עד עתה אנחנו מגיעים ב-11 ימי חיסון ל-60% בדרום, ואני מקווה שנגיע למספרים דומים גם בשאר הארץ. אני רוצה להזכיר את המקרה של 1988, שם הווירוס התגלה בדרום אבל המחלה התגלתה בחדרה ובאור עקיבא. זוהי אחת הסיבות שאנחנו הולכים לחסן את כל המדינה. זהו נגיף חכם שאנחנו לעולם לא יודעים היכן הוא יפגע ובמי. אני מקווה שאנשים יהיו אחראים ויגיעו להתחסן, בסך הכול מדובר בשתי טיפות".

 

ישנם הורים שמסרבים לחסן את ילדיהם. האם צריך להטיל עליהם סנקציות עקב כך?

 

"אני לא יכולה לבוא אליהם בטענות, הם חוששים, הם מאמינים, ואין לי את האמצעים להתמודד עם אמונה מלבד הסברה ודו-שיח. כשלוקחים את הסיכון האפסי של חיסון כלל האוכלוסייה, דבר שנעשה בארץ וגם ברשות הפלסטינית שבה אנחנו לא מוצאים את הנגיף בביוב, ולעומתו את הסיכון שהנגיף עלול לתקוף מישהו, ברור שניקח אפשרות שהיא משוללת סיכון".

 

למעשה, מבצע החיסונים הזה מתרחש בעיקר בגללם

 

"זוהי עובדה שבין השאר זה גם בגללם, אבל לא רק. אנחנו באמת רוצים למגר את הנגיף. למבצע החיסון יש שתי מטרות: למנוע את המחלה אבל גם למגר את הנגיף ממדינת ישראל. אנחנו חייבים ליצור חגורת מגן, ורק מתן החיסון החי-מוחלש יגרום ליצירת טבעת שתגן על כל האוכלוסייה. אני רוצה להאמין שבסופו של דבר, כאשר זה באמת יגיע להחלטה של הילד והילדה של כל אחד ואחת, הם יבואו להתחסן".

 

חיסון בקריית גת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיסון בקריית גת(צילום: EPA)
  

המתנגדים טוענים שהחיסון אפילו לא עבר ניסוי קליני

 

"הוא כן עבר ניסוי קליני בהודו על 900 תינוקות ומאז החיסון הזה ניתן בכ-2.5 מיליארד מנות. אני אישית ביקשתי לראות את העלונים של החיסון החדש, שמכיל שני זנים בלבד, לבין החיסון הקודם, שהכיל שלושה זנים, ואין שום הבדל במרכיבים, לא של הנגיף עצמו ולא של המרכיבים הנוספים. ההבדל היחיד הוא שבחיסון החדש יש שני זנים מכיוון שזן מספר 2 נעלם כבר מהעולם. ה-FDA נתן אישור לחיסון הקודם אבל מכיוון שהפוליו כבר מוגר מארה"ב, לא היה צורך לבקש אישור לחיסון החדש. כל הטענות האלה הן ממש לא מבוססות".

 

מה לגבי הטענות שארגון הבריאות העולמי כפה על ישראל לבצע את החיסון?

 

"ארגון הבריאות העולמי קרא לחסן את כל הילדים עד גיל תשע אבל הוא גם מודע לכך שהמצב שלנו הוא מאד ייחודי, מכיוון שיש פה רמת חיסון גבוהה מאוד של 98% ומכיוון שרמת ההיגיינה היא מאד גבוהה. מאידך, אנחנו נמצאים בצומת מאוד בעייתי, גם מארצות אפריקה וגם מארצות אסיה חודרים לישראל, וממדינת ישראל עוברים לאירופה ולכן הם דואגים שנשאי הנגיף הבלתי מזוהים יפיצו הלאה את הווירוס לאירופה. הם היו איתנו לאורך כל הדרך".

 

אנחנו נמצאים היום בתקופה שבה השאלה הנפוצה היא "איפה הכסף". אז מאיפה הכסף?

 

"המבצע בדרום יעלה קרוב ל-15 מיליון שקל ואנחנו עדיין לא יודעים כמה יעלה המבצע בכל הארץ, אבל מנות החיסון שעולות פחות משקל למנה זה הכסף הקטן. דיברתי כבר עם שר האוצר ועם ראש הממשלה וקיבלנו הבטחה שיסייעו לנו ושנקבל את הכסף מעבר לתקציב השוטף, זוהי הרי הוצאת חירום. זאת לא תהיה בעיה".

פורסם לראשונה 17/08/2013 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרים בראל
שרת הבריאות גרמן
צילום: אפרים בראל
מומלצים