שתף קטע נבחר

השופטים ילמדו על תקיפה מינית

שרת המשפטים ונשיא ביהמ"ש העליון סיכמו כי שופטים יעברו השתלמויות בתיקי עבירות מין. התוכנית באה על רקע מקרים כמו זה של השופט אשר ישעיה שאמר לנאנסת: "יש בנות שנהנות מאונס"

למרות התנגדות השופטים, הם ילמדו איך להימנע מפליטות פה בתיקי עבירות מין: שרת המשפטים, ציפי לבני, ונשיא בית משפט העליון, השופט אשר גרוניס, סיכמו כי שופטים בתיקי עבירות מין יעברו השתלמויות ייחודיות בנושא. כך נודע ל-ynet.

 

התוכנית באה על רקע התבטאויות של שופטים שעוררו סערה ציבורית קשה כמו במקרה של השופט אשר ישעיה, שפרש מתפקידו לאחר שאמר לנאנסת בדיון בבית משפט: "יש בנות שנהנות מאונס".

 

השופט ישעיה. המקרה שלו דחף את התוכנית של שרת המשפטים (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
השופט ישעיה. המקרה שלו דחף את התוכנית של שרת המשפטים(צילום: אביגיל עוזי)

 

עוד חדשות ב-ynet:

ממחר הקיצוץ בקצבאות הילדים: "יום שחור"

וויליאם: רוצה לשוב לעבודה כדי להשלים שעות

מקצוע חדש בבתי ספר באיראן: ציד מל"טים

 

על פי הסיכום בין לבני לגרוניס, השופטים יקיימו השתלמויות בנושא תקיפה מינית וישתתפו בהן כלל השופטים הדנים בתיקים פליליים בעבירות אלו. הסדנאות, שיימשכו שלושה ימים בתנאי פנימייה, צפויות להתקיים בחודשים פברואר ויוני בשנה הבאה.

 

עוד סוכם בין שרת המשפטים לנשיא בית המשפט העליון כי בכל השתלמות שתיערך לשופטים תיכלל הרצאה בנושא עבירות מין. כמו כן, גם מועמדים לשיפוט יעברו הרצאות בנושא כחלק מקורס הערכה. כבר בקורס האחרון למועמדים לשיפוט, אשר התקיים לאחרונה, נכללה הרצאה בנושא שהייתה חלק מהערכת התאמתם לתפקיד השיפוטי

 

השרה לבני מאמינה כי התוכנית תקנה כלים נוספים לשופטים כדי להבין את נפש קורבן התקיפה המינית: "השופטים בישראל מקצועיים וערכיים ויש להם השכלה משפטית מקיפה וחיונית", אמרה לבני וציינה כי "אין בהשתלמויות הללו כדי להטיל ספק במקצועיות השופטים".

 

לדברי לבני, "ההערות שנשמעו מפי שופטים בודדים היו התבטאויות פוגעניות כלפי נשים בכלל וקורבנות התקיפה המינית בפרט. עם זאת, חשוב לציין שאין המיעוט מעיד על הכלל. ולכן, ההשתלמויות יוכלו לסייע גם בהדרת דעות קדומות לא ראויות מאולם בית המשפט ויחזקו את אמון הציבור במערכת המשפט".

 

לפני יותר מחודשיים פנתה שרת המשפטים למנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, בדרישה לחייב את השופטים לעבור את הסדנאות וההכשרות בעניין תקיפה מינית לאור ההתבטאויות מעוררות המחלוקת של השופטים.

 

בהנהלת בתי המשפט התנגדו לתוכנית שהוצעה. כפי שנחשף לראשונה ב-ynet בחודש שעבר, בהנהלת בתי המשפט סברו שדרישותיה של לבני עשויות "לפגוע בהפרדת הרשויות" והחליטו לעכב את התוכנית. אלא שלבסוף הסוגיה נפתרה בדיון שהתקיים בין לבני לנשיא העליון גרוניס.

 

לצד זאת, קבע נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, כי הטענה ולפיה מתלוננת התבקשה להדגים את מעשה האונס שבוצע בה בחקירה הראשית ובחקירה הנגדית במסגרת תיק שהתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים - "אין בה כל יסוד והינה עלילת דברים". מהחלטת הנציב עולה כי השופטים צבי סגל, משה דרורי ויורם נועם ספגו "ביקורת בוטה ופוגענית אשר לא היה לה מקום, וראוי היה שלא הושמעה כלל טרם בדיקת הנושא".

 

המקרה של השופט ישעיה לא היה המקרה היחיד שגרם לבריאת התוכנית. חודש לאחר המקרה, נחשף כי בדיון בתיק תקיפה מינית לכאורה של נערה אמר השופט נתן נחמני "אז מה אם הוא מלקק אותה". לבני הודיעה כי תבחן גם את המקרה הזה.

 

Read this article in English 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ציפי לבני
צילום: גיל יוחנן
צילום: מאיר אוחיון
נשיא העליון אשר גרוניס
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים